Прогноза: Тристранни преговори Украйна-ЕС-Русия | webcafe.bg
newscafe

Прогноза: Тристранни преговори Украйна - ЕС - Русия

Webcafe.bg, по БТА
13.12.2013, 10:28 (обновена 13.12.2013, 17:48)
Европейска комисия

Високопоставени украински политици заявиха неотдавна, че в близко време ще бъдат проведени тристранни преговори Украйна - ЕС - Русия

Украйна и Европейският съюз са се уговорили да водят преговори по споразумението за асоцииране без Русия, заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

"Преговорите ни са отворени и ние ще ги продължим. Украйна скоро ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, взимайки предвид националните стратегически интереси", каза след среща с Фюле украинският вицепремиер Сергей Арбузов, цитиран от Ройтерс. 

Той не уточни нито дата, нито срок за подписване на споразумението. 

Високопоставени украински политици заявиха неотдавна, че в близко време ще бъдат проведени тристранни преговори Украйна - ЕС - Русия.

Украинският вицепремиер добави, че с Фюле са обсъждали пътна карта за прилагане на споразумението, което президентът Виктор Янукович отказа да подпише миналия месец и това предизвика протести в Киев. 

Щефан Фюле заяви, че ЕС ще подпомогне Украйна в нейните усилия да получи заем от МВФ, ако Киев подпише споразумението. Фюле допълни, че все още не е обсъден конкретният размер на финансовите ресурси, които ще са необходими за модернизирането на Украйна. 

"Тъй като Европейският съюз е най-големият дарител за украинското бъдеще и модернизация, в рамката на споразумението за асоцииране тази помощ ще става все по-голяма", продължи еврокомисарят. Той подчерта, че финансовата подкрепа на ЕС ще съответства на нивото на амбициите на Украйна.

Лидерите от Евросъюза изразиха надежда, че споразумението ще бъде подписано на двустранната среща, която вероятно ще се състои през пролетта на 2014 г.

Руският президент подчерта, че разчита политическите сили в Украйна да успеят да открият изход от кризата. По думите на Путин, в случай че Киев поеме инициативата, Москва е готова да продължи на експертно ниво дейността за присъединяване на Украйна към редица споразумения в рамките на Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан). 

В същото време руският президент заяви, че "ще движим евразийския процес последователно, без да го противопоставяме на други интеграционни проекти, включително, на един такъв зрял интеграционен проект като европейския."

Oще: виктор янукович  владимир путин  евроинтеграция  ес  москва  президент  русия  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани