Ксенофобията и расизмът - в Наказателния кодекс? | webcafe.bg
newscafe

Ксенофобията и расизмът - в Наказателния кодекс?

Webcafe.bg
08.06.2010, 13:00 (обновена 09.06.2010, 16:03)
Волен Сидеров

Ксенофобските прояви на партията на Волен Сидеров -"Атака", спихнаха, откакто започнаха да си партнират с управляващите от ГЕРБ

Наесен в Наказателния кодекс предстои да се вкарат някои форми на дискриминация като ксенофобия, расизъм, антисемитизъм. 

Това съобщиха от Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Правосъдното министерство подготвяло законодателни промени в тази насока.

Европейска директива задължава страните членки на ЕС в срок от 2 години да изпълнят това изискване, а срокът изтича през октомври.

По думите на Есен Фикри от КЗД наказанието за подобен род се преценява в съответствие с националното законодателство, но има препоръка на Съвета на Европа организации, които проповядват възгледи, основани на ксенофобия и расизъм, да губят бюджетната си субсидия.

Още не е ясно дали тази препоръка ще залегне в българското законодателство.

От комисията коментираха, че българското училище и на работното място у нас има примери за много дискриминационни прояви.

Фикри заяви, че в училищата има висок ръст на проявите на нетолерантност особено към деца с увреждания и деца от малцинствата.

"Подобно отношение има включително от страна на учителите и родителите на другите деца", каза той и даде пример с директор на училище, който заявил, че постъпилото наскоро дете с увреждане не е за там, а за помощно училище.

Час по толерантност в българските училища

От Комисията за защита от дискриминацията смятат, че в българските училища трябва да се преподава толерантност - било като извънкласна форма, било в час на класния или по друг начин. Оттам са подготвили видеоматериал, който съвместно с просветното министерство да бъде внедрен като образователен материал в подкрепа на толерантността.

Според анализ на КЗД на случаите на посегателства показва, че техни автори са предимно млади хора между 18 и 25 години. Това е и причината експертите да смятат, че трябва да се работи много активно именно с младите хора в училищна възраст.

Сериозен за България проблем е и дискриминацията на работното място. Един от най-пресните случаи при тях е за секстормоз на работното място и е подаден от българско посолство.

От КЗД обаче не издадоха коя е дипломатическата мисия. По непотвърдена информация става въпрос за българка, оплакала се от сексуален тормоз от посланика ни в Тайланд Камен Величков.

Служителката в мисията твърди, че заради скандала е била принудена да се върне предсрочно в България. Тя описва как дипломатът многократно й е отправял неприлични предложения и дори заплахи.

"Стандарт" цитира изявление и на самият посланик, който казва, че не знае за подадена подобна жалба и не би могъл да коментира.

По непотвърдена информация обаче в МВнР срещу Величков има дисциплинарно производство по случая.

51-годишният Камен Величков е дипломат от кариерата и пое мисията ни в Банкок през 2008 г. Дипломатът е завършил история, а след това и международни отношения в Московския държавен институт за международни отношения.

Иначе оплакванията за дискриминация на работното място започват още от обявите, които поставят дискриминационни условия за възраст, пол и т.н., минават през различното заплащане за една и съща дейност и стигат до дискриминация по признак синдикална принадлежност.

Форумът на КЗД днес е по повод съвместен проект с Министерството на труда и социалната политика - "Прогрес към равенство" по програмата на ЕС "Прогрес", който цели насърчаване на равнопоставеността във всички сфери на обществения живот.

Oще: антисемитизъм  дискриминация  кзд  ксенофобия  наказателен кодекс  расисъм  секстормоз 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани