Шествие "Внимание! Фашизъм!" тръгва в София | webcafe.bg
newscafe

Шествие "Внимание! Фашизъм!" тръгва в София

Webcafe.bg
17.11.2013, 11:35 (обновена 17.11.2013, 17:40)
Антифашизъм

Снимка: © Протестна мрежа

Нека покажем, че нацистките движения нямат място в българското общество

В София днес от 12 часа от пилоните на НДК тръгна шествие срещу фашизма, насилието, езика на омразата. То трябваше да се проведе вчера, но по молба на Столична община беше отменено за днес.

"Нека се съберем на мирно шествие под мотото "Внимание! Фашизъм!" и да покажем, че нацистките движения нямат място и бъдеще в българското общество. Шествието ще тръгне в НЕДЕЛЯ в 12.00 часа от пилоните на НДК, ще премине по бул." Витоша" и ще завърши пред Съдебната палата", пишат организаторите на събитието във "Фейсбук".

Те припомнят, че в Съдебната палата се помещава българската прокуратура, която има задачата да започне наказателно преследване срещу всички престъпления срещу равенството на гражданите.

"Засилването на мигрантския поток към България отключи страха от неизвестното и недоверието в българското обществото, а това с плашещо бързи темпове дава тласък на вълна на нетолерантност, расизъм и ксенофобия.

Езикът на омразата завладява публичното пространство, изтласквайки трезвата мисъл и солидарността, а проявите на брутално насилие срещу хора от други националности се превръщат в ежедневие", пишат те в призива си за присъствие на шествието.

"Насилието, провокирано от ксенофобската реторика на националистическите партии като "Атака" и ВМРО, е на път да получи своята официална легитимация с учредяването на открито фашистката Националистическа партия на България, включваща в себе си забраненото в редица европейски страни нео-нацистко движение "Кръв и чест", продължават организаторите.

Според тях страхът е най-големият враг и "вместо с отричане и недоверие, трябва да отговорим на нуждите на търсещите закрила у нас с хуманност и разбиране".

"Надигащата се фашистка вълна засяга интегритета не само на чуждите граждани, попаднали у нас през последните месеци, но и живота на всички български граждани - етнически българи и малцинствени групи, които по традиция са обект на дискриминация", допълват те.

Организаторите призовават участниците в шествието да носят със себе си камбанки, защото "освен че символизират мира, техният звън ще послужи като аларма за обществото да се събуди за опасностите от върлуващия фашизъм, както и за отговорните власти да предприемат необходимите действия, за да гарантират безопасността и равенството на всички хора, населяващи територията на България".

Междувременно в 13 часа в Перник "Националистическа партия на България", съвместно с "Национална съпротива - дивизия Перник" провеждат протестно срещу плановете на правителството да засели имигранти на територията на общината.

Биха камбанки

Събралите се над 300 души носеха лозунги: „Фашизмът убива, властта прикрива" и „Фашизмът не е мнение, а престъпление!"

Протестиращите скандираха: "Не на омразата", "Всички сме различни, но всички сме едно", "Нашата родина е цялата земя", "Не искаме омраза, искаме любов".

Част от събралите се носеха със себе си камбанки, както бяха призовали организаторите на събитието, защото "освен че символизират мира, техният звън ще послужи като аларма за обществото да се събуди за опасностите от върлуващия фашизъм".

Oще: бежанци  витоша  насилие  омраза  перник  съдебна палата  фашизъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани