Всеки гражданин или фирма ще може да провери в интернет какви данъци и осигуровки е внесъл или дължи, без да ходи до офисите на НАП | webcafe.bg
newscafe

Получаваме онлайн достъп до данъчните си досиета

Webcafe.bg , Вестник "Сега"
14.02.2011, 10:17 (обновена 14.02.2011, 10:29)
Красимир Стефанов

Тази година обещанията за електронни справки за данъци и осигуровки, които са с давност от близо 6 години, ще се сбъднат. Обещанието е на шефа на НАП Красимир Стефанов...

Всеки гражданин или фирма ще може да провери в Интернет какви данъци и осигуровки е внесъл или дължи, без да ходи в офисите на НАП, съобщи в. "Сега". Данъчните досиета ще станат онлайн достъпни до няколко месеца.

Това ще се случи поетапно. Първи достъп ще получат най-големите и средните данъкоплатци, които са предимно фирми. До края на годината справки ще могат да правят всички граждани.

В момента хората, които дължат просрочени данъци, осигуровки или такси, не могат директно да ги платят по банков път, защото обикновено не знаят точния им размер заедно с лихвите. Ако например гражданин разбере, че дължи здравни осигуровки за четири месеца през 2009 г., преди да ги плати, той трябва да знае точно каква е дължимата сума заедно с лихвите.

Проверка сега може да се направи само на място в данъчния офис по постоянен адрес, независимо че той може да е на другия край на страната. Освен това понякога се случва хората да не знаят, че дължат пари за данъци, осигуровки, такси или глоби. Електронното данъчно досие ще реши подобни проблеми.

Справките в интернет ще ограничат до минимум сегашните чести грешки в информационната система на НАП. Допреди 2 години данъчните шокираха граждани и фирми, като по грешка им изкарваха огромни дългове. Според ИТ специалисти в НАП именно огромните грешки в т.нар. "система за управление на приходите" (СУП) са основната причина да се забави пускането на данъчните досиета в интернет.

Тестов вариант на софтуера бил готов още преди две години. Оттогава насам грешките до голяма степен са изчистени и вече няма пречка новата услуга да се въведе, твърдят специалистите. Всъщност обещанията за електронни справки за данъци и осигуровки датират от поне 4 години, но шефът на НАП Красимир Стефанов е категоричен, че тази година услугата най-сетне ще бъде пусната.

Интернет справките вероятно ще сложат край и на разкарването до офис на НАП за изваждане на прословутото удостоверение за липса на задължения към хазната. То се изисква от банките при теглене на кредит, от държавните ведомства при кандидатстване за обществена поръчка и т.н. Данъчни експерти твърдят, че от година насам НАП предлага нова електронна услуга - искане за издаване на документ, благодарение на която удостоверението и сега може да се получи по електронен път, стига гражданинът да разполага с електронен подпис.

За да имат достъп до данните, желаещите ще трябва да заявят и да получат персонален идентификационен номер (ПИК) в някой от офисите на НАП, обясниха от ведомството. Кодът ще се издава само след като инспектор на приходната агенция провери самоличността на лицето и получи писмено потвърждение, че номерът ще бъде използван само лично. В момента подобен код издава Националният осигурителен институт. С него на интернет страницата на НОИ във всеки момент гражданите могат да проверят осигурителния си статус. Така ако работодателят не им превежда осигуровките навреме, могат да сигнализират контролните органи.

www.segabg.com

Oще: интернет  нап  онлайн  справки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани