Главният прокурор поиска имунитета на Сидеров | webcafe.bg
newscafe

Главният прокурор поиска имунитета на Сидеров

Webcafe,bg
08.01.2014, 13:22 (обновена 08.01.2014, 16:46)
Сотир Цацаров

Снимка: © Sofia Photo Agency

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от председателя на 42 НС Михаил Миков имунитета на Сидеров

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров внесе в 42 НС искане за снемане на имунитета на народния представител Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него, на основание чл.70, ал. 1 от Конституцията.

Новината беше съобщена от пресцентъра на прокуратурата. От Районна прокуратура (РП) във Варна е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице.

С постановление от 7 януари 2014 г. РП - Варна е изпратила досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП) по компетентност, тъй като според събраните до момента доказателства, е установено, че извършителят е лице с имунитет.

В хода на разследването, са събрани доказателства за това, че народният представител Волен Сидеров е извършил престъпление по чл. 325 ал.2 пр.1, вр. ал.1 от НК, а именно: на 6 януари 2014 г. във Варна е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и изразяващи явно неуважение към обществото.

Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта -полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията.

Събрани са доказателства и за това, че на 6 януари 2014 г. в гр. Варна, Сидеров е причинил на Костадин Колев - полицай от МВР-Варна, лека телесна повреда. Телесната повреда е причинена на полицейски орган при изпълнение на службата му/ престъпление по чл. 131 ал.2 , пр.4, т.4 вр. чл. 130 ал.2 от НК /.

Искането на главния прокурор е внесено след предложение на Софийска градска прокуратура, според което:

"Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък.

По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност.

Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия".

Съобразно чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Р България и чл.132 във вр. с чл. 42, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на 42-то Народното събрание (ПОДНС), когато парламентът не заседава, искането за снемане на имунитета на народен представител се отправя към председателя на Народното събрание.

Първото заседание на депутатите след ваканцията е на 15 януари. Председателят на парламента Михаил Миков вчера беше достатъчно уклончив по отношение на простъпките на Сидеров: "... Когато фактите бъдат установени и бъдат сложени на масата, тогава ще се произнасяме. Но не може да има никакви съображения за политическа целесъобразност при нарушение на закона", каза Миков. Фактите са сложени на масата, на ход е парламентът.

Пред Съдебната палата са се събрали протестиращи срещу и в подкрепа "Атака", а Сидеров крещи, че е жертва на заговор.

Oще: атака  варна  волен сидеров  имунитет  сотир цацаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

1 GETI | 08.01.201417:17

Точното определение относно случаят Сидеров е: Аз казвам че,имам 55см к.р с 3кг.м.де и никой няма право да не ми вярва докато,не ме види,обара,огледа. Само лапнишаранковците хващат вяра,защото това е написано в една от медиите тук,всеки друг здравомислещ разбира лъжата изречена от мен. Или простичко казано: Лъжите са достатъчни,за да създават мнения(на лековерният),а мнението вече се превръща в истина.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани