New Europe: Добре, че Борисов не е мениджър, а политик | webcafe.bg
newscafe

New Europe: Добре, че Борисов не е мениджър, а политик

Webcafe.bg
31.10.2011, 18:03 (обновена 31.10.2011, 18:19)
аптека, лекарства

Снимка: © БГНЕС

New Europe: Sopharma до момента е най-големият доставчик на лекарства на НЗОК

В статия от 30 октомври независимото издание New Europe, което се разпространява в почти всички страни на Стария континент и има популярно интернет-издание, коментира преплитането на интереси между бизнеса и медиите в България, съобщава агенция Блиц.

New Europe: Два вестника, част от WAZ Group в България, в по-скоро враждебни публикации, повдигнаха два много важни политически въпроса: дали е етично и демократично да се концентрира влияние в ръцете на хора, които правят бизнес с държавата. Трите най-важни вестника в България с оглед на влиянието им са: "Телеграф", собственост на традиционна медийна компания в София, както и "Труд" и "24 часа".

Последните два, бивша собственост на WAZ German Group, са закупени от фирма, собственост на Огнян Донев в съдружие с партньора му Любомир  Павлов, но с несъгласието на третия партньор Христо Грозев. Покупката е финансирана от българска банка, според слуховете, без съгласието на г-н Грозев.

Може да се каже, че два вестника от многото в България не са кой знае какво. И все пак, трябва да се вземe предвид контекста на бизнес интересите на г-н Донев и след това политическите елементи, попаднали в схемата. Тези елементи в други държави-членки на ЕС генерират условия за "конфликт на интереси". 

Такъв е случаят с Гърция, която прие закон за недопускане на фирми (активни в медиите) да са собственост на същите бизнесмени, които правят бизнес с обществените поръчки и в благоустройството.

Преди шест години гръцкото правителство проведе реална битка в Брюксел с Европейската комисия, за да прокара закон за отмяна на подобна комбинация от медии и обществени поръчки в ръцете на една бизнес група.

На Гърция й отне няколко години да прокара такъв закон, защото гръцки и френски предприемачи, които са и собственици на медии, лобираха много силно в Брюксел. 

През 2009 г. законът не влезе в сила, той не беше приет от новото правителство, което действа в полза на собствениците на медии и това е една, не главната, но една от причините Гърция днес да се намира в такова плачевно състояние. 

В този контекст си струва да се обърне внимание на това, че г-н Донев заедно с г-н Павлов и друг техен партньор - Иво Прокопиев (собственик на "Капитал" и "Дневник"), са посредничили за продажбата на 26% от Общинска банка, мажоритарна собственост на Софийска община, на Христо Ковачки. (След Прокопиев пък Донев стана председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ, бел.р.)

Какво прави тази история интересна е как общинската банка е продала 26% от акционерния си капитал и как подобна продажба е в съответствие с българската корпоративна логика?! Не на последно място си струва да се спомене, че г-н Донев е в тясна близост до бившия министър-председател и бивш кмет на София Стефан Софиянски.

Още по-интересното е, че г-н Донев е собственик на Sopharma - фармацевтична компания, която до момента е най-големият доставчик на лекарства на НЗОК, държавна компания, която продава лекарства на държавните болници. Заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова е била доскоро един от топ-мениджърите на Sopharma, интересен момент, който трябва да се има предвид.

Министър-председателят Бойко Борисов е активен човек и интелигентен премиер - един от най-способните в Европа.

"Конфликтът на интереси" е феномен в наше време, който се оказа в ущърб на много страни, включително и Гърция. Комбинацията от фармацевтични доставчици на държавните болници с придобиването на медии в България е плод на легитимни действия.

В този смисъл, за България е добре, че Бойко Борисов не е мениджър, а политик."

Oще: 24 часа  вестници  иво прокопиев  общинска банка  огнян донев  труд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.07.2011, 15:09

5 Алабалов | 01.11.201122:11

Добpе, че Станишев не е Мин Пpедседател, а ГЕЙ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2011, 12:30

4 Mike13 | 01.11.201116:09

Статията е абсолютен тюрлю гювеч. Само ми е чудно, докъде може да стигне обслужващата журналистика в атаката срещу МГБХ. А измисленият "конфликт на интереси" и замесването на колкото се може повече имена в текста просто издава безсилието на автора да изведе една смислена теза...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

3 niemen | 31.10.201120:16

Скорпио, взе ми думите от устата. Ако го бяха сложили в началото, нямаше да изгубя 6 минути от живота си, четейки тази боза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

2 Hristo Petrov Mourtazov | 31.10.201120:15

Аслъ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

1 scorpio | 31.10.201119:11

"Министър-председателят Бойко Борисов е активен човек и интелигентен премиер - един от най-способните в Европа."
Това казва всичко... трябваше да го сложат в началото на статията, за да може човек да се подготви за словесната диария, която следва и да не търси кой знае какъв смисъл в написаното.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани