Заради кокошето щастие - криза на омлета и в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Заради кокошето щастие - криза на омлета и в ЕС

Webcafe.bg , Dir.bg, Агенция Фокус
20.03.2012, 10:49 (обновена 20.03.2012, 15:08)
яйца

Според проучвания на ЕК обаче все още има около 46 милиона кокошки, държани в конвенционални клетки, в 13 страни. Яйцата на тези кокошки вече не са валидни за европазара

Внезапно предлагането на яйца в магазините стана под режим на разпределяне, пише "Берлинер цайтунг", цитиран от "Фокус". Заради силно увеличените цени на яйцата германските производители очакват милиони загуби. Смята се, че е възможно да има банкрут на някои поизводители. 

Яйцата се превърнаха в оскъден продукт в Европа с изтичане на 12-годишния срок за модернизация на клетките в края на миналата година. В новите клетки кокошките би трябвало да имат повече пространство. 

Според проучвания на ЕК обаче все още има около 46 милиона кокошки, държани в конвенционални клетки, в 13 страни. Яйцата на тези кокошки вече не са валидни за европейския пазар. 

Забраната в ЕС на потребителите да се продават яйца от кокошки, отглеждани в клетки, влезе в сила по план от 1 януари 2012 г. Производителите ще могат свободно да продават тези яйца на преработвателни предприятия.

В България все още "има нещастни кокошки, а срокът да станат щастливи е до към юни месец", заяви неотдавна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите му полските яйца на българския пазар поддържат по-ниски цени, тъй като полските производители "си правят сметката по-добре от нашите и разчитат на оборота, а някои от нашите разчитат на "ден година храни"". Полша е най-големият европейски производител на яйца.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, рязкото поскъпване отпреди две седмици на цените на яйцата в България в основата си е спекулативно, въпреки че ситуацията на останалите европейски пазари е аналогична - заради влизането в сила на директивата на ЕС за хуманно отношение към кокошките.

Oще: ес  клетки  кокошки  мирослав найденов  полша  яйца 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 20.03.201215:40

Розбул самоубий се... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

2 rossbul | 20.03.201215:05

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=0228e7e6
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 20.03.201212:29

Няколко бързи рецепти за омлет:
По учебник: вземете две яйца...
По чеченски: вземете две яйца за заложници...
По цигански: откраднете 2 яйца...
По еврейски: купете четири яйца на цената на две, останалите 2 продайте...
По български: купете от евреина 2 яйца...
По мутренски: купете 2 яйца на цената на четири. Най-добре от Фаберже...
По съседски: помолете комшията да ви услужи с две яйца...
По пенсионерски: наредете се на опашката за яйца...
По студентски: вземете водата, в която някога сте варили яйца...
По американски: продайте на евреина 4 шибани яйца на цената на 2. С парите – идете в McDonalds!
По английски: изчакайте закуската...
По селски: вземете една кокошка и почакайте да снесе...
Ала Дьо Сад: откъснете му двете яйца...
По арабски: в чест на Аллах хванете датчанина за яйцата… Усмивка
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани