БНБ под натиск да осигури достъп до влоговете в КТБ | webcafe.bg
newscafe

БНБ под натиск да осигури достъп до влоговете в КТБ

Webcafe.bg
21.10.2014, 09:08 (обновена 21.10.2014, 09:27)
ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

Европейският банков орган с официална препоръка към България да осигури незабавен достъп до депозитите в КТБ и дъщерната й банка Виктория

БНБ трябва да премахне всички ограничения пред достъпа до депозитите в КТБ и ТБ "Виктория", гарантирани от закона, или да позволи изплащането им през Фонда за гарантиране на влоговете, считано от 21 октомври - това е препоръката на Европейския банков орган, изпратена до ръководството на централната банка.

Европейският банков орган констатира, че БНБ не изпълнява два от членовете на директивата за схемите за гарантиране на влоговете на ЕС. Според нея притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите.

"Свободата на преценка на БНБ при извършването на оценка е ограничена от сроковете и целите на директивата. В конкретния случай е надскочена всяка евентуална свобода на преценка, тъй като депозитите продължават да бъдат неналични почти три месеца след първоначалната им неналичност, а предвди факта, че режимът на специален надзор беше удължен до 20/22 ноември 2014 г., не съществува близка перспектива тези депозити да станат налични", пише в становището на Европейския банков орган.

Фактът, че Фондът за гарантиране на влоговете не разполага с достатъчно натрупани средства, за да изплати пълния размер на гарантираните суми, не освобождава БНБ от задълженията й, допълва се в писмото.

"Ако не се счита за осъществимо вложителите да получат пълен достъп до защитените си депозити, гарантирането, че вложителите ще имат частичен достъп до депозитите си, ще представлява важна стъпка към пълното спазване на задълженията съгласно правото на Съюза", заявяват от ЕБО.

До момента няма позиция на ръководството на БНБ по отношение на препоръките, издадени от ЕБО на 17 октомври. В понеделник в централната банка беше внесен докладът на квесторите на КТБ, от който се очаква да стане ясно какво е състоянието на банката и дали тя отговаря на изискванията за капиталова адекватност, след което да се вземе решение за оздравяването й или за обявяването й в несъстоятелност.

Oще: бнб  влогове  депозити  европейски банков орган  ктб  препоръка  специален надзор  фонд за гарантиране на влоговете 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани