Харта 2013. Разграждане | webcafe.bg
newscafe

Харта 2013. Разграждане

Webcafe.bg
24.06.2013, 10:46 (обновена 24.06.2013, 11:15)
протест

Роди се обединение на експерти, чиято цел е разграждане на плутократичния модел на българската държава

Протестите, започнали на 14 юни срещу олигархичния модел на управление под мотото ДАНСwithme, родиха гражданската инициатива "Харта 2013", около която се обединиха над 60 юристи, учени и журналисти.

Проектът, чието пълно име е "Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава", си поставя за цел да възстанови демокрацията и върховенството на закона. Всичко за хартата - цели, участници, намерения може да се следи на http://www.harta2013.eu.

Инициативата е отворена за всички граждани, които искат да я подкрепят, а и да участват като специалисти в конкретна област. Основната идея на създателите е чрез доброволен труд и привличане на експерти да изготвят правила, с които да вкарат принципите на демокрацията в партийната система, съдебната власт, сферата на сигурността, медиите и финансите.

Предлага се създаване на експертни работни групи за анализ на законодателството, за изготвяне концепция за управление на публичните средства, мерки за защита на медийната свобода и други.

Трудът на експертите е на доброволни начала. Целта е изработените по този начин концепции и мерки да бъдат наложени на управляващите чрез активистки кампании.

Групата, обединена от хартата, декларира, че ще следва примера на правозащитното и екологичното движение, които през последните години постигнаха подобрения на законодателно и практическо равнище в полза на правата на човека и върховенството на закона, пише във в.

Сега журналистката Светлана Георгиева. Ще се използва натрупаната критична маса в обществото, за да се изработи и изпълни подробен план за разрушаване на сегашния олигархичен модел на държавата.

Пред БНР двама от подписалите хартата - адвокатът Йонко Грозев и ръководителят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, заявиха, че правителството трябва да подаде оставка.

Oще: закон  инициатива  кампании  протести  харта 2013 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани