Скандалният сайт извади на бял свят нови грами - и мръсни тайни за България | webcafe.bg
newscafe

WikiLeaks: Кюлев платил кампаниите на Царя и Първанов

Webcafe.bg , По БГНЕС, Блиц и "24 часа"
19.03.2011, 20:32 (обновена 21.03.2011, 14:31)
Бойко Борисов и Симеон Сакскобурготски

Снимка: © БГНЕС

В грамата си американският посланик в България Джеймс Пардю разкрива как Илия Павлов и Емил Кюлев са финансирали кампанията на Симеон Сакскобургготски, който триумфално спечели изборите през 2001-а

Сайтът WikiLeaks извади на бял свят нова порция мръсни тайни, този път свързани с политици - бивши и настоящи, както и с играчи на наркопазара. Информацията идва от разсекретени грами на бившия американски посланик в София Джеймс Пардю, цитирани от сайта, в които подробно се разказва за организираната престъпност в страната ни, взаимодействието й с политиката и икономическите придобивки на групировките, както и основните играчи в тях.

Част от грамите, в които има характеристика на бизнесмени и други видни фигури от надземния и подземния свят в България, са публикувани на българския сайт www.balkanleaks.eu

Целият доклад вече може да бъде видян на http://213.251.145.96/cable/2005/07/05SOFIA1207.html Докладът на посланик Пардю е от 7 юли 2005 г. - малко след парламентарните избори, след които беше създадено правителството на тройната коалиция, и преди той да си замине като посланик на САЩ от България.

В началото на мандата си - през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски е провел среща на високо равнище с членовете на известния тогава бизнесклуб "Възраждане", на която поканил Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от "бизнес консултативен съвет, съветващ правителството". По-късно същата година Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов, се казва в грамата.

Убитият през есента на 2005-а банкер беше и съветник на държавния глава.

Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват - с известен успех - да си купят място в коридорите на властта, обяснява по-нататък документът. По време на парламентарните избори през 2001 г., влиятелни бизнесмени като Васил Божков и Емил Кюлев силно финансираха и по всякакъв начин подкрепиха кампанията на НДСВ, сочи документът.

Под нивото на националното правителство и ръководството на основните политически партии, организираната престъпност "притежава" много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката - за разлика от подкупа - е сравнително ново развитие на българската организираната престъпност.

Добромир Гущеров, един от основателите на "Възраждане" и основен спонсор на БСП, е спечелил място в парламента от листата на БСП. Според грамата застрахователната компания на Гущеров е била една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма.

В грамата си американският посланик Пардю дава за пример общинските избори в Свиленград, довели до "пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси. Почти идентични сценарии се разиграха в половин дузина по-малки градове и села в България".

А сега - за наркопазара

ВАИ Холдинг е най-големият играч на пазара на наркотици и контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителните мрежи, пише посланик Пардю в друга грама, посветена на организираната престъпност в България.

"ВАИ Холдинг (преди това ВИС и ВИС 2) е основана през 1991 г. от Васил Илиев. Инициалите на групировката са съкращение от Васил Илиев Секюрити. След като е отнет лицензът на групировката да извършва охранителни услуги, тя е преименувана на ВИС 2.

През 1994 г. Илиев основава във Враца брокерска фирма Империал. През 1995 г. той е застрелян, по-малкият му брат Георги Андреев Илиев поема ръководството на ВИС 2 и след това го преименува. "Жоро" Илиев е признатият лидер на ВАИ, но неговият лейтенант Николай Мирчов Цветин - Коко се счита за човека, контролиращ голямата част от фирмите и дейностите на групировката.

Други високопоставени членове на ВАИ са: Антон Боянов и Пламен Тимев-Ганди. През ноември 2003 г. друг високопоставен член на ВАИ, Методи Методиев - Мето Илиянски изчезна и докато полицията смята, че е или отвлечен или убит, възможно е също така той да се укрива. Преди да бъде прострелян и убит в Амстердам, през декември 2003 г., Константин Димитров - Самоковеца беше един от най-големите трафиканти в страната и най-важният наркобарон.

Георги Илиев, роднина на Димитров, му беше дясна ръка. След убийството на Димитров, ВАИ успяха да задържат контрола над пазара на наркотици чрез Антон Милтенов - Клюна, за който се смята, че е наследил нарко и контрабандните операции на Димитров.

Друг от най-близките приятели на Георги Илиев - Димитър Джамов се свързва с търговия с наркотици в централна и южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава и с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен Яман Хаки Намли. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия Павлов от Мултигруп.

Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз.

Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда. ВАИ имат и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия и различни производства. Те контролират застрахователната компания Юпитер, както и Слънчев Бряг, един от най-големите български черноморски курорти, северно от Бургас.

Групировката също притежава няколко местни футболни отбора и агенцията за манекени Ексграунд Модълинг Ейджънси, която е контролирана от ВАИ чрез съпругата на Георги Илиев Мая Илиева.

Красимир Маринов - Големия Маргин е настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК (по-късно Интергуп) с Младен Михалев - Маджо, също бивш борец, и с Румен Николов - Пашата. Николов е свързан и със Съюза на бившите командоси. Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е Венцислав Стефанов.

През април 2004 г., синът му, Димитър Димитров е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции Амигос), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.

Наркоинтересите на групировката се управляват главно чрез връзките й с Иван Тодоров - Доктора, смятан за един от най-големите наркотрафиканти на Балканите. Кирил Киров - Японеца е известен цигански барон, свързан с Интергруп и с Иван Тодоров. Киров, който се занимава и с трафик на хора и нелегални емигранти, едва оживя след втори опит за убийство през април 2005 г.

Законните бизнес интереси на групировката варират от спортни клубове (Славия) до банки (Първа Източна Международна Банка) и от застраховки, нефт, търговия с метали, строителство и недвижими имоти (Софийски имоти) до агенция за манекени (ВИЗАЖ).

Застрахователната компания на групировката - Бул Инс, е най-големият застраховател в България. Секторът, в който законните и незаконните действия на групировката се сливат са кражбите и застраховането на коли. Автомобили със специални стикери на Бул Инс са защитени от кражби, а тези, които не са застраховани от Бул Инс се считат за свободни да бъдат откраднати. Интергруп също контролират и Юниън Иншурънс, се казва в грамата.

Въпреки постоянният натиск от страна на САЩ и ЕС, последните български правителства са направили много малко за ограничаване на наличието на организирана престъпност. В резултат на това организираната престъпност е увеличила влиянието си и е в състояние да действа буквално безнаказано". Това е описано в грамата на американския посланик Джеймс Пардю.

Пак според нея "българската общественост осъзнава корумпиращото влияние на анизираната престъпност и е ясно, че хората са разочаровани от неспособността или нежеланието на правителствата им да се справят с проблема", посочва още американският дипломат. Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт.

В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на организираната престъпност правят дарения на всички основни политически партии.

Oще: wikileaks  ваи холдинг  васил илиев  георги илиев  георги първанов  джеймс пардю  добромир гущеров  емил кюлев  корупция  наркотици  пазар  партии  посланик  симеон сакскобургготски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

3 pueblo | 21.03.201103:48

Смее се котев,като си прост,не е нужно да го демонстрираш пред всички!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2011, 12:56

2 Иван Котев | 20.03.201112:58

Как червените агитатори ще коментират факта, че Кюлев е платил кампанията на Гоце?
никак не е странно, че няма коментари. Дано пукнете по-скоро боклуци такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 20.03.201112:32

Не е платил-не са стигнали два лева и тийсет и две стотинки.Те зат'ва и го застреляха.
   

оценка

+0 -0