Сърбия в обувките на Гърция | webcafe.bg
newscafe

Сърбия в обувките на Гърция

Webcafe.bg, по Bloomberg, В92
17.09.2012, 10:49 (обновена 17.09.2012, 11:19)
Криза

Сърбия е с най-високата безработица в Европа и вече трета година е в рецесия

Сърбия се опитва да избяга от гръцката драма и започва да реже разходи, за да се спаси от банкрут. Намалени ще бъдат всички държавни субсидии, като изключение правят само дотациите за земеделие и публичните услуги. Правителството обмисля също да увеличи ДДС с 2 процентни пункта - от 18% на 20%, като това няма да важи за ставката за храните, която е от 8%.

Целта е бюджетният дефицит да бъде сведен до 4% от БВП до края на годината. Въпреки усилията, прогнозите вещаят ново свиване на икономиката с 1% за тази година.

Вече трета година Сърбия е в рецесия. Безработицата е 25.5%, което е рекордно високо ниво за Европа. В момента дефицитът е 7.2% от БВП. В края на юни дългът на страната е 54.7% от БВП. Динарът се обезцени с 13% спрямо еврото.

Новото правителство наскоро изнесе данни за истинското състояние на икономиката, които се оказаха шокиращи за много сърби. Настоящата картина противоречи на сръбските фискални правила, според които бюджетният дефицит не може да надвишава 4.5%, а дългът - 45% от БВП.

Сърбия се обърна към Международния валутен фонд (МВФ), за да договори заем. Сделката трябва да е приключена до октомври, за да може свежият финансов ресурс да бъде включен в бюджета за 2013 година.

Очаква се на посещение в страната да пристигне мисия на МВФ, която да установи каква е ситуацията със закъсалата икономика. Възможно е Белград да се обърне за финансова подкрепя и към Русия, с която поддържа топли отношения.

През февруари МВФ спря 1.3 млрд. евро към Сърбия по подозрения, че страната бяга от договорките.

По различни оценки балканската страна се нуждае от поне 4 млрд. евро, които да влязат в икономиката й под формата на инвестиции. Те, обаче, идват трудно на фона на проблемите й, които стопят доверието на чуждестранните инвеститори.

Белград вече обяви план за спестяване на 1 млрд. евро, който включва и намаление на заплатите в администрацията.

Oще: бюджетен дефицит  гърция  инфлация  криза  сърбия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани