Вече не различаваме добро от зло | webcafe.bg
newscafe

Вече не различаваме добро от зло

Webcafe.bg, по БТА
08.04.2012, 09:02 (обновена 08.04.2012, 11:48)
Цветя

Снимка: © Getty Images

Папа Бенедикт XVI: Мракът, който реално заплашва човечеството, е фактът, че то може да види осезаемите материални неща, но не може да види накъде отива светът и откъде идва, накъде отива собственият ни живот, разликата между добро и зло"

Папа Бенедикт XVI се появи снощи в притъмнялата базилика "Свети Петър", носейки голяма запалена свещ и така оповести началото на Великденската вечерня, предаде ДПА.

Главата на Римокатолическата църква, който навършва 85 години този месец, използва мобилна платформа, за да стигне до централната част на базиликата. Папата използва механизма, който му помага да се придвижва, от края на миналата година.

Близо 10 000 вярващи в базиликата запалиха свещите си, докато папата се придвижваше към центъра на храма, и пламъчетата им затрептяха в огромната църква. За католиците разпръскването на тъмнината символизира спасението, дадено на света чрез възкръсването на Исус.

Десетки хиляди вярващи следяха церемонията извън църквата на огромни екрани, издигнати на площад Свети Петър.

Папата, облечен в дреха в бяло и златно, говори в проповедта си за мрака и светлината. "Мракът, който реално заплашва човечеството, е фактът, че то може да види осезаемите материални неща, но не може да види накъде отива светът и откъде идва, накъде отива собственият ни живот, разликата между добро и зло", каза папата.

По думите му тъмнината, която обгръща Бог и скрива ценностите, е реалната заплаха за съществуването на човечеството и на света като цяло.

Бенедикт Шестнайсети посочи, че човекът често благоговее пред технологията, вместо да благоговее пред Господ. "Ако Бог и моралните ценности, разликата между добро и зло, останат в мрак, всички наши "светлини", които поставят в ръцете ни невероятни технологични постижения, не са толкова прогресивни, колкото опасни и излагат целия свят на риск", добави той.

"Що се отнася до материалните неща, нашите познания и нашите технически постижения са цял легион, но това, което стои отвъд - Божиите дела и въпросите за доброто и злото - ние вече не ги разпознаваме", каза папата.

Бенедикт Шестнайсети, който се върна от изтощително пътуване в Мексико и Куба миналата седмица, изглеждаше изморен по време на продължителната служба.

Oще: базилика  бенедикт xvi  великден  възкресение  католици  папа  свети петър  цветница  церемония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 08.04.201219:29

Аз пък не различавам съвременните свещеници от обикновените мошеници не разбирам
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 08.04.201216:05

Просто папата страда от старческа деменция, затова горкия вече не различава добро от зло... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 08.04.201213:02

Тъкмо по въпроса,който се отнася до материалните неща,ми е трудно да се съглася с мнението на папата.Защото по законите на елементарната аритметика,
5 собствени апартамента са винаги нещо повече от липсата на жилище.И нещо
много по-добро!Едва след това можеш да станеш папа,че дори и министър! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 08.04.201212:59

На милия ... колко му е лесно да различава добро от зло, светлината от тъмнината, ама ... от покоите си във Ватикан.
Много добре е описано трудното му ежедневие.
http://www.webcafe.bg/id_377175451
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани