287 наши деца осиновени от чужденци за година | webcafe.bg
newscafe

287 наши деца осиновени от чужденци за година

Webcafe.bg, по БТА
15.08.2012, 09:28 (обновена 15.08.2012, 22:27)
Деца, знаме, Александър Невски

Най-трудно се намират семейства за деца над осем-девет години

287 съгласия за осиновяване в чужбина са дадени през миналата година от министъра на правосъдието. Това каза в интервю за БТА Милена Първанова - директор на дирекция "Международни осиновявания" към Министерството на правосъдието.

Общо над 300 са осиновените деца през изминалата година, сочи справката на ведомството. Най-голям процент от осиновяващите са италиански граждани. Малко над 3000 деца пък чакат за осиновяване.

Изоставените деца или сираците намират най-много осиновители в САЩ, Германия и Франция, каза Първанова. По думите й в много от случаите осиновяващите родители имат изисквания за пола, възрастта и външния вид на детето. Някои дори посочват предпочитания за цвят на косата и на очите, допълни експертът.

Макар да не е много лицеприятно да се посочват характеристики на дете, все пак осиновителите имат това право, защото се търси някакъв вид съгласие. Когато става дума и за етническия произход на детето също е важно да се посочат характеристики, ако новите родители изискват това, уточни Първанова.

Най-логично за посочване като изискване за осиновителите е възрастта на детето. Затова и този аспект винаги се обсъжда. Понякога се прави преценка от социалните работници дете на каква възраст е подходящо да бъде осиновено от конкретно семейство. Целта е правилна преценка за отговорностите, които осиновяващото семейство може да носи за детето. Най-често предмет на обсъждане при едно международно осиновяване е и произходът на биологичните родители на детето.

В България все още осиновяването е процес, който не се възприема от обществото така, както в други страни. В чужбина този процес е открит и дори се празнува. Всичко е въпрос на промяна на нагласите на обществото, твърди Първанова. По думите й консервативното възприемане на процеса може да бъде преодоляно с помощта на специалистите, още докато семейството чака дете, което да осинови.

В регистъра на осиновяващите се пазят всички досиета на семействата, които чакат да започне процедурата по осиновяване. Така, както всеки ден постъпват нови кандидати, така и има такива, които вече приключват процедурата и данните се заличават.

В момента около 2000 осиновяващи са на различен етап от процедурата. Всяко семейство чака отговор различен период - от няколко месеца до няколко години.

Най-трудно се намират семейства за деца над осем-девет години. Макар и единици, има случаи, при които семейства не полагат необходимите грижи за деца със специфични нужди, които са осиновили.

Oще: деца  осиновявания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

2 Бобо | 16.08.201209:14

Педофили. Подозрителен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

1 Николай Дренчев | 16.08.201206:51

От Волгоградска област в област в Росия, по ювеналните закони, в рамките на 10 години били иззети от семействата и предадени за осиновяване в Италия 1250 деца. Когато след многобройни обществени брожения руските прокурори се заели със случая, открили само пет (!!!) деца. Съдбата на всички други деца е (евфемистично казано) неизвестна!
И българските деца никой няма да ги потърси - в законът е пропуснато задължението за социалните служби да проследяват съдбата на осиновените деца!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани