Вицепремиерът Бобева поиска закон за държавните фирми | webcafe.bg
newscafe

Вицепремиерът Бобева поиска закон за държавните фирми

Webcafe.bg, по БНР и БТА
26.11.2013, 10:37 (обновена 26.11.2013, 17:43)
бобева

Снимка: © sofia photo agency

Вицепремиерът Даниела Бобеба поиска приемане на закон за управление на държавните предприятия, тъй като сегашната регулация с постановления на Министерския съвет не е достатъчна.

"Трудно се управляват държавни предприятия - те са подложени на несигурност, политическо влияние. Основен проблем е липсата на сигурност - смените в ръководствата на тези предприятия", коментира Бобева пред БНР. Все пак, тя смята, че държавата не е лош стопанин.

Други спънки пред държавните фирми са ограничените възможности за инвестиции, липса на граждански контрол и недостатъчна прозрачност.

В България има 249 предприятия с над 50% държавно участие, чиято нетна печалба е 220 млн. лв., като се изключи БЕХ, а задълженията възлизат на 9. 85 млрд. лева, от които 5 млрд. лева са краткосрочни задължения.

"Държавата не е лош стопанин. В бордовете всеки носи отговорност в рамките на търговския закон. Не приемам това, че представителите на държавата , които участват в търговските бордове, не получават пари. Това не ги стимулира", коментира още Бобева.

Вицепремиерът организира форум с експерти, посветен на управлението на държавни предприятия по време на криза, подчертавайки, че това се прави за първи път.

Готви се приватизация на дялове от държавни фирми

Правителството се готви да приватизира дялове от държавни фирми на стойност 217 млн. лв. през 2014 г. Списъкът им вече е внесен в Агенцията за приватизация. Сред тях са БФБ, миноритарни дялове от Пловдивски панаир и Български морски флот (БМФ).

Това съобщи шефът на агенцията Емил Караниколов, цитиран от БТА.  Програмата за приватизация е одобрена от Надзорния съвет на агенцията, като минималните очаквани приходи от приватизацията на тези дружества бяха увеличени с около 20 млн. лева, коментира той. 

Караниколов посочи, че за приватизиране са били определени дружества, чиято дейност не води до приходи за държавата, нито пък осъществяват важни социални дейности. 

В списъка на дружествата за приватизация през 2014 г. са Българската фондова борса в комплект с държавния депозитар, миноритарния пакет (30%) от Български морски флот, Пловдивския панаир. 

"Към момента дружеството "Слънчев бряг" не е в програмата ни за приватизация, защото предстои да бъде направен пълен анализ на дейността му", каза Емил Караниколов.

Той посочи, че от 1994 г. не е изготвян правен анализ и информационен меморандум каква е собствеността на дружество и какви видове инфраструктура има в него - ВиК, алеи, улично осветление. Едва след подробен анализ ще бъде преценено дали дружеството да се приватизира, каза Караниколов. 

В списъка не фигурират енергийни дружества. За ВМЗ-Сопот има писмо от министъра на икономиката и енергетиката, че в това дружество се извършват реформи, затова в момента то също не е в плана за приватизация. 

В списъка има общо 37 дружества, в това число и миноритарни пакети, които се предлагат всяка година, но за които няма интерес. 

Дружествата, към които се очаква да има интерес и да бъдат приватизирани са 12-13, коментира Караниколов. 

Бюджетът на агенцията за 2014 г. остава същият - малко над 4 млн. лева като за 2013 г. той не е изразходван, тъй като не е имало приватизация и средствата ще бъдат върнати в държавния бюджет.

Oще: даниела бобева  дългове  държавни предприятия  икономика  криза  фирми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани