Четвърта ударна бригада на американската армия последна се изтегли от Ирак | webcafe.bg
newscafe

САЩ приключи с мисията "Иракска свобода"

Webcafe.bg
19.08.2010, 11:48 (обновена 20.08.2010, 10:22)
Американски войник посрещане у дома

Снимка: © Getty Images

Този американски войник се завърна. Други 4400 - в ковчези...

След седем години и половина война в Ирак последната американска бойна бригада - Четвърта ударна, се изтегли от страната, като прекоси кувейтската граница в бронираните си коли късно снощи. Шест хиляди военни на САЩ се изтеглят близо две седмици преди крайния срок - 31 август.

Около 50 000 военни на съюзниците от НАТО и други американски сили остават в Ирак до края на следващата година - в името на мира и стабилността, както беше прокламирано по-рано. От началото на инвазията на САЩ в Ирак - през март 2003 г., там загинаха над 4400 американски войници. Коалиционните сили, сред които и България, дадоха общо 9270 жертви - тринайсет от тях бяха български войници и офицери.

25 000 души са цивилните жертви в Ирак от март 2003 г. досега, съобщи неправителствена организация.

Изтеглянето на 6000-те, според СNN, американски военни се осъществява само ден след като терорист камикадзе се взриви край пълен с хора център за набиране на войници в Багдад, убивайки 59 души.

Бойната мисия на САЩ в Ирак завършва на 31 август, но около 50 000 военни ще останат в Ирак до края на следващата година. Те ще бъдат заети главно с административна дейност.

От Белия дом обясниха, след края на август бойните бригади ще се трансформират в такива, които само консултират или асистират. 

NBC цитира по-рано говорителя на американското външно министерство Филип Кроули, който отбеляза края на операцията "Иракска свобода". В Охайо пък президентът Барак Обама заяви: "Ние спазваме обещанията, които даваме. Бойната ни мисия в Ирак ще бъде прекратена".

Според Washington Post изтеглянето на състоящата се от около 14 000 войника бригада от столицата Багдад е започнало в неделя, 15 август. Частите обаче е трябвало да преминат трасето от 580 километра по земя, вместо със самолети.

На 1 септември трябва да бъде дадено началото на операция "New Dawn". Тя предвижда оставащите в страната 50 000 войници да обучават иракските сили за сигурност и да им помагат в борбата срещу тероризма.

Тези последни части трябва да напуснат Ирак до края на 2011 г. Белият дом обясни пълното оттегляне с намерението САЩ да се концентрира върху борбата с тероризма в Афганистан, където президентът Обама очаква да настъпи дългоочакваната повратна точка.

161 млрд. долара за двете войни за 2010-а 

Разходите за отбрана на САЩ за 2010-а са за $708 милиарда. Двете военни офанзиви - в Ирак и Афганистан, ще глътнат $161 милиарда тази година.

Според оповестени в началото на годината данни на Центъра за проучвания към Конгреса цената на един войник, изпратен в Афганистан за 1 година, струва около 1 млн. долара. САЩ имаха там 65 000 души в края на 2009-а. Допълнителните 35 000 означават още 35 млрд. долара.

България също участва там с мисия от близо 500 души, като ни е възложена и отговорната задача за охраняването на външния периметър на летището в Кабул. Издръжката на военни мисии на България в чужбина ни струват около 90 млн. лева годишно, като на практика почти цялата сума е за Афганистан, тъй като големият ни контингент от Ирак се завърна след 55-месечен престой там. 

Войната винаги е свързана с пари. При започване на войната в Ирак, един от въпросите, който зададоха  военните специалисти беше, "колко ще струва"? Публичният отговор тепърва предстои.

Тази в Афганистан обаче е струвала досега на Америка повече от 250 млрд. долара - и това още не е крайната  сума... 

Обедненият уран - като диоксина във Виетнам

В Ирак са се увеличили заболяванията от рак и са се появили нови случаи, които не се срещаха преди началото на войната през 2003 г. - като рак на сухожилията и костите. Те са резултат от радиацията. Това съобщи преди няколко месеца д-р Джавад ал Али, онколог, който работи  Басра, втория по големина град в Ирак, пред агенция Ройтерс.

В град Фалуджа в западен Ирак, който беше арена на свирепи сражения между американските войници и бунтовниците през 2003 г., е регистрирано покачване на броя на мъртвородените, а също и  новородените с парализа, съобщават лекарите.

Има свидетелства за използването на обеднен уран от страна на САЩ и коалиционните сили във войната за освобождаване на Кувейт през 1991 г., както и във войната в Ирак от 2003 г., но е трудно да се направи връзка между здравословните проблеми на иракчани и радиоактивния метал, е позицията на официални лица, цитирани от Ройтерс.

Басра, където замърсяването се дължи не само на военните операции, но и на земеделските дейности и индустриалните предприятия, е трудно да се определи точната причина за появата на рака.
През 2007 г. университетът в Басра съобщава в своя медицински журнал, че няма значително покачване в броя на смъртните случаи, причинени от ракови заболявания, но съотношението на децата, починали от рак, се е повишило с 65% през 1997 г. и с 60% през 2005-а в сравнение с 1989 г.

Обедненият уран се използва в оръжейната индустрия, за да пробива тежки бойни машини като танковете например. Евентуална връзка между употребата му и заболяванията според британското министерство на отбраната е "предположение, което не е научно, нито медицински обосновано".

Огромни количества обеднен уран бяха използвани във войната в Залива, в близост до Басра.
Няма данни какво количество обеднен уран е използван във Фалуджа в сраженията през 2004 г.
Американските военни са използвали и бял фосфор, който причинява сериозни изгаряния при контакт с очите, за да маркират цели и да ударят противника директно от скривалищата си.

Пет години по-късно докторите във Фалуджа съобщават за рекорден брой новородени с вродени сърдечни проблеми и уголемяване на гръбначния мозък, което води до парализа и смърт.
"Значителният брой вродени малформации при новородените стана причина бордът на директорите на болницата да сформира специален комитет за разследване и наблюдение на случаите", заяви Абдуластар Кадим, мениджър на болницата във Фалуджа.

Специалист, пожелал анонимност, е заявил пред Ройтерс, че всяка седмица се раждат три на четири деца с увреждания на гръбначния мозък в болницата във Фалуджа – населението на района е 675 000 души. За Великобритания статистиката сочи, че 1 на 1000 новородени има подобен проблем, а във Фалуджа 14 на 1000  се раждат с увреждания на гръбначния мозък.

Позицията на САЩ по отношение на бомбите с обеднен уран, използвани в Ирак, напомня на тази за диоксина, причинил рак и сериозни генетични увреждания не само на виетнамците, срещу които е бил използван, но и на американските войници във Виетнам.

По време на "ограничената война" във Виетнам са разпръснати милиони литри дефлолианти от типа "Ейджънт Ориндж" (дело на концерна "Монсанто") за унищожаване на тропическите гори, в които намират прикритие партизаните. Този тип дефлолианти съдържат една от най-силните отрови - диоксин. За цялата война са поразени 20 585 села, в които живеят около 4.8 млн. души, като голяма част от тях заболяват в резултат от въздействието на тази отрова от тежки ракови заболявания и генетични увреждания.

През 1966-1967 г. най-широко са използвани химикали в делтата на р. Меконг, където са поразени над половин милион човека. Само през 1966 г. ВВС на САЩ хвърлят 55 хил. тона напалм. Резултатите - хиляди обгорени и осакатени деца и цивилни граждани...

Oще: военни  ирак  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани