Турция ще строи АЕЦ/ТЕЦ до Резово, България иска да я спре | webcafe.bg
newscafe

Турция ще строи АЕЦ/ТЕЦ до Резово, България иска да я спре

Webcafe.bg, по БТА
30.11.2012, 16:26 (обновена 30.11.2012, 18:47)
АЕЦ

Снимка: © Sofia Photo Agency

Дали ще има АЕЦ на 3 км от Резово

Турция работи по избора на място за строежа на трета АЕЦ в страната, а един от вариантите е градчето Инеада в граничещия с България окръг Къркларели, съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, цитиран от информационния сайт Haberler.com, предаде БГНЕС. Другият вариант е Анкара.

Министърът уточни, че подготовката на строежа на трета турска АЕЦ, която да помогне на страната да покрие нарастващите си енергийни нужди, вече е в ход. Мястото ще бъде определено след геоложки проучвания, които ще продължат две години.

Сред възможните варианти е и Инеада, заяви министърът, който отговори на журналистически въпроси преди откриването на панаир за минно дело и техника.

В отговор на въпрос дали при посещението на българския президент Росен Плевнелиев е бил обсъждан строеж на АЕЦ в Инеада, министърът каза, че няма взето решение от турска страна за изграждането на АЕЦ там, но "Инеада е едно от местата кандидати".

"Ние обаче няма да строим централа като арменската "Мецамор", която не е на нужното ниво, животът й е на изчерпване и е лишена от технологичност", изтъкна министърът.

Той добави, че преди това ще бъдат направени нужните геоложки и сеизмологични изследвания.

"Никой проект, който бихме осъществили, няма да навреди нито на нас преди всичко, нито на нашите съседи", изтъкна той. И добави, че всеки един проект ще бъде осъществен, като се вземат предвид изискванията за запазване на околната среда, а не"въпреки околната среда".

Преди два дни президентът Росен Плевнелиев постави пред турския премиер Реджеп Тайип Ердоган проблема с изграждането на ТЕЦ в близост до българо-турската граница с цялата му тежест и с цялото безпокойство. Темата е била сред основните в разговора на Плевнелиев с Ердоган при официалното му посещение в Турция.

Пред Ердоган Плевнелиев е изтъкнал, че туризмът е стратегическа индустрия за България и за Турция и че отговорното отношение към бъдещите поколения е да бъде запазена чиста природата.

Притеснени сме, искаме тази тема да се следи внимателно и се надяваме на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект, казал Плевнелиев.

В същото време днес кметът на Инеада Тахир Ъшък заяви, че с решение на турското Министерство на екологията и градоустройството е бил отхвърлен проектът за построяване на топлоелектрическа централа в Игнеада, предложен от турската фирма "Емба електрик юретим".

"Нашето население не иска централа в този район и много ясно заяви това. Нашето желание е колкото се може по-скоро районът дабъде обявен за туристическа зона. А край село Бегендик да бъде отворен граничен пункт между Турция и България", подчерта кметът.

Това селото е основано от преселници от България.

"Хората искат да бъде отворен граничен пункт край последното гранично село откъм турска страна, намиращо се край браздата на турско-българската граница край Резовската река. Това ще помогне в изключителна степен за увеличаване на посещенията между населението от пограничните селища от двете страни на границата. А също за развитието на туризма и оживяването на търговско-икономическите връзки и на живота на населението в района на Инеада", каза той.

В района на Инеада се намират и прочутите лонгозни гори, които през 2008 г. бяха обявени за Национален парк-резерват с финансиране от Световната банка. С реализирането на проекта се гарантира опазването на уникалната флора и фауна на Лонгозовите гори в района на планината Странджа, която е обща за България и Турция.

Българската позиция

Екоминистърът Нона Караджова обеща да направи всичко възможно, за да спре реализирането на проект за изграждане на ТЕЦ или АЕЦ в Турция близо до село Резово, съобщи БТА.

Ще използвам всички възможни законови и дипломатически средства да не се реализира проект за евентуалното изграждане на ТЕЦ или АЕЦ на турска територия в близост до българското село Резово, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова в Козлодуй в отговор на журналистически въпрос.

На въпрос какви стъпки е предприело МОСВ след като стана ясно, че Турция изгражда нова енергийна мощност на брега на Черно море, в близост до българската граница, министър Караджова посочи, че е отправила официално запитване чрез Външно. В него се настоява в най-кратки срокове да бъде отговорено дали Турция има проект за изграждане на ТЕЦ или АЕЦ в района, допълни тя.

Поискано е от турската страна, ако има такъв проект, да бъдат предоставени на екоминистерството всички документи за него, ОВОС, а ако не е изготвен - да бъде дадена възможност на българската страна за участие в неговото изготвяне на най-ранен етап, като заинтересована страна, допълни Караджова. Тя обясни, че до момента няма отговор, но го очаква следващата седмица.

"Като министър на околната среда ще използвам всички възможни законови и дипломатически средства за първо - този проект да не се реализира, ако го има, и второ, ако все пак стартира такъв - да сме най-взискателни към него и да не започва осъществяването на проект, който би нарушил екоравновесието в нашето море, на нашите защитени територии и нашето биоразнообразие", уточни Караджова.

Oще: аец  българия  инеада  президент  премиер  реджеп ердоган  росен плевнелиев  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

7 lele male | 03.12.201215:15

Отиде му рибата на мъжо... а на мен... мечтаната виличка...Объркан
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

6 John Smith | 03.12.201210:44

Да я правят тая централа,че след 10 год от там ще внасяме ток.
И ако може да е по наблизо,че да икономисаме от кабели.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 03.12.201210:08

Ми ако румънците не щат АЕЦ Козлодуй повече, в Айтос ли ще я преместите? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

4 Шебек Хасан | 03.12.201209:05

Ще я спре Борисов. Като един истински Матросов ще застане на турската амбразура/реактор/. Само дето ще я запуши с дупе. Смее се Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

3 pueblo | 03.12.201201:18

Чуди се кой ще ни пита бе хора? вие луди ли сте?
най-малко пък турците
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 02.12.201210:37

"Екоминистърът Нона Караджова обеща да направи всичко възможно, за да спре реализирането на проект за изграждане на ТЕЦ или АЕЦ в Турция близо до село Резово, съобщи БТА."

Пак ГРОБарски смях!
Барабойко се натяга на турците, Плевнелиев увърта като ученичка и не смее да заяви в прав текст, че не искаме такава отрова по границата, а пък тази министърка говори, колкото да не заспи!
Възможно ли е (спред нея) най-големите политически и управленски лица в държавата да казват едно, а тя да иска да каже нещо друго?! Няма как да стане, пълен смях!

Турците така или иначе ще направят каквото си искат, а нашите смешни политици само се чудят как да се натегнат допълнително!
Много се надявам, че на следващите избори тези малоумници вече няма да имат такова мнозинство и ще се намери някой, който най-накрая да обяви твърда позиция и по този случай - има АЕЦ/ТЕЦ до Резово, няма съгласие за членство в ЕС!
Турците, съвсем естествено, винаги са гонели собствените си интереси, кога и ние ще започнем да правим това?!
България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2012, 12:55

1 aryan | 01.12.201201:58

За какъв туризъм се говори,след като всеки който е ходил до Резово знае ,че на турския плаж се разхождат само магарета и коне.Турция май изобщо няма намерение да развива туризъм по Черноморското си крайбрежие поради неблагоприятния релеф и късия сезон,а да не споменавам и изключителното замърсяване и неконтролируемия улов на риба в Черно море от страна на правоъгълните глави.Странджа е стабилна сеизмична зона и няма да се учудя ако това надделее във взимането на решение от турска страна,а еколозите могат да си протестират колкото си искат.А бе по-големи унищожители на природа от руснаци и турци няма ,но първите могат все още да си го позволяват защото владеят необятни площи.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани