Сделка за трилион долара дава тласък на световната търговия | webcafe.bg
newscafe

Сделка за трилион долара дава тласък на световната търговия

Webcafe.bg
07.12.2013, 16:40 (обновена 08.12.2013, 16:34)
Тъмраш

Снимка: © Галя Йотова

Фермерите от развиващите се страни ще получават по-големи субсидии

Министри от 159 страни застанаха зад първото глобално споразумение на Световната търговска организация /СТО/. Документът, подписан в Бали, цели опростяването на работата на компаниите зад граница, ще подобри безмитния достъп на продукция от най-бедните държави по света и освен това ще даде по-големи възможности за субсидиране на селското стопанство в развиващите се страни, съобщава Би Би Си. Ползите от споразумението за световната търговия се изчисляват на 1 трилион долара.

Документът не се занимава пряко с митата на световно равнище с изключение на подобрените условия за износ на произведеното в най-изостаналите икономически държави. Като цяло, пакетът от Бали се занимава основно с премахването на забавянията, разходите и административната тежест в международната търговия.

Според някои анализатори, разходите, причинени от борбата с бюрократичните процедури, са до два пъти по-високи от самите мита. Заради това и експерти смятат, че световната икономика може да спечели 1 трлн. долара и 20 млн. нови работни места в резултат на споразумението.

Индия прокара и други промени, които позволяват по-големи субсидии за фермерите в развиващите се страни. Това няма да се наказва от СТО в случаите, когато земеделци и животновъди работят за домашния си пазар. Мярката е с 4-годишен срок.

(Не)доволни

Ред световни лидери приветстваха споразумението, като британският премиер Дейвид Камерън посочи, че освен най-бедните страни, за силно развитите като неговата също ще има ползи - в случая, около 1 млрд. долара.

В същото време, някои активисти разкритикуваха решенията на СТО с мотива, че не отиват достатъчно далеч в борбата с бедността. „ако САЩ и ЕС наистина искаха да победят глобалната бедност, пакетът от мерки за най-слабо развитите страни трябваше да е по-силен", коментира Ник Диъргън от Движението за световно развитие.

Създадена през 1995 г. СТО даже и след Бали е изпълнила малка част от преговорната програма, която беше започната преди 12 г. в Доха. Отлаганията постепенно създадоха впечатлението, че форматът не е в състояние да либерализира световната търговия, затова и много страни започнаха да сключват търговски споразумения в по-малки групи. Даже споразумението в Бали беше пред провал, като едва в последния момент Куба се отказа от плановете си да му наложи вето.

Oще: административна тежест  бедност  мита  световна търговска организация  субсидии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани