Вторият лифт в Банско се отлага | webcafe.bg
newscafe

Вторият лифт в Банско се отлага

Webcafe.bg
08.03.2013, 15:51 (обновена 18.03.2013, 14:40)
нона караджова

Снимка: © Емакс

Заветният втори лифт на Банско остава за следващото правителство

Екоминистърът в оставка Нона Караджова небрежно прехвърли на следващото правителство решението да има или да няма втори лифт в Банско, което е отдавнашна амбиция на кмета Георги Икономов, няколко големи хотелиери от „зимната ни столица" и, разбира се, концесионера „Юлен".

В преследване на тази цел пригласяха няколко протеста в подкрепа на втория лифт, където се вяснаха шефката на парламента Цецка Цачева, вътрешния министър Цветан Цветанов, служители на община Банско и ромски оркестър. След появата на видните фигури предложенията на общината бяха набързо взети под внимание.

В средата на февруари Висшият екологичен съвет към МОСВ реши, че в ски зоната над Банско ще може да се строи. Решението гласи, че разширяване на спортните съоръжения може да бъде допуснато само в границите на съществуващата туристическа зона (т.нар. буферна зона на парк Пирин), която представлява 2,5% от площта на Национален парк Пирин, и след одобряване на цялостен план за развитието й чрез съответните екологични процедури.

След одобрението на Висшия екологичен съвет, топката бе в Министерския съвет, който оставаше да направи съответните промени в Плана за управление на парк "Пирин", давайки зелена светлина на строежите.

Съветът отхвърли тази част от исканията на общината, свързана с разширяване на спортните съоръжения в други територии от парка, извън границите на сега съществуващата туристическа зона.

Караджова съобщи, че има забележки в исканията на община Банско, които трябва да бъдат коригирани. „Предложенията не са за застрояване, а са за това да може да изготви план, който да може да бъде подложен на оценка някога",  допълни тя. Районът на Пирин около Банско е защитена територия и попада под егидата на ЮНЕСКО. Единственият кабинков лифт там бе изграден от "Юлен" АД.

Според еколозите концесионерът е "усвоил" много по-голяма територия от дадената му на концесия. Решението на Висшия експертен екологичен съвет се отнася до обособената туристическа зона в Пирин, която засяга около 2,2% от парка.

Планът ще бъде подложен и на обществено обсъждане, и на екологични оценки евентуално тогава да се строи втора въжена линия", заяви Нона Караджова, цитирана от „Фокус".

Тя обясни, че предложението за промяна в Плана за управление на парк "Пирин" изисква съгласуване с останалите министерства и още други процедурни изисквания, за да бъде внесено в Министерския съвет. Така че този въпрос остава за решение на следващото правителство, защото „никой няма намерение да прескача процедури".

Природозащитни организации обаче твърдят, че каквото и да е ново строителство е пряко унищожение на планината и грубо незачитане на НАТУРА 2000, поради което може да се стигне до санкции от Европейската комисия.

Oще: банско  лифт  нона караджова  пирин  цеко минев  юлен 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

3 Едисон | 08.03.201319:40

Говедо, каква порода си по-точно. Немска някаква ли? Банско вярно стана много неприятно място, но това не ти дава право да забравяш от кой коптор си тръгнал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 08.03.201318:10

Тъпото зелено човече- като ти е писнало да се гаврят с теб и да не ти предлагат стойностна услуга за цената заплатена за нея може да си напънеш плоското мозъче и да скочиш до някое друго курортче.
Забавни глупаци са тия на Банско- имат може би една от най-големите леглови бази в Европа която не отговаря на мижавите писти и лифтове там. Но още по-забавни са идиоти като зеленото човече който се кефят да плащат и да чакат по опашките,за да могат да покарат на изровени писти с лед или да спят в на банскалийските селяни копторите.
Нормалните хора не карат ски в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 08.03.201317:41

Хайде най-накрая да започват този втори лифт, че ми писна да чакам по 2 часа на опашка за лифт. Крайно време е вече да се постои не един, а два лифта.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани