Кой тръгна срещу Ботев | webcafe.bg
newscafe

Кой тръгна срещу Ботев

Webcafe.bg
22.06.2013, 10:15 (обновена 22.06.2013, 22:18)
Ученици

Снимка: © Getty Images

Социалните мрежи моментално изригнаха, след като предложението за отпадане на Ботев от учебния план излезе на бял свят

Бившият заместник-министър на образованието от служебния кабинет Мариана Банчева е подписала скандалния проект за отпадане на стихотворенията „Майце си" и „Моята молитва" на Христо Ботев от програмата по български език и литература в гимназиите. Проектът е за близо 2 млн. лева.

За Дарик Банчева обясни, че не съжалява за подписа си. Обясни също, че новите програми са изготвени с цел да се осъвременят стандартите на образованието. Тя посочи, че учениците не могат да изучават всички произведения, на всички автори, макар и да са български класици.

Мариана Банчева е категорична, че учителите и експертите, съставили проекта, не трябва да бъдат уволнени, както се закани новият образователен министър Анелия Клисарова.

Министърът първо обясни, че някои произведения трябва да отпаднат, за да се разтоварят учениците и да имат повече упражнения, а ден по-късно смени тона и се закани, че отговорните за скандалната промяна в учебния план ще бъдат уволнени.

„По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на министерството, за да могат да бъдат публично достояние. Това, което аз направих, е, че всъщност поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работели и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение", категорична бе Банчева.

„Най-неконструктивният начин е да търсим персонална отговорност в момента. Аз не мисля, че уволнението на тези хора е решението на проблема с програмите, защото винаги ще има спорни елементи каквато и програма да се направи", изтъкна тя.

Банчева заяви, че промените, предвиждани в плана, са били, за да имат учениците повече време за практически задачи.

В проекта за промяна на учебния план е записано още, че от произведенията на Иван Вазов няма да се изучава „Чичовци", учениците ще се запознаят само с част от „Епопея на забравените".

Алеко Константинов пък е представен единствено с „Бай Ганьо в банята", отпада „До Чикаго и назад".

Няма да се учи и „Тютюн" на Димитър Димов. Вместо това влиза друг негов роман - „Осъдени души". Най известното стихотворение на Никола Вапцаров „Вяра" също няма да се изучава по план-програмата. От Пейо Яворов отпадат „На нивата", „Заточеници", „Арменци".

Според проекта в учебната програма по литература няма да бъдат включени още: „Хамлет" на Шекспир и „Тартюф" на Молиер. Липсват и „Робинзон Крузо" от Даниел Дефо, „Граф Монте Кристо" от Александър Дюма.

http://dariknews.bg

Oще: анелия клисарова  мариана банчева  образование  учебници  ученици  христо ботев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

7 Manuela Gerenova | 23.06.201312:22

Драконе, няма смисъл да спориш с радиото. Само съвет...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 23.06.201311:34

Драконе, в НБУ ли получи тия откровения за целта на образованието? Или в "Сейнт Антъни"?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

5 Дракон с кисело зеле | 23.06.201307:32

Фактът, че толкова много хора си нямат и представа каква всъщност е целта на изучаването на литература, ме ужасява най-искрено. Идеята на предмета не е, повтарям, НЕ Е децата да се запознаят с Ботев и Вазов. Не е и да получаваме някакви поуки или послания и няма нищо общо с възпитателната цел на произведенията - която цел, ако изобщо я има, е на конкретната творба и предостатъчно произведения с висока художествена стойност всъщност нямат такава. Идеята е учениците да се докоснат до възможно най-много и най-разнообразни литературни образци, да се сблъскат с различни начини на изразяване, различни модели на разказване на история, да разберат какво е литературен стил, да си изградят критерии за четене, възприемане и оценяване на писмен текст.

Осъзнавам, че това, което пиша, вероятно звучи твърде гнусно за много от родолюбците тук и не само тук, но Ботев и Вазов се блъскат толкова много от самото начало на ученическото образование чак до края му, че едно стихотворение повече или по-малко статистически няма никакво значение - пък дори и да е велико като "Моята молитва". В действителност не адмирирам отпадането на точно това стихотворение, но съм категорично за отпадането на част от изучаваната българска литература и навлизане на повече световна класика. Не може да блъскаме един автор дванайсет години, а световна литература да се изучава сериозно единствено в десети клас, както беше по мое време поне. Не може за времето, за което ни се налага да преджапаме през Шекспир, Молиер, Пушкин, Балзак, Дюма, Дефо и Сервантес в дванайсети клас да изучаваме "Под игото" - което, освен всичко друго, вече сме изучавали шест години по-рано.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 22.06.2013, 17:31

4 Zorry Dimitrova | 22.06.201317:35

Аз съм ученичка в 11 клас и изучаването на тези произведения не ме затруднява, а напротив, буди българското в мен така както нищо друго не успява. Така че, благодаря на Бога, че няма да отпаднат, защото упадъка на бъдещите поколения ще бъде на невероятно високо равнище.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 22.06.201316:13

, 20/06/2013 - 22:43
Е как няма да махнат "Моята молитва"-Ботев говори за Бога на разума, а нас се опитват да ни видиотят. Говори се за идеали, за борбата на роба, за това, че човек е оставен "роб да бъде на земята", че го хранят до гроба "само със надежди голи". Това е програмно Ботево произведение, в него поетът е излял душата си. Идват някакви тъпи, малоумни идиотки, дрисли необразовани и започват да размахват балтията. Реанимираха и кучката, която искаше да махне Ботев, даже я издигнаха в ранг заместник-министър.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 22.06.201316:12

Ще цитирам други форумци:
, 20/06/2013 - 22:32
Махнаха "Андрешко", защото вече има много по-жестоки съдия-изпълнители от Елин-Пелиновия герой. Махат "Тютюн", за да не си развалят апетита сегашните олигарси, разпознавайки се в Борис Морев, а и в романа става дума за стачки, беднотия-все опасни неща. Нещо повече-там бащите на сегашните новобогаташи се борят срещу капитализма-шизофренно положение. Бедният Бай Ганьо го махат, щото наследниците му бързат да скъсат пъпната си връзка с него, ама това няма как да стане-наследствените белези са неизличими. Ботев все бълнува за свобода и справедливост-значи е зловреден.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 22.06.201316:09

Промените в образователната програма са категорично политически, твърдението че са за облекчаване на децата са неубедителни.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани