Митничар №1 съобщи, че високопоставеният гербер Лъчезар Иванов ходатайствал Сергей Бранков да стане шеф на митница Калотина | webcafe.bg
newscafe

Лъчо Иванов ходатайствал за митничаря Бранков

Webcafe.bg
07.07.2010, 10:03 (обновена 07.07.2010, 12:01)
Ваньо Танов

Снимка: © BGNES

Шефът на митниците Ваньо Танов съобщи, че заместник-председателят на парламента и шеф на столичната организация на ГЕРБ Лъчезар Иванов ходатайствал за висок пост на приятелия си Сергей Бранков на митница Калотина

Митничарят Сергей Бранков, освен пациент, е бил очевидно и близък на заместник-председателя на парламента Лъчезар Иванов от ГЕРБ, тъй като той ходатайствал за него да стане шеф или поне началник смяна на митница Калотина. Бранков е шеф на смяна на митническия пункт.

Това стана ясно днес, след като шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов съобщи пред Нова телевизия, че Иванов, който е и шеф на столичната организация на управляващата партия, е ходатайствал за Сергей Бранков.

Името на митничаря и връзката му с Иванов се разри след като се оказа, че Лъчезар Иванов се е опитал да спре репортаж по Нова тв за имането и охолния живот на столични митничари, които иначе вземат по 600 до 800 лева заплата. От излъчения в неделя репортаж става ясно, че началникът на смяна в митница Калотина има палат върху 1.5 декара край София.

Бранков обясни пред репортера Диляна Гайтанджиева, че заплатата му е 600 лева месечно и че джипът му фолксваген туарег за 100 000 лева, който кара, му е даден от приятел. Съпругата на Бранков пък - Елеонора, е експерт в здравната комисия, чийто шеф е пак Иванов. С мотива, че пази имиджа на парламента, Лъчезар Иванов обясни намесата си да се спре излъчването на репортажа. 

Ваньо Танов обясни днес, че джипът не е бил вписан в декларацията  за имущественото му състояние, която митничарите са длъжни да подават. Поради тази причина НАП е дала становище, че няма разминаване между доходите и имуществото на Сергей Бранков.

По думите на Танов разговорът по повод ходатайството между него и Иванов бил по инициатива на депутата, но минал коректно и не е имал никаква стойност. "Каза, че гарантира за този човек, аз отговорих - да, няма проблеми, ако е принципен и коректен ще се развива, ако е нелоялен - няма шансове". "От морална точка може да е нарушение, но Иванов не се опита след като му е отказано да бъде развиван този човек скорострелно, да упражни чрез други лостове някакъв натиск", допълни митническият шеф.

По думите му ходатайството на депутата от ГЕРБ дори е усложнило служебното положение на Бранков, който след това бил под сериозно наблюдение и това предизвикало и проверките срещу него. Но, както става ясно, проверките не установили нищо.

Шефът на митниците поискал гаранции от премиера Бойко Борисов срещу политически натиск при назначенията и обажданията на депутати спрели. Не се разбра обаче дали Танов е поискал карт бланш от премиера преди или след ходатайството на Лъчезар Иванов.

Танов обясни, че докато е вървяла структурната реформа в агенцията, не е вдигал телефона си, защото "всеки има приятели, това е реалният живот и всеки се опитва на някого да ходатайства." 

Шефът на митниците се надява на помощта на МВР, за да се пребори с корупцията във ведомството си. "Няма вътрешна процедура, по която  корумпираните да бъдат отстранени, нямам правомощия да извърша обиск на митничар, за да установя дали има пари в себе си, не мога да го разпитам, за да могат тези действия да издържат в съда", каза Танов. Според него съдът връща на работа уволнените за корупция и това ги кара да се чувстват безнаказани. За да се справи, Танов местел тези хора в архива с надеждата, че като секнат допълнителните източници на доходи,  сами ще напуснат.

Oще: ваньо танов  герб  калотина  лъчезар иванов  митници  митничар  назначение  сергей бранков  ходатайство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани