Имане се крие под несебърските дюни | webcafe.bg
newscafe

Имане се крие под несебърските дюни

Webcafe.bg
08.01.2013, 10:43 (обновена 08.01.2013, 13:13)
Божидар Димитров

Снимка: © Владимир Петков

След вампира от Созопол и костите на Св. Йоан Кръстител, следна нова тайна от несебърските дюни

Златни съкровища може да пазят скандалните дюни в местността Кокала край Несебър. Тази нова нишка в сагата прокара директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

Пред "Стандарт" историкът обясни, че местните нарекли терена "Кокала", защото непрекъснато попадали на древни кости в него.

Историческите и археологическите данни сочат, че спорните 29 дка между Несебър и Радва се намират точно на мястото, за което се предполага, че някога е бил некрополът на легендарната Месембрия.

Като дорийска колония, тя не е имала закон, забраняващ поставянето на сребърни и златни предмети в гробовете, поясни шефът на НИМ, възбуждайки още по-голям интерес към терена.

Неслучайно преди години малко златно съкровище е било открито в съседен на дюните терен.

Добре е преди да се реши съдбата на скандалния терен, той да бъде проучен от археолозите, призова Димитров.

Проверка със сигурност ще има, но от депутати. По настояване на премиера Борисов в парламента ще се създаде временна комисия, която ще провери всички аналогични следки с черноморски терени, направени от 2003 г. насам.

Вчера регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че строежите върху дюни ще бъдат забранени със закон. Очакват се промени в Закона за горите.

Бушуващият скандал взе постовете на Бисер Дачев, шеф на агенцията по горите, и на началника на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев.

Дачев е уволнен, защото пренебрегнал сигнали за злоупотреби в защитени територии, въпреки че не е бил директор на агенцията по горите през 2007 г., когато 29-те декара са били извадени от горския фонд.

В края на м.г. те бяха препродадени на строителната фирма, която се кани да вдига цяло селище там СЛЕ груп. В нея участва и кумецът на Цветан Цветанов - строителният предприемач от Димитровград Тодор Бояджиев, продал му на непазарни цени два апартамента.

Преписка в прокуратурата в Бургас

Три преписки са образувани в Окръжната прокуратура в Бургас. Говорителят на прокуратурата Красимира Кателиева уточни, че две от тях са по сигнали за незаконосъобразни действия при продажбата на 29-те декара в землището на Несебър, за които има данни, че попадат под защита на екологичната мрежа НАТУРА 2000. 

"С това постановление прокуратурата е възложила проверка, която следва да установи дали има издадени незаконосъобразни административни актове, съответно от кой орган, нарушен ли е държавният интерес и следва ли прокуратурата да се намеси, за да бъдат отменени евентуално издадените незаконосъобразни актове.

Втората образувана преписка е по изпратени материали от РИОСВ-Бургас. Материалите касаят заравняване на защитени дюни, издадени по този повод решения на Инспекцията през 2007 и 2008 г. във връзка с извършване на екооценка на планове и програми за изграждане на жилищни имоти". 

В срок до 20 февруари пък районните прокуратури в цялата област ще трябва да проверят законосъобразността на разпоредителните сделки и предоставянето на право на строеж на имоти частна общинска собственост, извършени чрез публичен търг или конкурс след решение на общинските съвети. Проверките и по трите преписки трябва да приключат до края на февруари.

Oще: божидар димитров  дюни  мзх  мирослав найденов  несебър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани