КЗК проверява за картел при цените на хляба | webcafe.bg
newscafe

КЗК проверява за картел при цените на хляба

Webcafe.bg
27.01.2011, 11:33 (обновена 27.01.2011, 14:58)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Зърнена криза в страната няма - има запаси от 1,5 млн. тона пшеница при необходими до новата реколта 1 млн. тона, заяви земеделският министър Мирослав Найденов

Комисията за защита на конкуренцията вече се е сезирала за поскъпването на хляба. Това съобщи днес земеделският министър Мирослав Найденов пред журналисти в Министерския съвет. По думите му то може да бъде определено като картелно, защото в ЕС няма практика браншови организации да коментират цени. Той самият заяви този път, че не може да коментира цените.

Макар че се говори за цени от 1.40 лв. за един килограм хляб, всеки може да види на какви цени се предлага хлябът в големите търговски обекти. Цените може да се вдигнат само в малките населени места, където конкуренцията е по-малка, но не случайно КЗК се е сезирала за картелно споразумение, каза Найденов. По думите му може да има осъдени хлебари за картелно повишаване на цената, както е станало с производителите на олио.

Зърнена криза в страната няма - има запаси от 1.5 млн. тона пшеница при необходими до новата реколта 1 милион тона, каза Мирослав Найденов.

От реколтата през 2010 г. са изнесени около 1.5 млн. тона. В същото време са внесени около 3000 тона от Пакистан, стана ясно от изявлението му.

Не можем да наложим, а и не се налага, забрана за износ на зърно - това може да направи ЕК. Внесените у нас 3 хиляди тона висококачествена пшеница за подобрител са минимално количество, обясни още той.

България произвежда годишно около 4 млн. тона пшеница при над 650 млн. в света. Тоест на нас се пада около 0.8% от общото количество и съответно не можем да контролираме цените на пшеницата, защото тя е борсова стока, каза Найденов.

Държавата може да прави интервенция на пазара само когато цената е ниска и падне под 101 евро на тон, а не когато е висока, добави министърът.

Никой не може да задължи търговците да продават - те може да изчакват още по-високи цени, но е възможно цената да падне и те да загубят. Няма сериозна мелница, която да няма запаси за поне няколко месеца, каза Найденов.

По повод искането на ДПС за среща с него заради протестите на тютюнопроизводителите, Найденов заяви, че опозицията търси тема извън СРС-ата, по която да се упражнява, дали ще е хлябът или тютюнът, няма значение.

Очаква се утре земеделският министър да се срещне с ръководството на ДПС, за да обсъдят протестите на тютюнопроизводителите заради ниската изкупна цена. 

"Когато застанаха депутатите на ДПС, оглавявайки тези протести, те вече поеха политическата отговорност за тях. В този смисъл има разговори с ръководството на ДПС и по всяка вероятност утре след парламентарния контрол ще се проведе среща, в която да коментираме вече тази ситуация с поетата политическа отговорност", заяви Найденов. Протестите са заради неизплатената тютюнева реколта 2010.

Десните искат резерв от зърно

Синята коалиция настоява да бъде създаден стратегически резерв от зърно в размер на 300 000 тона хлебна пшеница и 250 000 тона фуражна, който да се съхранява и управлява от държавната агенция "Държавен резерв и военовременни запаси". Това ще стане чрез промени в закона за съхранение и търговия със зърно, обяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той заяви, че в момента криза видимо няма, но има мощно и шеметно повишаване на цените на зърното, което е много рисково за скок в цените на хляба. "В следващата година предвид очакванията, че световният пазар на зърно ще бъде неблагоприятен, трябва да бъде създаден и съхраняван стратегически резерв от зърно", обясни той. По този начин ще се стабилизира пазарът.

Законът възстановява отмененото изискване за поддържане на стратегически резерв от зърно в страната, необходим при ситуации, сходни с настоящата. Това изискване бе премахнато през 2005 г. с повърхностния мотив, че липсва детайлно регламентиране на функцията на "Държавен резерв и военновременни запаси", обясниха сините.

Oще: внос  зърно  износ  картел  кзк  криза  мирослав найденов  опозиция  хляб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани