Вторият лифт в Банско се отлага | webcafe.bg
newscafe

Вторият лифт в Банско се отлага

Webcafe.bg
08.03.2013, 15:51 (обновена 18.03.2013, 14:40)
нона караджова

Снимка: © Емакс

Заветният втори лифт на Банско остава за следващото правителство

Екоминистърът в оставка Нона Караджова небрежно прехвърли на следващото правителство решението да има или да няма втори лифт в Банско, което е отдавнашна амбиция на кмета Георги Икономов, няколко големи хотелиери от „зимната ни столица" и, разбира се, концесионера „Юлен".

В преследване на тази цел пригласяха няколко протеста в подкрепа на втория лифт, където се вяснаха шефката на парламента Цецка Цачева, вътрешния министър Цветан Цветанов, служители на община Банско и ромски оркестър. След появата на видните фигури предложенията на общината бяха набързо взети под внимание.

В средата на февруари Висшият екологичен съвет към МОСВ реши, че в ски зоната над Банско ще може да се строи. Решението гласи, че разширяване на спортните съоръжения може да бъде допуснато само в границите на съществуващата туристическа зона (т.нар. буферна зона на парк Пирин), която представлява 2,5% от площта на Национален парк Пирин, и след одобряване на цялостен план за развитието й чрез съответните екологични процедури.

След одобрението на Висшия екологичен съвет, топката бе в Министерския съвет, който оставаше да направи съответните промени в Плана за управление на парк "Пирин", давайки зелена светлина на строежите.

Съветът отхвърли тази част от исканията на общината, свързана с разширяване на спортните съоръжения в други територии от парка, извън границите на сега съществуващата туристическа зона.

Караджова съобщи, че има забележки в исканията на община Банско, които трябва да бъдат коригирани. „Предложенията не са за застрояване, а са за това да може да изготви план, който да може да бъде подложен на оценка някога",  допълни тя. Районът на Пирин около Банско е защитена територия и попада под егидата на ЮНЕСКО. Единственият кабинков лифт там бе изграден от "Юлен" АД.

Според еколозите концесионерът е "усвоил" много по-голяма територия от дадената му на концесия. Решението на Висшия експертен екологичен съвет се отнася до обособената туристическа зона в Пирин, която засяга около 2,2% от парка.

Планът ще бъде подложен и на обществено обсъждане, и на екологични оценки евентуално тогава да се строи втора въжена линия", заяви Нона Караджова, цитирана от „Фокус".

Тя обясни, че предложението за промяна в Плана за управление на парк "Пирин" изисква съгласуване с останалите министерства и още други процедурни изисквания, за да бъде внесено в Министерския съвет. Така че този въпрос остава за решение на следващото правителство, защото „никой няма намерение да прескача процедури".

Природозащитни организации обаче твърдят, че каквото и да е ново строителство е пряко унищожение на планината и грубо незачитане на НАТУРА 2000, поради което може да се стигне до санкции от Европейската комисия.

Oще: банско  лифт  нона караджова  пирин  цеко минев  юлен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

3 Едисон | 08.03.201319:40

Говедо, каква порода си по-точно. Немска някаква ли? Банско вярно стана много неприятно място, но това не ти дава право да забравяш от кой коптор си тръгнал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 08.03.201318:10

Тъпото зелено човече- като ти е писнало да се гаврят с теб и да не ти предлагат стойностна услуга за цената заплатена за нея може да си напънеш плоското мозъче и да скочиш до някое друго курортче.
Забавни глупаци са тия на Банско- имат може би една от най-големите леглови бази в Европа която не отговаря на мижавите писти и лифтове там. Но още по-забавни са идиоти като зеленото човече който се кефят да плащат и да чакат по опашките,за да могат да покарат на изровени писти с лед или да спят в на банскалийските селяни копторите.
Нормалните хора не карат ски в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 08.03.201317:41

Хайде най-накрая да започват този втори лифт, че ми писна да чакам по 2 часа на опашка за лифт. Крайно време е вече да се постои не един, а два лифта.
   

оценка

+0 -1