Цветан Цветанов - анализатор от ДС | webcafe.bg
newscafe

Ц. Цветанов - шофьор от ДС, Юрген Рот - доносник...

Webcafe.bg
13.01.2011, 15:32 (обновена 13.01.2011, 19:14)
цветан цветанов

Вътрешният министър Цветан Цветанов е започнал работа в изчислителния център на Централно информационно организационно управление на ДС - като анализатор, както обясниха от Комисията по досиетата...

Вътрешният министър Цветан Цветанов започнал кариерата си в структурите на Държавна сигурност, съобщиха от БСП в парламента. Повод да разкрият този етап от зората на кариерата на Цветанов в МВР е декларацията, приета вчера от външната комисия в парламента за отзоваването на посланиците, свързани с ДС. От Коалиция за България са против декларацията.

Депутатът Кирил Добрев информира, че Цветанов е започнал работа в изчислителния център на Централно информационно организационно управление на ДС (Седмо главно управление на ДС). От 1979 г. до промените въпросното ЦИОУ е към Държавна сигурност. Той е постъпил на работа през 1987 г., когато е едва на 22 години.

Добрев призова подходът да е един и същ и към дипломатите, и към Цветан Цветанов, защото разлика помежду им почти нямало.

Според биографията на Цветанов той е бил специалист, инспектор, старши инспектор, главен инспектор, н-к на група в ЦИАОУ-МВР и СИТАУ-МВР". Думите ДС липсват. (Бащата на Цветанов е работел като шофьор в ДС.)

Според информация на Меdiapool кариерата на Цветанов действително е започнала в това управление като шофьор с чин сержант. Цветанов не е бил на оперативна длъжност. Според запознати със структурата на репресивния апарат на бившата комунистическа партия, по щатно разписание той е бил служител на Държавна сигурност. Костадинов заяви, че е възможно под класификацията "специалист" да се крие именно длъжността "шофьор".

Както излиза от трудовия му път, докато е работел като "специалист" той е съчетавал и следването във ВИФ, най-вероятно задочно.

Обаче...

Социалистите обаче не повдигат въпроса за други кадри на ДС, които оглавяват разузнаването и контраразузнаването у нас, а и куп още хора от бившите тайни служби работят там.

Пред в. "Сега" шефът на комисията по досиетата Евтим Костадинов казва, че: "По закон се вадят имената само на лица, които са били нещатни сътрудници-агенти, щатни - офицери или сержанти в структурите на ДС. Вадят се и имената на следователите и дознателите, които са имали право да създават така наречената камерна агентура - от лица, които са в арестите или затворите".

Цветанов наистина работил във въпросното звено, но на трудов договор като гражданско лице, като анализатор, добави Костадинов. Той не е могъл да осъществява оперативна дейност, не е могъл да привлича и агенти. Шефът на комисията обясни, че по негово мнение не може например да се приеме, че трябва да се обяви лице от бившето Пето управление на ДС - Управлението за безопасност и охрана (УБО), ако е било охрана или пък е било примерно готвач. Според Костадинов именно такъв бил духът на закона и това било ясно и на хората, които са го приемали в предишното НС. Сред тях са и депутатите от БСП.

"Едните правят кариера в чужбина и знаят езици, другият е гимнастик и прави кариера в България", посочи Кирил Добрев. Той постави въпроса - ако дипломатите са проблем за Шенген, какво може да се каже за шефа на митниците, за вътрешния министър, за шефа на "Гранична полиция", за шефа на Агенция "Пътища"?

Юрген Рот - човек на ДС...

Германският журналист Юрген Рот е бил "носител на информация" на Държавна сигурност. Това става ясно от досието на настоящия ни посланик в Гърция Андрей Караславов, който бе осветен като бивш агент на структурата, пише "168 часа".

Според анализите на папката на Караславов с псевдоним Чавдар, Рот е бил известен на "Центъра" отдавна. Първоначално контактите с него осъществявал агент с псевдоним Иванов от посолството в Бон през 1987 г.

След като Иванов бил изтеглен от посолството в Бон, контактите с Рот се възлагат на агент Осенов заедно със задачата те да се учестят.

В досието на Андрей Караславов - Чавдар са запазени и бележки за около 50 лева, които ръководителите му от ДС го финансирали за почерпки по време на срещите с германския журналист.

 

Oще: анализатор  бсп  дс  евтим костадинов  комисия по досиетата  мвр  парламент  посланици  убо  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани