Какво е свършил Росен Плевнелиев за година президент | webcafe.bg
newscafe

Вместо отчет, президентът даде ЦУ

Webcafe.bg
21.01.2013, 13:38 (обновена 21.01.2013, 17:43)
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова

Снимка: © Sofia photo agency

Една година по-късно Плевнелиев и Маргарита Попова се отчетоха да свършеното

В наложилия се вече високопарен и приповдигнат стил президентът Росен Плевнелиев даде напътствия на политици и институции, отчитайки днес една година от встъпването си на "Дондуков" 2.

Плевнелиев не отчете някакви особени дейности, вместо това посвети голяма част от изложението си на актуалната политическа и международна обстановка.

За настоящата 2013 г. държавният глава възнамерява да се фокусира върху следните проблеми на България: дефицитът на справедливост в обществото, недостатъчната приемственост и надграждане и демографският проблем. Какво точно ще се случи след фокусирането не беше обяснено.

Webcafe.bg обаче отчита един особен успех на държавния глава за първата му година, единственото речено-сторено: подписана беше сделката за София Тех Парк, обявен за първи път от президента по време на посещението му в САЩ и рекламиран там. Държавното търговско дружество "София Тех Парк" ще управлява част от парите за иновации, които идват от ЕС. Проектът струва 50 милиона евро и се финансира от ОП "Конкурентоспособност".

Другият успех на президента е бламирането на Венета Марковска, но е засенчен от бързото издаване на указа за главния прокурор Сотир Цацаров.

"Икономиката не обича шокове и изборите не трябва да се превръщат в риск за нея", заяви на пресконференция Плевнелиев, за да отчете една година от встъпването си в длъжност. Той посъветва министрите да са "по-малко по трибуните, а повече по обектите".

"Трябва да има приемственост и надграждане, а не партизански подход... Ако партиите решат да водят негативна кампания, да помнят, че доброто име на България се изгражда с година, а може да се разруши за един ден", заяви Плевнелиев.

Отблизо за Доган

Президентът призова всички политици в България да не използват нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган за предизборни цели.

Коментарът на държавния глава бе, че това не е покушение само срещу Доган и ДПС, а срещу демократичните ценности в България.

"Като президент, който работи за единството на нацията, ще следя отблизо реакциите по този случай и ще направя всичко по силите си, за да успеем да предотвратим изострянето на политическото напрежение в страната", декларира днес Плевнелиев, като подчерта, че ще действа рационално, а не емоционално.

"Вярвам в институциите, затова нека да оставим компетентните органи да си свършат работата", добави Плевнелиев и изтъкна, че на следващия Съвет по национална сигурност на 5 февруари извънредно ще бъде разгледан инцидентът с Доган.

"Нападението и терористичният атентат на летище Сарафово са изключително негативни за развитието на България и със сигурност ще маркират по този начин и настоящата година", коментира държавният глава.

Македония също ще е приоритет

Плевнелиев засегна и темата за Македония. Според него манипулирането на историята и политиката, която води Скопие, са опасни, защото дават илюзията за велико минало, но не и за добро бъдеще.

Въпреки че заедно с премиера Бойко Борисов не застанаха зад Македония за присъединяването й към ЕС, заяви, че България я подкрепя и изпитва най-добронамерени и добросъседски чувства към нея.

"Един от приоритетите на президентската институция за настоящата година е именно подписването на договор за добросъседство между България и Македония. Този договор ще бъде изготвен на базата на Декларацията за добросъседство между двете държави от 1999 г.

За съжаление, към този момент тази декларация не се изпълнява от управляващите в нашата съседка", добави Плевнелиев. Той изрази надежда договорът да бъде сключен в максимално бърз срок, защото това ще работи за доброто и на двете страни. Категорично заявявам, че до мен не е достигал доклад, в който да се казва, че организацията "Хизбулла" има участие в атентата на летище "Сарафово", заяви президентът.

По време на Съвета по национална сигурност ще бъде обърнато специално внимание на терористичния акт, каза президентът.

Очаквам външният министър и министърът на вътрешните работи да представят на 5 февруари доклади по разследването на атентата, за да може да се намери отговор на много въпроси, които поставя този негативен акт на насилие, каза президентът.


* ЦУ - ценни указания

Oще: атентат  ахмед доган  избори  отчет  президент  росен плевнелиев  хизбулла 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.