Сменя се цялото ръководство на Държавен фонд "Земеделие" | webcafe.bg
newscafe

Фонд "Земеделие" с нов шеф, старият - аташе в Брюксел

Webcafe.bg
31.03.2011, 12:19 (обновена 31.03.2011, 17:05)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Въпреки смяната на ръководството на ДФ "Земеделие", и от СДС, и от БСП настояват за оставка на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов

Сменя се цялото ръководство на "Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), съобщи днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Решението е на Управителния съвет на фонда.

За нов изпълнителен директор е избран Румен Порожанов - досега началник на кабинета на министър Дянков. Премиерът Бойко Борисов е одобрил кандидатурата на третия шеф на фонда в мандата на ГЕРБ - след Калина Илиева и Светослав Симеонов.

Досегашният изпълнителен директор на фонда Светослав Симеонов обаче е награден с добро място - аграрно аташе в Брюксел. Назначението е било съгласувано и одобрено от министър-председателя. До момента държавата нямаше такава позиция в европейската столица.

Поредната рокада идва след като от СДС настояха за пореден път за оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, но и на Симеонов. Сините огласиха преди дни сигнал за корупция в министерството и фонда, който прокуратурата вече разследва.

СДС разпространи писмо на Симеонов от миналото лято в качеството му на заместник на тогавашния шеф на фонда Калина Илиева, в което той се оплаква от министерски натиск в полза на проекти по програмата за селските райони. Проекти по тази програма проверяваше и ДАНС през есента на 2009 г.

Вчера централата на СДС прибави сигнал на Илиева до прокуратурата и писмо, с което тя иска обяснения от заместника си. Oт фонд "Земеделие" съобщиха, че разпространяваната кореспонденция между Симеонов и Илиева била фалшификат.

Новите кадри

Заместник-директори са Свилен Костов, който досега беше началник на отдел "Директни плащания" в ДФЗ. Той поема ресора на досегашния зам.-директор Мюхеттин Караоглан, кадър още от времето, когато ДПС кадруваше в земеделието.

Другият нов зам.-директор е Иван Капитанов, който идва от Министерство на финансите, където до момента е бил директор на Дирекция "Финанси на реалния сектор". Той поема мястото на Ангел Кинанов.

Третият нов зам.-директор е Свилен Колев, който работи в ДФЗ от 2000 г. и е минал през всички нива, като е участвал в създаването на Агенция САПАРД и е бил началник на отдел "Пазарни механизми". Той поема ресора "Програма за развитие на селските райони".

Поста на Драгомир Господинов, който оглавяваше техническия инспекторат се закрива, а техническият инспекторат се преобразува в отдел към директните плащания.

Румен Порожанов има дългогодишен опит в областта на управлението на публичните финанси. До встъпването си в новата длъжност Порожанов е началник на кабинета на министъра на финансите. Работи в Министерството на финансите от 1992 г., като от 2001 до 2009 г. оглавява Дирекция "Финанси на реалния сектор".

Икономист по образование, с магистратури по Аграрна икономика и мениджмънт и по Управление на отбранителната промишленост от УНСС. Има редица специализации в чужбина. Владее английски език. Женен, с едно дете.

Oще: бсп  дф земеделие  корупция  мирослав найденов  оставка  премиер  румен порожанов  сдс  сигнал 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани