Новините на 23.06.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Топлофикациите ще връщат пари на 60 на сто от абонатите

Webcafe.bg
23.06.2010, 18:57 (обновена 25.06.2010, 13:41)
Чугунен радиотор на топлофикация

60 на сто от абонатите на топлофикациите ще имат да получават пари от изравнителните си сметки

*60% от абонатите на топлофикациите ще имат да вземат пари от изравнителните си сметки, а останалите ще трябва да доплащат за парно и топла вода през изминалия отоплителен сезон. Това показват данните на фирмата за дялово разпределение "Техем", която обслужва най-голям дял от потребителите.

Вече са готови 90 на сто от изравнителните сметки на клиентите на "Техем" и в първата седмица на юли те ще почнат да ги получават. Средната стойност на сметката за сезон 2009/2010 за отопление с включена сградна инсталация е около 600 лева за двустаен апартамент, казват от "Техем". От дружеството отново напомниха за предстоящата подмяна на топломерите.

*Парламентарната образователна комисия "пусна" за първо четене промените в Закона за висшето образование, които регламентират платеното обучение в държавните ВУЗ-ове. С тях се дава възможност на университетите, оценени с акредитация "много добър" и "добър" да обучават в платена форма. В тези категории попадат всички държавни ВУЗ-ове у нас.

Разрешението за платено обучение беше обявено за антикризисна мярка за висшите училища - като компенсация за намалените им държавни субсидии. Таксите няма да могат да надвишават 1732 лева на семестър - или удвоената средна държавна издръжка за студент, която сега е 866 лева. Някои търсени специалности като правото в Софийския университет няма да имат платено обучение. 

*Двама служители от просветното министерство ще бъдат подложени на 24 юни на детектор на лъжата във връзка с разследването за изтичането на темата на матурата по български език и литература. Това съобщи днес министърът на образованието Сергей Игнатов.

След това ще бъде оповестен докладът от разследването по случая. Проверката започна след като темата за матурата на 14 май се оказа известна за някои зрелостници от предния ден.

"Вече се знае със сигурност, че две лица са участвали съзнателно или несъзнателно в случая с изтичането на информация от матурата и те са дали съгласие утре да участват в изследване с полиграф", заяви Игнатов. Информацията е "протекла" при прехвърлянето на темите за матурата на Брайлова азбука. За това вече беше уличен Красимир Лефтеров, главен счетоводител в Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОМН, чиято дъщеря се е явявала на матура.

По думите на Игнатов учениците, които са имали предварителна информация за темата, са по-малко от десет - при близо 70 000 явили се на матурите зрелостници, а 12-те шестици са разпределени равномерно в цялата страна.

Просветното министерство все още не потвърждава дали останалите две теми за интерпретативното съчинение са били за Димчо Дебелянов и за Елин Пелин, каквато информация се появи във форумите.

*Правителството поиска от парламента да одобри увеличението на парите за магистрала "Люлин" и днес - с гласовете на ГЕРБ и "Атака" това беше направено. Срещу решението, което си е работа на МС, възразиха от БСП, ДПС и Синята коалиция.

Така НС одобри от държавния бюджет да се отпуснат още 86.1 млн. лева за довършването на "Люлин", като от тях за 2010 г. са 62 586 560 лева. Пътят трябва да бъде завършен на 15 май 2011 г.

Изграждането на магистралата се финансира по програма ИСПА за 138 млн. евро. През януари т.г. обаче строителят й - турският консорциум "Мапа Дженгиз", поиска увеличаване на цената до 210 млн. евро. След преговори фирмата и властта си стиснаха ръцете на 185 млн. евро.

До момента са готови изцяло едва 5 км от отсечката, чиято обща дължина е близо 19 км. "Мапа Дженгиз" ще дължи неустойки от 14 млн. евро, ако не довърши магистралата в срок, който се удължи за втори път.

Oще: вуз  зрелостници  матури  обучение  парно  сметки  топлофикации 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

1 rado84 | 25.06.201009:10

Надявайте се вие. Монополните дружества в България са на принципа "кръв повръща - пари не връща". Същото е и с ЧЕЗ. Така че каквото и да разправят пари от тези дружества ще видите през крив макарон.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани