Сделка за трилион долара дава тласък на световната търговия | webcafe.bg
newscafe

Сделка за трилион долара дава тласък на световната търговия

Webcafe.bg
07.12.2013, 16:40 (обновена 08.12.2013, 16:34)
Тъмраш

Снимка: © Галя Йотова

Фермерите от развиващите се страни ще получават по-големи субсидии

Министри от 159 страни застанаха зад първото глобално споразумение на Световната търговска организация /СТО/. Документът, подписан в Бали, цели опростяването на работата на компаниите зад граница, ще подобри безмитния достъп на продукция от най-бедните държави по света и освен това ще даде по-големи възможности за субсидиране на селското стопанство в развиващите се страни, съобщава Би Би Си. Ползите от споразумението за световната търговия се изчисляват на 1 трилион долара.

Документът не се занимава пряко с митата на световно равнище с изключение на подобрените условия за износ на произведеното в най-изостаналите икономически държави. Като цяло, пакетът от Бали се занимава основно с премахването на забавянията, разходите и административната тежест в международната търговия.

Според някои анализатори, разходите, причинени от борбата с бюрократичните процедури, са до два пъти по-високи от самите мита. Заради това и експерти смятат, че световната икономика може да спечели 1 трлн. долара и 20 млн. нови работни места в резултат на споразумението.

Индия прокара и други промени, които позволяват по-големи субсидии за фермерите в развиващите се страни. Това няма да се наказва от СТО в случаите, когато земеделци и животновъди работят за домашния си пазар. Мярката е с 4-годишен срок.

(Не)доволни

Ред световни лидери приветстваха споразумението, като британският премиер Дейвид Камерън посочи, че освен най-бедните страни, за силно развитите като неговата също ще има ползи - в случая, около 1 млрд. долара.

В същото време, някои активисти разкритикуваха решенията на СТО с мотива, че не отиват достатъчно далеч в борбата с бедността. „ако САЩ и ЕС наистина искаха да победят глобалната бедност, пакетът от мерки за най-слабо развитите страни трябваше да е по-силен", коментира Ник Диъргън от Движението за световно развитие.

Създадена през 1995 г. СТО даже и след Бали е изпълнила малка част от преговорната програма, която беше започната преди 12 г. в Доха. Отлаганията постепенно създадоха впечатлението, че форматът не е в състояние да либерализира световната търговия, затова и много страни започнаха да сключват търговски споразумения в по-малки групи. Даже споразумението в Бали беше пред провал, като едва в последния момент Куба се отказа от плановете си да му наложи вето.

Oще: административна тежест  бедност  мита  световна търговска организация  субсидии 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.