Марин Райков иска нов анализ за "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Марин Райков иска нов анализ за "Южен поток"

Webcafe.bg
10.04.2013, 13:16 (обновена 12.04.2013, 13:57)
Марин Райков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Най-сетне служебният премиер Марин Райков постави темата за руския енергиен проект "Южен поток" на масата

Служебният премиер Марин Райков поиска нов анализ на проекта "Южен поток". Това стана ясно преди редовното правителствено заседание.

"Да помислим за една работна среща по проекта "Южен поток", поиска Райков. Той изрази мнение, че е необходимо да се направи пореден, много задълбочен анализ на ситуацията около инвестиционното решение. "Мисля, че сме горе-долу наясно кои са най-чувствителните моменти около този проект", допълни служебният министър-председател.

Правителството на ГЕРБ подаде оставка, без да реши съществени неща по българската част на тръбата. Намерението на руската страна беше първата копка по газопровода, който излиза на българска земя край Варна, да бъде през юни. Дали това ще се случи, зависи именно от работата, която ще свърши по него служебното правителство.

Засега проектът се оценява у нас по предварителна цена от 3.3 млрд. евро, но е ясно, че тя ще бъде надхвърлена.

Общата дължина на "Южен поток" през България е 535.7 км, диаметърът на тръбата е 140 см. Според едни по-ранни обяснения от БЕХ срокът на възвращаемост на привлечения за "Южен поток" капитал е 15 години, срокът на експлоатация на газопровода до неговото амортизиране - 25, а жизненият цикъл на тръбата е около 40 години. Съоръженията ще бъдат собственост на "Южен поток" - България, в който 50% собственик е БЕХ и 50% - "Газпром.

На 15 ноември м.г. страната ни подписа споразумението за изграждане на газопровода. На 7 декември бе направена първата копка по проекта. Газопроводът, чиято стойност се изчислява на 16.5 милиарда евро, се изпълнява от консорциум, в който руският газов гигант Газпром притежава 50 на сто, италианската ЕНИ - 20 процента, а германската Винтерсхал (Wintershall), която е дъщерна на БАСФ (BASF) и френската Електрисите дьо Франс (EDF) - по 15%.

Според проекта съоръжението ще доставя на европейските потребители 63 милиарда кубични метра газ годишно, когато заработи в пълния си капацитет. Газопроводът с дължина над 2300 км трябва да започне работа от края на 2015 г. и да доставя газ за Западна Европа, по-специално до Италия, през Черно море и Балканите. Това ще позволи на Русия да заобиколи Украйна, засега основната страна, през която Русия транзитира газ към Старата Европа.

Oще: анализ  газопровод  марин райков  проект  работна група  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани