Здравната вноска 10 процента от 1 април, но само за бизнеса | webcafe.bg
newscafe

Здравната вноска 10 процента от 1 април, но не за всички

Webcafe.bg
10.03.2010, 12:45 (обновена 10.03.2010, 19:19)
болница

Снимка: © БГНЕС

Проблемът не е да се увеличи вноската за здраве, а да се вдигне събираемостта й

Правителството реши - здравната вноска се вдига от 1 април и става 10% вместо досегашните 8 на сто. Съотношението ще е както и сега - 60 на сто от нея плаща работодателят, 40 на сто - осигуреният.

Трудно и непопулярно решение, но единствено възможното, каза финансовият министър Симеон Дянков. Хроничното недофинансиране на здравеопазването наложило мярката да се изтегли от 1 април, вместо от 1 януари догодина, както бил първоначалният замисъл на управляващите.

Парите за здраве обаче скачат само за бизнеса, не за държавата, която осигурява държавни служители, деца и пенсионери, военни и служители на МВР, където вноската си остава 8%. Отговорът на Симеон Дянков дали държавата ще поеме 10% здравна вноска за осигуряваните за нейна сметка беше: "По тая тема все още се работи". Става въпрос за близо 2,3 млн. пенсионери, 1,7 млн. деца и студенти, над 40 000 държавни чиновници и около 100 000 армия и полиция.

"Всяка друга крачка води до Гърция и Румъния", заяви обаче финансовият министър, който щял да използва именно този аргумент, за да убеди Синята коалиция например, която е против 10-процентната вноска. "Убеден съм, че повишението на здравната вноска ще мине през парламента, това е единственият възможен начин по  време на криза", убеден е финансовият министър.

До 28 февруари с натрупване са били събрани 221 451 млн. лв. от данък "здраве", заяви шефът на НАП Красимир Стефанов. Това са само парите от вноски, без държавните трансфери, които директно се превеждат на Националната здравно-осигурителна каса.

От касата обаче бяха обявили през февруари, че за първия месец на годината от здравни вноски са постъпили едва 30 млн. лева и държавата е превела 70 милиона, за да се вържат сметките. Къде тогава отиват парите, събрани от здравните вноски на хората, след като не влизат по законното си направление в здравната каса? Ако се пренасочват за други плащания, това е нарушение на закона.

Не отговаря на истината и тезата на Дянков, че касата винаги била с дефицити. Приходите от здравни вноски са 80% от бюджета на здравната каса, а държавните трансфери формират останалите 20 на сто. Поради залагането на резерв в бюджета на касата от няколко години тя харчи само събраното от вноски, поради което се разплаща почти изцяло с парите за здраве, които е събирала от работещите и досега е завършвала на плюс, а не на червено.

В същото време от резерва на здравната каса ще се деблокират 300 млн. лева, вместо първоначално обявените 350 млн. лева. Те ще се разпределят по следната схема - 249 млн. лева  отиват за болниците, 11 млн. лева за джипитата и още 12 млн. лева за лекарите-специалисти.

В резерва на здравната каса, който е на депозити в БНБ, са замразени около 800 млн. лева.  Срещу блокирането на тези пари, когато здравеопазването е в такава криза, се обявиха и личните лекари, чиито протести продължават, и здравни специалисти.

В България работят  4000-5000 лични лекари, през  чиито кабинети минават над 30 милиона прегледа годишно, по данни от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Въпреки че парите, които държавата дължи на джипитата за работата им през януари, вече започнаха да се превеждат по картите им, протестът им продължава.

Според д-р Любомир Киров, председател на сдружението, лекарите искат да видят  обещаните промени в законите. Те настояват да се повишат регулативните стандарти - т.е. средствата, с които назначават изследвания - рентгенови снимки, лабораторни изследвания и консултации на пациентите. Сега те са рязко намалели.  Освен това сдружението настояват да не се пипа - под натиска на здравната каса, наредбата за профилактичните прегледи - проектът, който се подготвя, ще доведе до хаос, ще лиши пациентите от определени изследвания, ще влоши качеството на услугата, смята д-р Киров.

Сдружението обаче е неправителствена организация, която стои настрана от партиите - на една ръка, като бирата, обясни шефът му.

Личните лекари категорично не приемат опита да се налага следната позиция, че увеличението на здравната вноска с 2%  става заради тях, стана ясно от изявлението на Киров, според който повишението е идейна безизходица. Критикуваха го и икономисти, както и депутати от Синята коалиция, ДПС.

Oще: здравна вноска  лекари  протести 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани