Протестите - едни на улицата, други в поход към властта | webcafe.bg
newscafe

Протестът се раздвои между улицата и поход към властта

Webcafe.bg
17.03.2013, 10:55 (обновена 17.03.2013, 18:16)
грандиозен протест

Снимка: © Явор Николов

Едни от протестиращите остават на улицата, други обявяват поход към властта

Докато едни от протестиращите излизат отново на улицата на поредния протест срещу монополите и енергетиката, част от тях се обединиха в две граждански движения "Освобождение" и "Национално освобождение 20 април" и дадоха заявки за участие в предсрочните избори на 12 май.

Някои от организаторите на протестите не се отзоваха на поканите за "общобългарско събрание" и заявиха, че мястото им е на улицата. Други обявиха поход към властта.

Самите протести продължават втори месец.

Улицата

В социалната мрежа Facebook има заявка за протести в 18 големи градове у нас, както и подкрепа от българските общности в Атина, Мадрид и Барселона. Макар че през седмицата част от протестиращите обявиха, че ще дадат на служебното правителство седмица толеранс - т.е. няма да има протести. На протести през седмицата във Варна и Пловдив се събраха по около 50 души.

В София началото на протеста е от 11 часа пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В същия час потеглят още два лъч протестиращи - от НДК и от Орлов мост. Във Варна сборният пункт е общината, в Пловдив - Централна поща.

Исканията на протестиращите са разнообразни: от национализация на ЕРП-ата, покрай което се иска и разваляне на концесиите за добив на злато, спиране на приватизацията на БДЖ и ВМЗ-Сопот, както и мораториум върху изпълнителните дела, заведени от монополите и банките.

Поход към властта

В бившето кино "Освобождение" вчера граждани основаха движение „Освобождение" и дадоха заявка за участие в парламентарните избори през май. Събраха се близо 120 души, до края на събранието, на което решенията се вземаха с квалифицирано мнозинство, останаха 80, предаде БНР.

Движението няма да има председател и лидер, е казал един от говорителите му Ивайло Франц от София.

Учредихме общобългарско движение на протестиращите "Освобождение", което да обедини и защити всички протестиращи и да наложи техните искания и решения на всички институции и власти в България. Реши участие в парламентарните избори 2013, за да не се пропилява енергията, надеждите и гласът и волята на народа български, заяви Франц.

От идеята обаче се разграничиха много от лицата на протеста, които започнаха битката с монополите и високите сметки, съобщи Нова телевизия. "Ние сме на улицата - тук ни е мястото. Смятаме, че тези партии, които са в момента на масата, не припокриват нашите очаквания", обясни Янко Петров от "Да запалим монополите". Други лица от протестите като Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янаки Ганчев споделят същата позиция. Някои от тях бяха посочени като скрити лица от БСП.

Други от протестиращите от цялата страна и политически формации се събраха в местността "Оборище", за да обединят усилията си за промени и за съгласуването на начините за участие в предстоящите избори, съобщи БНТ. Те смятат, че трябва да има гражданска квота в следващия парламент, представена чрез една нова формация.

Събирането на "Оборище" е символ, според тях, че е дошъл моментът за спасение на България. Те решиха да бъде създадено Национално движение, което да може да се включи на изборите. Работното име на формацията е "Национално движение 20 април".

Според участниците в срещата има силен натиск да се разпилее гражданският протест у нас. Гражданите смятат, че институциите трябва да се стабилизират, а предложенията за свикване на Велико Народно събрание обслужват интересите на сили, които искат да забавят процесите на промени и да бъде осигурено време служебното правителство да управлява по-дълго.

Oще: власт  движения  енергетика  избори  монополи  протести  протестиращи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

5 yoda_science | 19.03.201311:16

До Пепе - АТ години предлагам следния принцип на участие в управлението. По азбучен ред от избирателните списъци ежедневно се осигуряват граждани за участие във всички структури на властта - Парламент, Министерства, Общини, Съд, Болници, Университети и прочее. Това трябва да е право и задължение, да не се заплаща и ежедневно да се разпределят тези хора без те да знаят предварително в каква структура отиват. Може да звучи наивно, но с правото си на глас тези граждани биха блокирали неизгодни сделки - Кремиковци - от 580 мил на 280 мил - загуба за всеки българин от около 40 мил. лв. Сега се протестира за БДЖ. Какво ли ще стане, ако се приеме закон всички тирове да се товарят на влакови платформи и се транспортират от граница до граница - влаковете са на електричество, няма задръстване и прочее ползи покрай тази, че БДЖ става печелившо предприятие. Явно е, че възможности има, но не бива да се забравя, че борбата е с монополи-това со поколения от политиции и опит, който ние нямаме. Можем да се борим само с единството си и с чуваемостта на нашите предложения. Например все очаквам да видя статията си какво да направи, но нещо кафето си трае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 18.03.201308:23

И още повече - в подзаконовите актове /това относно къде са проблемите/.
И още нещо не мога да разбера - Гражданска квота в органите на властта. И специално в Парламента. Т.е. граждани, които другите граждани избират, зада ги представляват в парламента /нали така? предполага се, че те няма да се самоизбират/, с други думи - народни представители, щото то на граждани, избирани от други граждани, зада ги представляват в народното събрание им се вика народни представители в тази страна, или депутати. Та от една страна искаме да намалим депутатите на 100, от друга към настоящите 250 искаме да добавим още примерно 50 или 100, които ще бъдат с какво точно по-добри, от тези другите 250, дето и сега ги избираме? Само питам, защото наистина не ми е ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2013, 23:35

3 Radoslav Yakov | 18.03.201301:46

Който иска нова Конституция да каже първо какво иска да се промени в старата. Стига с тези лозунги "Искаме нова Конституция" просто ей така. Прочели ли сте старата? Какво не ви харесва? Какво предлагате да се запише на мястото, което не ви харесва? Точно и конкретно.

Според наблюденията ми много хора не са наясно каква е разликата между конституция и закони. Чули са, че в Исландия си били пренаписали конституцията и автоматично заключават, че за да сме като исландците и ние трябва да пренапишем нашата. Исландия до скоро е била с конституция, наследена от Дания (понеже страната е била датско владение) и промяната в конституцията им все се отлагала от политиците. Техният случай е специфичен и въобще няма нищо общо с нашия. Проблемите в България не са в Конституцията, проблемите са в законите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2012, 22:23

2 joro7 | 17.03.201318:54

Стига сме разчитали на "честни политици" - такива няма да се намерят. Трябва да седнем на една маса и да се договорим за система при която никой не може да надхитри другия. Трябва ни Велико народно събрание и нова Конституция
http://parliament.bghot.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

1 Radenko Kostadinov | 17.03.201313:45

Пожелавам на всички партии, позволили си да опорочат протестите чрез техни поставени лица, да отнесат един голям ... на следващите избори! Всеки, който си е правил погрешни сметки, заслужава да отиде в забвение и да не види повече депутатски стол!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани