Болниците ще чакат пари за 2013 г. през 2014 | webcafe.bg
newscafe

Болниците ще чакат пари за 2013 г. догодина

Webcafe.bg, по БНР и Агенция Фокус
29.10.2013, 17:55 (обновена 29.10.2013, 18:16)
лекари в операция

"Пирогов" заплаши, че ще спре плановия прием, ако не получат на сто процента парите си за септември

В търсене на средства, с които да се разплатят на сто процента болничните дейности за септември, премиерът Пламен Орешарски най-сетне обеща 27 милиона лева за болниците.

Това стана след среща на Орешарски с председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов, на зъболекарския съюз д-р Миланов и на председателя на Здравната каса д-р Румяна Тодорова.

Председателят на БЛС каза, че с тези пари ще се заплати извършеното от болниците за септември. По думите на Райчинов остават два месеца с по 80%, които да се покрият в януари, като това ще стане за сметка на 104 милиона лева от бюджет 2014 г.

Представителите на съсловните организации са изразили недоволство от проектобюджета на Здравната каса за догодина и настояват актуализациите на бюджета й при дефицит да се правят в средата на годината.

От лекарския съюз предлагат имунизациите да бъдат поети от здравното министерство, здравната вноска да бъде увеличена с един процент или пациентите да си доплащат.

Има опасност "Пирогов" да спре плановия прием

Междувременно има реална опасност болница "Пирогов" да спре плановия прием на пациенти, за което предупреди директорът доц. Стоян Миланов. Причината е именно в неизплатените в пълен размер суми за извършеното от болницата през септември.

"Пирогов" е сред трите болници в София, която не е подписала кредитните известия на здравната каса, че за септември ще им се плати засега 80 на сто от извършената дейност, посочи доц. Миланов.

"Тоталният рекет, на който сме свидетели, е безпрецедентен диктат от страна на НЗОК към "Пирогов" като болница. С писмо принуждават ръководството на болницата да извърши документно престъпление, като преправи отчетена, призната и фактурирана дейност за месец септември. 4.033 милиона лева са фактурирани и признати засега от касата като извършена дейност в "Пирогов", посочи д-р Миланов и уточни, че в момента Районната здравно-осигурителна каса проверява лечението на 350 пациенти в "Пирогов".

Тази услуга към 4500 пациента е извършена и фактурирана. Случайно или не, в момента сме подложени на една масирана проверка от РЗОК, която обхваща над 350 пациента, лекувани през септември, за които имаме сигнал, че няма да бъдат заплатени, каза доц. Миланов.

Той посочи, че е възможно болницата да бъде декапитализирана за три месеца, което ще доведе до ликвидация на дружеството.

А здравната министърка се кани да сезира прокуратурата

Докато продължават да се търсят начини да се наберат средства, министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че обмисля дали да сезира прокуратурата за изчезнали от резерва на НЗОК 1.5 млрд. лeва по време на управлението на ГЕРБ.

Първоначално е било взето решение тези пари да отидат към частните здравни фондове, но по-късно били насочени към резерва на Здравната каса. През 2010 г. средствата бяха прехвърлени от бюджета на НЗОК в държавната хазна по предложение на министъра на финансите Симеон Дянков, което обаче не било по правилата.

Тя потвърди, че ако средствата за болниците не бъдат изплатени на сто процента до края на годината, това ще стане с бюджета за догодина.

Oще: болници  здравеопазване  нзок  пирогов  пламен орешарски  средства  стоян миланов  таня андреева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани