Грешка в сметките за ток | webcafe.bg
newscafe

Голяма грешка в сметките за ток

Webcafe.bg, по БНР
13.02.2013, 13:17 (обновена 14.02.2013, 16:57)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Всички парламентарни групи са уведомени за грешката в сметките за ток

Има явна грешка при надписаните сметки за ток и топлоенергия, за която са уведомени представители на всички парламентарни групи и правителството, и тя може да бъде поправена. Това обяви в предаването "Преди всички" на БНР енергийният експерт Огнян Винаров.

В интервю на журналистката Силвия Великова той посочи, че Българската търговско-промишлена палата е задавала въпрос: "Къде отидоха тези 11.1% намаление, договорени с "Газпром" за перода 1 април-31 декември?".

"Никой не ни отговаря, нито ДКЕВР, нито министърът. Министърът ги остойности и каза, че това са $150 млн. и до края на годината ще бъдат компенсирани. Министър-председателят и министърът обявиха, че 20-22% намаление в цената на природния газ ще бъдат нови $300 млн. Това не се случи. Къде отидоха тези пари?

С решението от 21 декември ДКЕВР намалява цената на топлинната и електрическата енергия и от всички ТЕЦ-ове в България. Обаче цената на топлинната енергия се отразява към крайните потребители, а разликата, намалената цена, остава в тях".

Винаров нарече това "брутална кражба" и заяви, че по казуса са уведомени представители на всички парламентарни групи и е подготвено писмо до премиера.

По думите му "трябва веднага ДКЕВР, в тридневен срок, да се събере и да си поправи явната техническа грешка".

"Има го в наредбата и в правилата. Има го и в съдебната практика, когато един съдия може, като си види грешката в решението, сам да си я поправи", заяви експертът.

ТЕЦ-овете на Христо Ковачев в микса на цените на тока

Междувременно парламентът изслуша министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който отново заяви, че трябва да се работи за промяна на модела, по който се формират цените. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че през последните 10 години ЕРП-ата не са проверявани изобщо: "Всяка година контрол, всяка година санкции, всяка година проверки на сметки. Иначе те си правят каквото си искат". 

Лютви Местан от ДПС посочи, че има вече внесени промени в енергийния закон от опозицията и се надява те да бъдат подкрепени от ГЕРБ: "Ръководството и членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се избират с 2/3 квалифицирано мнозинство, именно от Народното събрание". 

Министър Добрев увери, че ще подкрепи промените и включването на ежегоден одит на ЕРП-ата.

От изявлението в пленарна зала на Делян Добрев стана ясно, че ТЕЦ-овете на енергийния бизнесмен Христо Ковачки са сред основните виновници за високите цени на тока. 

"В този микс, предполагам знаете, са включени първо "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", американските централи, които няма как да не са включени, защото са задължения по дългосрочните договори и те трябва задължително да участват в микса. Няма на кой да продадем тази енергия, ако не я включим в микса.

Там е включена АЕЦ "Козлодуй", благодарение на който АЕЦ "Козлодуй" цената на енергията намалява от тези единиците и тройките, там е включена ТЕЦ "Марица-изток 2", благодарение на която цена също миксът като цяло е по-нисък.

Там са включени обаче и някои други централи, които са дори по-скъпи от "Марица-изток 3". Там са включени централите "Бобов дол", централите "Брикел", централите "Марица 3"-Димитровград - на един и същ собственик. Какво правят тези централи в микса?"

Прокуратурата: на всяка манджа мерудия

Върховната административна прокуратура започна проверка за законност на актовете и дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като специализиран контролен орган по приложението на Закона за енергетиката и свързаните с него подзаконови нормативни актове.

Проверката започва във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване за нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на електрическата и топлинната енергия, съобщават от прокуратурата.

В хода на проверката прокуратурата ще изиска цялата информация за действията на ДКЕВР и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.

Проверката ще обхване и дейността на Агенцията за приватизация, както и следприватизационния контрол за осъществения надзор при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества.

През 2015 г. половината от пазара на ток ще е либерализиран, но за фирмите. Гражданите ще чакат

Преди дни стана ясно, че са необходими още близо 2 години, за да има наполовина либерализиран пазар на ток в България.

Правилата за търговия предвиждат потребители, присъединени към мрежа "средно напрежение", да имат възможност да се регистрират на свободния пазар и свободно да изберат своя доставчик.

Фирмите, присъединени на мрежа "високо напрежение" са на свободния пазар от 2004-а. Фирмите - "ниско напрежение" и битовите абонати, според наредбата, се предвижда да бъдат снабдявани по регулирани цени, т.е. тяхната цена ще бъде определена от ДКЕВР.

Така изпълнителният директор на "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД Владимир Дичев, член на Aсоциацията на търговците на енергия, коментира пред БНР наредбата за либерализиране на цените на електрическата енергия, публикувана на сайта на ДКЕВР.

Това, което ни смущава като търговци на електрическа енергия, участващи основно на сегмент "високо напрежение", е, че продължава да се прилага таксата върху графиците за износ на енергия, което спъва пазара на едро на еленергия.

В момента либерализацията е ефективно 20-25%. С излизането на сегмент "средно напрежение" очакваме либерализацията да се увеличи на 40-45%. Към 2015-а очакваме половината от пазара да е либерализиран. Що се отнася до битовите абонати, процесът ще отнеме малко по-дълго", коментира още Дичев.

Кому какво да се пише

"Винаги трябва да се почва от начало - заяви днес премиерът Бойко Борисов. - Кой продаде ЕРП-ата в монополно състояние? По времето на кое правителство? Понеже днес Лютви Местан се е изказвал. По времето на НДСВ и ДПС. Шулева продаде ЕРП-ата (Лидия Шулева, вицепремиер и министър на икономиката в кабинета на НДСВ-ДПС, в който Борисов беше главен секретар на МВР - бел.р.).

Когато разделиш страната образно казано на три, и на практика правиш три монопола. Най-малко по тази тема за монополите може да говори ДПС. Едната цифра в сметката трябва да пишат Иван Костов заради скъпата енергия на двете "Марици". Другата сметка трябва да пишат Сергей Станишев, ДПС и НДСВ - за Закона за зелените енергии.

Договорите за ЕРП-ата - е много важно да се знае, че те ги бяха продали с 34% контрол на държавата. На практика безконтролни от държавата и затова ние продадохме тези малки миноритарни дялове, защото държавата нямаше никакъв контрол върху тези ЕРП-та", коментира премиерът.

Oще: битови абонати  грешки  дкевр  еленергия  либерализация  пазар  потребители  прокуратура  ток  юлия иванова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

6 Едисон | 18.02.201323:50

- СТРАШНАТА ИСТИНА Е, че само 23 % от евтината енергия от АЕЦ-Козлодуй се изкупува от НЕК - останалите 77 % се ИЗНАСЯТ от… „ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ”…, ОТ ГЕРБ И БСП…!!!
I. Цени на електрическата енергия от производители.
1. АЕЦ-Козлодуй ........цена Лв./Мвч..........11.68 = 1.168ст. (според доклада на англичаните тока от АЕЦ – Белене ще е 2,42 стотинки)
МИНИ – МАРИЦА ИЗТОК ЗАХРАНВАТ С ВЪГЛИЩА ТЕЗИ ЦЕНТРАЛИ
2. Тец Бобов Дол............................................65.08 = 6.508ст.
3. Марица - И-2..............................................40.50 = 4.050ст.
- А ЕТО И „СКЪПИЯ” АВАРИЕН ТОК, ЗАРАДИ КОЙТО ИСКАТ ДА НИ КАЧВАТ ЦЕНАТА НА ТОКА…
4. Варна.........................................................71.88 = 7.188ст.
- НО… ЕТО И ИСТИНАТА… - ЗАЩО Е СКЪП ТОКА…!!!
1. ЦЕНА на тока от Американската ТЕЦ-Марица (спонсори на сините) – 175.00 = 17.5 стотинки
2. Цени на ВЯТЪРНИ електрически централи:
2.1 до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа .......... 189.00 лв/МВтч.=18.9ст.
2.2 над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа......... 172.00 лв/МВтч.=17.2ст.
3. Цена на електрическата енергия, произведена от ФОТО централи:
3.1 с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч................ = 82.3ст.
3.2 с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч............. = 75.5ст.

II. Цени при продажба от "НЕК”
1. Цена, по която дружеството, продава на ел. разпредел. д-ва .....71.04 лв./МВтч = 7.104 ст., а на Турция я продаваме по 5.5 ст... И ТОВА Е НА ПЕЧАЛБА…!!!

- Няма никаква логика, при цена на „атомния ток” (40% от добива) от 1.17 стотинки и „маришкия” (55% от добива) средно от 6.00 стотинки, да купуваме тока за 17 стотинки, а посредници да правят от 300 до 1000% печалба...!!!

И ПАК ИМ СЕ ВИЖДА, ЧЕ НИ КРАДАТ ПО МАЛКО…!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

5 explorer | 14.02.201312:13

За пореден път си мисля колко малко хора си правят сметката и реално гледат на нещата. Енергетиката е като всеки отрасъл на икономиката. Тока на изхода на АЕЦ-а е на една цена и с едни характеристики, а на таблото във входа на домът ни е на друга. По същия начин доматите на борсата в Огняново, са 50ст., а на пазара в София са по 1,50 лв.
И защо никой не посмя да го обясни това на хората, ами ги залъгват със санкции и глоби заради някакъв джип или нечия заплата.
...и ако някой има съмнение, да си сравни отчетния период, да си сравни конумираната енергия, да си види дали показанията на електромера са отчетени правилно и да подаде жалба.
....а който иска да знае повече, да потърси документи да види какво точно включва например "пренос мрежа (ниско напрежение) НН" - която е най-скъпата "добавка". Ще установи, че няма измама, просто сме бедни и както бензина и дизела ни идва скъп, така става и с тока.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2012, 17:16

4 john_sheperd | 13.02.201322:49

ноември месец 130лв, декември 170 и януари 180. през ноември бяхме двама съквартиранти. почти всичо беше включено. но, през останалите месеци съм сам в апартамента и съм успял да намаля разхода си на енергия поне с 30%, а на сметка е точно обратното?! а за протеста така и не успях да разбера. дано има следващ, че само с един, не мисля че ще има промяна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 13.02.201317:16

Имаше една статия преди 3 дена в която даваха бруталният пример как в сметка от 410 лева стойността на самият ток бе 162 , т.е. 60.5% се плащат за пренос, административен "кофи тайм", пембени леки коли, вили, банкети, премии .... но поне 30% от коментиращите явно всеки от тях специалист икономист скочиха в защита на така калкулираната цена. Еми яжте дървото тогава...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

2 Georgi Tashev | 13.02.201317:15

И си давам сметка, че 90% от хората имат сиви доходи и затова са сити и не излизат на протест. Ако не е така, то те са пълни идиоти и на 100% си заслужават овчата съдба.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

1 Georgi Tashev | 13.02.201317:08

"Къде отидоха тези 11.1% намаление, договорени с "Газпром" за перода 1 април-31 декември?"

В джобовете на същите, които се гласят да ни управляват. Онзи ден член на партия БСП ми каза, че се знае кой ще спечели изборите, независимо от това как гласуват хората. Освен това тези протести никого няма да стреснат. От 1,2 милиона в София протестиращите бяха 3000, т.е. 0,25%, колкото е и полицията в София. Ако хората наистина са недоволни можеха да излязат поне 10000. Да приемем, че безработните са 10%, а пенсионерите - 20% от хората. Е къде са всички тези бедни и недоволни хора?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани