Шефът на митниците Ваньо Танов атакува, "Булгартабак" отвръща | webcafe.bg
newscafe

На тепиха: Ваньо Танов и "Булгартабак"

Webcafe.bg
03.06.2010, 11:45 (обновена 26.07.2010, 20:04)
Ваньо Танов

Снимка: © BGNES

Шефът на митниците Ваньо Танов се изправи в битка срещу лобито, което иска главата му

Шефът на митниците Ваньо Танов обяви публично, че ръководството на "Булгартабак" води тактика, за да може компанията да се приватизира на безценица.  

В нарочна пресконференция пък, председателят на Съвета на директорите на холдинга Александър Манолев заяви, че подобни твърдения отблъскват инвеститорите. Продажбите на "Булгартабак" през последните две седмици са скочили с 15-20% благодарение на акциите на МВР, похвалиха се още от холдинга.

В интервю за "Стандарт" днес Танов пита: "...Ако сте собственик на една фирма, ще загубите ли за 3 месеца 71% от пазара си? Това е тактика да се приватизира на безценица "Булгартабак". Той допълва, че загубите от акциз от началото на годината се дължат само на една фирма - "Булгартабак". Холдингът включва освен предприятия за преработка на тютюн и две цигарени фабрики - в София и Благоевград.

Намерението на управляващите, заявено от икономическия министър Трайчо Трайков, е да приватизират "Булгартабак" тази година срещу не по-малко от 100 млн. евро. Постигането на подобна цена е твърде съмнително, предвид увеличения с две стъпки акциз на цигарите за 2010-а, който вдигна контрабандата и сви неимоверно пазарния дял на българските цигари. Така пушачите бяха принудени "да пушат цена, не марка".

Прогнозата на Танов е, че до няколко месеца всичко около продажбата на дружеството ще е ясно. До средата на лятото ще бъде готов анализ на неговото правно и финансово състояние, според който Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще реши как да се продаде компанията. До края на юни се очаква да бъде подписан договорът с избрания консултант на продажбата "Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид", след като новото ръководство на АП потвърди избора на компанията.

Според Танов тактиката на ръководството на холдинга е да се насочват повече пари към дистрибуторите, отколкото към него самия. "Софийското предприятие плаща по 5 ст. на всяка една кутия на "шапката" "Булгартабак". В момента "шапката" му е определила, че вместо да намали цената на цигарите, е увеличила процента към дистрибуторите и те вече вземат 9% от стойността на цигарите. Това е антиполитика", обяснява шефът на митниците.

По думите на шефа на митниците "Булгартабак" е можел да намали цените на цигарите си с поне 20 ст., вместо да дава на дистрибуторите си по 10 стотинки на кутия. "При условие че българските цигари са на цена 4.50 лева, а "Марлборо" на 4.80 лева, бих си помислил дали да не си пуша "Марлборо" и да давам още 0.30 лева.", казва Танов. 

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков призова днес митниците и МВР да спрат да си разменят реплики и да си гледат работата.

Дянков отново застана зад подчинения си Танов, като обясни, че "приходите вече би трябвало да стават по-добри". "Агенция "Митници" има добри резултати, колеги от други страни ни благодарят именно за провеждани от агенцията акции за залавяне на незаконни цигари и наркотици", заяви той.

Оправданията на "Булгартабак"

Необосновано говорене срещу държавна компания в процес на приватизация води до отслабване на инвеститорския интерес, коментира Александър Манолев, председател на Съвета на директорите.

Според изпълнителния директор Иван Биларев финансовите резултати на "Булгартабак" като приходи от продажби и печалба са подобрявали спрямо м.г.

По данни, представени от него, за първото тримесечие на годината приходите от продажби общо на вътрешния и външния пазар са се увеличили с 26%. Към 31 март 2009 г. брутната печалба на "Булгартабак" е била 5.8 млн. лева, докато към 31 март тази година е 8,898 млн. лева.

"Булгартабак" обаче е намалил пазарния си дял в страната за година, като към април 2009 г. той е бил 50,5%, а към април 2010 е близо 37%, т.е. намалението е близо 14 пункта.

Ръстът на експорта на годишна база е близо 52%, като от Булгартабак смятат, че този ръст ще се запази или увеличи за цялата 2010 г.

От ръководството на дружеството изнесоха също данни, според които бандеролните продажби на цигари към април тази година в България са 860 хил. тона, докато към април миналата са били 1,4 млн. т. От компанията посочиха, че това означава, че ръстът на нелегалната търговия с цигари в страната е нараснал за година с около 40%.

Според Манолев, ако се пресече нелегалната търговия с цигари, продажбите на "Булгартабак" у нас биха могли да нараснат със 140-150 т на месец, т.е. с около 50%.

Инвестиционната програма на холдинга за тази година е 33 млн. лева и се предвижда закупуване на нови линии за цигарените фабрики Благоевград БТ и София БТ.

От тази седмица се намалява цената на марката цигари GD с 10 ст. и тя става 4,30 лв., съобщиха още от компанията. Предстои и до края на годината промяна на опаковката на марката бяло „Victory".

По повод търговската отстъпка на "Булгартабак" Биларев коментира, че за тази година тя е средно 9%, докато миналата е била 10% и има фирми, които дават по-голяма търговска отстъпка. Стойността на отстъпката влияе минимално на цената, каза още той.

Oще: безценица  булгартабак  ваньо танов  дистрибутори  митници  отстъпка  приватизация  холдинг  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани