EС не се реши да обвини "Хизбулла" | webcafe.bg
newscafe

EС не се реши да обвини "Хизбулла"

Webcafe.bg, по Reuters
05.06.2013, 10:33 (обновена 05.06.2013, 15:35)
европейски съюз

Снимка: © getty images

Засега Брюксел се въздържа да обяви военното крило на "Хизбулла" за терористи

Европейският съюз не се реши да включи военното крило на ливанската "Хизбулла" в черния списък с терористични организации, а само отложи важния въпрос за края на месеца.

Много от страните-членки се опасяват, че подобна мярка ще увеличи нестабилността в Близкия изток. На заседанието, на което е обсъждана темата, е било преценено, че доказателствата, представени от България за участието на "Хизбулла" в атентата в Сарафово на 18 юли м.г. са "неубедителни".

Въпреки настояването на Лондон, Берлин и Париж, повечето от държавите в съюза имат резерви и нужда от още доказателства, че групировката стои зад взрива на бургаското летище. Тогава избухна бомба в летищен автобус с израелски туристи, като загинаха шестима души.

От самото начало САЩ, Израел и Великобритания винят "Хизбулла", а България бе подложена на силен натиск, за да назове групировката. Така и стана в началото на годината, когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветов съобщи, че има достатъчно доказателства за контакти между заподозрените и бунтовниците на "Хизбулла".

Франция и Германия в последствие промениха позицията, особено след като подкрепяните от Иран бунтовници се намесиха в сирийския конфликт и бяха заподозрени за неуспешен атентат в Кипър.

Брюксел ще направи "голяма грешка", ако включи "Хизбулла" в списъка с терористичните организации, предупреди заместник-секретарят на ливанското движение Наим Касем. Все пак, организацията не се тревожи от европейските заплахи, твърди той.

"През следващите седмици в Брюксел ще се проведат още подобни разговори, а на 20 юни вероятно ще се състои нова среща, като е възможно до края на месеца да бъде взето някакво решение", заяви дипломатически източник.

Холандия е единствената страна от ЕС, която обяви "Хизбулла" за терористична организация. Същата е позицията на САЩ и Израел. Великобритания признава терористи само военното крило на организацията.

Oще: атентат  бургас  европейски съюз  иран  ливан  сарафово  хизбулла 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

2 Levitt Hostel | 06.06.201312:10

Също така да добавя, че европейското двуличие е толква видно, че се конфронтира дори със собствените им представи за правопорядък. В нито една от правните системи на тези общества , особено Германия и Франция юридически е невъзможно разделянето на едно юридическо лице на две. Нито един съд в тези държави не би приел, че може да съществува някакъв дуализъм по отношение на едно юридическо лице или същото да се управлява от два центъра, единият, от който е добър, а другия лош. Ако съществуваше такава възможност вероятно при фалит отговорността щеше или можеше да се носи само от лошото управително тяло, а същевременно доброто крило да разпределя само благата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 06.06.201311:55

Тази новина единствено разкрива погрешния начин на мислене на европейците и начина , по който ,,решават" проблемите. От една несъществуваща предпоставка, зададена от двуличната британска политика, единствено заради фиктивно изпълнение на задълженията , а именно за съществуването на нещо, като Военно крило на Хизбулах, различно от самата Хизбулах, европейските чиновници искат да се борят срещу Хизбулах. Решението никога не може да бъде част от мисловната нагласа за неаргументирано разделяне на проблема и борбата срещу несъществуващата му част. Хизбулах е единна групировка, с единен център и с едно управление и никъде няма и не могат да се намерят факти в подкрепа на това, че съществува Военно от невоенно крило на тази терористична групировка. В този смисъл каквото и решение да вземе ЕС по отношение на ,,военното крило на Хизбулах, то ще е безсмислено и погрешно, защото целта на обявяването на Хизбулах от ЕС за терористична групировка има за цел да затрудни финансирането на групировката от Европа. Дори да бъде приета такава резолюция за обявяването на ,,военното крило за терористична групировка" това по никакъв начин няма да възпре или затрудни финансирането на Хизбулах от Европа, защото от деня , в който забраната влезе в сила мюсюлманите просто ще започнат да изпращат парите на ,,нетерористичното крило на Хизбулах".
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани