Училището на две смени си отива | webcafe.bg
newscafe

Училището на две смени си отива


17.02.2010, 17:57 (обновена 17.02.2010, 18:13)
ученици

Снимка: © www.mtitc.government.bg

В следващите няколко години училищата постепенно ще трябва да прекратят ученето на две смени и да преминат към целодневна подготовка на учениците до 7 клас. Това ще бъде записано в новия закон за училищното образование, съобщи психологът Иван Игов, който е един от авторите на проекта.

Една от причините за премахването на двете смени е евродиректива за хигиената в училищата и здравословната учебна среда. Съгласно нея в сгради, строени за 400-500 деца, не могат да се тъпчат двойно по-голямо количество ученици, поясни Игов.

Освен това с новия закон ще се въведе целодневна подготовка на децата поне до 7 клас, което ще наложи учениците да ползват и следобед помещенията на школото. Ще се търсят начини да бъдат стимулирани общините да инвестират в нови училищни сгради, за да се реши проблемът с недостигащите помещения, поясни психологът.

Освен това ще се използват и зданията, които ще останат след закриването или сливането на професионалните училища, които няма да оцелеят след реформата поради липса на ученици.

 

Oще: образование 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.