Съдът се закача с прокуратурата за "убийците на Пеевски" | webcafe.bg
newscafe

Съдът се закача с прокуратурата за "убийците на Пеевски"

Webcafe.bg
08.08.2014, 18:09 (обновена 08.08.2014, 18:17)
делян пеевски

СГС върна топката на прокуратурата с тежки критики към цялото разследване за "опита за убийство" на Делян Пеевски.

Софийският градски съд е уважил жалбата на Красимир Методиев, Венцислав Върбанов и Георги Христов, нарочени за съучастници в опит за убийство на Делян Пеевски, срещу решението на прокуратурата да прекрати делото по "недоказаност на обвинението".

Недоказаност или липса на престъпление?

Прекратяването на производството беше постановено на 30 юни 2014 г. след признание от страна на самия главен прокурор Сотир Цацаров, че подчинените му прокурори са допуснали грешка, тъй като "убит няма, значи няма и убийци", а поддържането на обвинението щяло да бъде "процесуален инат".

Мотивът за прекратяването - "недоказаност" - обаче предполагаше, че обвинителите от Софийската градска прокуратура приемат, че има извършено престъпление, но събраните доказателства не са достатъчни за доказването му - тоест, продължават да смятат, че е налице "опит за убийство".

Още тогава от защитата обявиха, че ще обжалва мотива за прекратяването и ще настоява това да стане поради липса на престъпление.

Цялото разследване - на поправителен

Сред част от мотивите на СГС е липсата на последователен и непротиворечив анализ на фактите и доказателства от фактическа и правна страна.

Освен това съдът не споделя становището на прокуратурата за изчерпан потенциал за събиране на доказателства.

"Разпитът на анонимен свидетел с идентификационен номер 1 е общ и неконкретизиран и по начина, по който е направен, е изначално непозволяващ да бъде проверен за достоверност", пише в мотивите към решението на СГС.

"Правните изводи на прокурора са вътрешно противоречиви относно това кое престъпление приема за недоказано и кое - за въобще не проявено в правния мир", се посочва в съдебното решение.

Съдебният състав посочва, че обвинението е пропуснало да обясни каква е относимостта на иззетите веществени доказателства при следствените действия.

"Не е известно имат ли относимост към предмета на разследването и способстват ли за неговото изясняване и въобще каква е била идеята такъв значим обем от предмети, книжа и компютърни информационни системи да бъдат приобщавани по разследване", пише в мотивите на Софийския градски съд.

Предисторията

Красимир Методиев, Венцислав Върбанов и Георги Христов бяха арестувани на 13 юни. Те бяха обвинени, че през май са се свързали с охраната на Пеевски и са им предложили 50 000 лева, за да дадат информация кога и къде се движи депутатът.

В документите по делото обаче не беше посочена конкретна дата и място, където е станал този опит за убийство.

В същия ден прокуратурата провеждаше обиски в офис сградата на КТБ и ТВ7, а няколко медии, сред които БНР, позовавайки се на анонимни източници от разследването, съобщиха, че Цветан Василев бил разследван като поръчител на предполагаемия атентат срещу Пеевски.

Два дни след ареста съдът освободи и тримата задържани поради липса на доказателства. Гледането на мярката се проведе в МВР болница, тъй като единият от обвиняемите изпадна в прединфарктно състояние.

Oще: анонимен източник  арест  венцислав върбанов  георги христов  делян пеевски  красимир методиев  мвр болница  недоказаност  обвинение  опит за убийство  прокуратура  сгп  сгс  следствие  сотир цацаров  софийска градска прокуратура  софийски градски съд  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.