Секретна комисия на ВСС за Кокинов | webcafe.bg
newscafe

Секретна комисия на ВСС за Кокинов

Webcafe.bg, по Дарик, Правен свят
21.03.2013, 15:58 (обновена 21.03.2013, 16:24)
николай кокинов, прокуро

Снимка: © Sofia Photo Agency

Лично главният прокурор Сотир Цацаров предложи дисциплинарна проверка за Кокинов

Висшият съдебен съвет (ВСС) предизвика смут с решението да остави в тайна имената на своите членове, които ще проверяват столичния градски прокурор Николай Кокинов.

Срещу него започна дисциплинарно производство, което ще се води от трима мистериозни кадровици, определени чрез жребий. До проверката доведоха съмнения за нарушаване на принципа на случайното разпределение на дела, а предложението за нея направи главният прокурор Сотир Цацаров.

Става дума за дело срещу НЕК, разгласено от Яне Янев като доказателство за енергийната мафия в България. По преценка на Кокинов е избран Георги Тафров за наблюдаващ прокурор по дело и е срещу длъжностни лица от НЕК за продажба на ток на занижени цени. По-късно то беше прекратено.

Самият Кокинов твърди, че е назначил Тафров за наблюдаващ прокурор след съгласуване с Върховната касационна прокуратура.

Янев, който на два пъти носи папки с документи в офиса на Цацаров, е категоричен, че „енергийната мафия" има свои топли връзки на най-високи нива в съдебната система.

Подобно решение за „тайна" дисциплинарка е новост в практиката на кадровия орган. ВСС обаче намери вратичка в Закона за съдебната власт, според която до приключване на производството не могат да се разгласяват факти и обстоятелства, свързани с него.

Тоест, имената на тримата проверяващи са „факти и обстоятелства" от самата проверка.

„Наблюдатели припомнят, че дори предишният състав на ВСС, който отнесе редица основателни критики за кадровата си и дисциплинарна практика, беше въвел някои полезни практики, които сегашният състав удобно загърби. Една от тях бе именно да се съобщават имената на членовете на съвета, които ще разглеждат едно или друго дисциплинарно производство", коментира „Правен свят".

Oще: всс  дело  дисциплинарно производство  енергийна мафия  нек  николай кокинов  сотир цацаров  яне янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани