Голяма част от бежанците остават в България | webcafe.bg
newscafe

Бежанците ще остават в България

Webcafe.bg 28.03.2014, 20:05 (обновена 10.11.2016, 19:57)

За кого ще гласувате на балотажа на президентските избори?

Отговор Гласували  
За Румен Радев заради личните му качества 1038
За Румен Радев, най-вече защото БСП стои зад него 42
За Румен Радев, най-вече заради обещаната оставка на Бойко Борисов 113
За Румен Радев, най-вече защото не искам Цачева за президент 191
За Румен Радев, най-вече защото не искам цялата власт да е под контрола на ГЕРБ, независимо кого издигат 252
За Цецка Цачева заради личните й качества 106
За Цецка Цачева, най-вече защото ГЕРБ стои зад нея 77
За Цецка Цачева, най-вече защото не искам предсрочни избори 100
За Цецка Цачева, най-вече защото не искам Радев за президент 80
За Цецка Цачева, най-вече защото не искам "червен" президент, независимо кой е той 287
За квадратчето "Не подкрепям никого" 132
Все още се колебая 75
Със сигурност няма да гласувам на балотажа 204
Общо гласували: 2697  

Голяма част от сирийските бежанци ще останат в България заради европейското законодателство, въпреки че крайната им цел са били западните държави. Това обясни в предаването „Панорама" по БНТ министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той посочи, че проблемите с бежанците няма да приключат, защото кризата в Близкия Изток ще бъде продължителна и се очаква и в други райони да има напрежение, което да води до бежански потоци. „Ние трябва да сме готови, че това не е нещо, което ще приключи за година или за две. Именно затова трябва да имаме системен подход към разрешаването на тези проблеми", каза Йовчев.

Сирийските бежанци поначало никога не са имали за цел България и много от тях мислят, че на Запад биха могли да намерят успешно високоплатена работа и реализация за себе си и своите семейства. За други целта е само социалната система, докато българската социалната система не е привлекателна за бежанците, заяви вътрешният министър.

Според действащото европейско законодателство обаче те трябва да останат постоянно в страната, в която е извършена първата им регистрация, т.е. тези, които са първоначално регистрирани в България, трябва да останат тук.

Йовчев отбеляза, че това са предимно хора с ниско образование и без добра професионална квалификация, така че и дори да имат достъп, няма да е лесно да намерят реализация.

По думите му противоречието между първоначалните им очаквания и тези факти могат да затруднят интеграционната политика, която България трябва да предприеме.  В момента се разработва интеграционна стратегия на база добри практики от чужди страни. Моделите ще бъдат адаптирани към българските условия, а първите мерки ще започнат да работят до края на тази година.

За да бъдат интегрирани бежанците, те трябва да научат езика и да бъдат децентрализирани, защото при концентрацията им извън бежанските центрове, те продължават да поддържат своите практики и няма как да променят културния си модел.  Необходими са и политики, които да насърчават интеграцията и да гарантират, че тези модели ще останат устойчиви в продължителен период от време.

Oще: бежанци  близък изток  европейски съюз  мвр  сирия  цветлин йовчев  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани