Китайският президент пристигна на посещение в САЩ | webcafe.bg
newscafe

Китай с 10% растеж за 2010 г.

Webcafe.bg
18.01.2011, 11:34 (обновена 18.01.2011, 12:08)
Китай и САЩ

Снимка: © Getty Images

Китайският президент пристигна на посещение в САЩ, където ще дискутира отношенията между двете страни и международни проблеми

Растежът на брутния вътрешен продукт на Китай за 2010 г. е 10%. Тези данни изнесоха от китайското Национално бюро за статистика.

Прогнозираният от ЕБВР за България растеж за 2010 г. е минус 1.2%... 

Според прогнозите на китайски икономисти, представени на форум в края на миналата седмица, икономическият ръст на Китай за 2011 г. ще е между 8 и 10 %, като се очаква цените на недвижимостите да продължат да растат.

Растежът се движи по план

Още в края на миналата година правителственото издание "Женмин жибао" отбеляза, че китайската икономика прави нов скок.

"Въпреки че 2010-а още не е приключила, вече е очевидно, че през 11-тата петилетка китайската икономика направи нов скок. За четирите години от 2006-2009 година брутният вътрешен продукт (БВП) средно е нараствал с 11.4 на сто годишно, което е с 1.6 процентни пункта над нивото на показателя през 10-ата петилетка, когато средният растеж бе 9.8 на сто", съобщава изданието в редакционна статия.

През отчетния период показателят надвишава темпа на растеж на световната икономика с 8.2 процентни пункта. 

Страната е успяла да поддържа бърз растеж въпреки тежките стихийни бедствия през последните няколко години (земетресения и наводнения - бел.р.), и въпреки отрицателното влияние на световната финансова криза върху икономиката, отбелязва "Женмин жибао". През първата половина на 2010-а БВП е достигнал 17.28  трлн. юана (2.55 трлн. долара).

Ерата на долара е минало... 

Ерата на световната парична система, доминирана от американския долар, е минало, заяви междувременно китайският президент Ху Цзинтао за в. "Уолстрийт джърнъл" в навечерието на визитата си в САЩ.

Ху призна, че между Пекин и Вашингтон съществуват различия и някои деликатни теми.

Той обаче смята, че и двете страни ще спечелят от силна и открита връзка помежду им и ще загубят, ако решат да се конфронтират.

По повод на юана, който се очаква да бъде една от водещите теми на разговорите между Барак Обама и Ху в сряда, китайският държавен глава каза, че е малко вероятно китайската парична единица скоро да се превърне в резервна валута.

Необходимо е много време валутата на една страна да бъде широко приета в света, призна Ху.

Китайският президент пристигна тази сутрин на четиридневно държавно посещение в САЩ. Довечера той ще присъства на вечеря в тесен кръг в Белия дом, на която освен него, президентът Обама и първата дама Мишел ще присъстват държавният секретар Хилари Клинтън и президентският съветник по националната сигурност Том Донилън.

Освен курса на юана, други теми на разговорите ще бъдат въпроси от глобалната икономика, кризата между двете Кореи и иранската ядрена програма.

Обама ще засегне и въпроса за правата на човека - болезнена тема за Пекин.

Oще: бвп  валута  китай  посещение  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани