Шивачките на армията без заплати от три месеца | webcafe.bg
newscafe

Шивачките на армията без заплати от три месеца

Webcafe.bg, по Дарик,Фокус, БНР
27.08.2013, 15:44 (обновена 28.08.2013, 14:56)
левове

Шивачките от Калофер забравиха какво е заплата

Гражданско неподчинение обявиха шивачките от "Интендантско обслужване" ЕАД - Калофер, защото от три месеца не са получавали заплати. Те се оплакват от унизителни условия на труд - шест работни дни в седмицата и забавени заплати от 200 лева и ваучери за храна.

След като се вдигнаха на протест преди няколко дни, шивачките получиха едва вчера възнагражденията си за два месеца - май и юни. Осигурени са 80 хил. лв. за изплащане на дължимите им заплати.

Предприятието се стопанисва от Министерството на отбраната. От военното ведомство вече уволниха изпълнителния директор на акционерното дружество Соня Неделчева и останалите членове на Съвета на директорите Димитър Димитров и Юлиан Тошмаков.

Министър Ангел Найденов е наредил одит на дружеството. Първоначалната проверка показва, че то е приключило първото полугодие на 2013 г. със загуби от 315 000 лева. Загубите през миналата година са в размер на 707 000 лева.

"Тези негативни резултати са допуснати, въпреки че Министерството на отбраната е осигурило пълен обем на работа на дружеството, включително и в почивни дни", съобщиха от ведомството.

Кметът на община Калофер Румен Стоянов подкрепи решението на шивачките да не работят. Това било "малко спонтанно, но справедливо". Той обясни пред "Фокус", че в предприятието се трупа напрежение в продължение на години, а уволненията определи като носител на "празник" в града.

В петък над 50 работнички отказаха да изпълняват поръчки и протестираха по работните си места, а освободеното вече ръководство ги пусна в двудневна компенсация. Тази сутрин над 50 жени отново бяха пред сградата на "Интендатнско обслужване" - Калофер, независимо че вчера по сметките им бяха преведени остатъкът от заплатата им за месец май и възнаграждението за юни.

„В днешния ден сутринта протестирахме, бяхме на портала и решихме, че продължаваме, докато не ни се изплатят останалите заплати плюс ваучерите", заяви Василка Иванова, цитирана от БНР.

След като стана ясно, че са набавени средства за погасяване на всичките им дължими възнаграждения, утре сутринта работниците ще решат дали да прекратят протеста си.

„За да има добри условия на труд, трябва да има сериозни инвестиции в сгради, инвестиционни проекти, оценка на работно място, анализ на здравословното състояние. Това изисква много пари. Това предприятие трябва да помисли в тази насока - осигуряване на работа, работата да е добре платена и да има добри условия на труд. Или ще бъдем в Европа или в Азия", заяви пред „Фокус" Тодор Воденов от Синдикат „Отбрана" към КТ „Подкрепа".

Искането на синдиката е да се променят разпоредбите, по които се възлага работа на „Интендантско обслужване". „Защото те шият бутикова продукция, обаче им плащат като за конфекция. И това го правят съзнателно", обясни Воденов.

Иначе предприятието е създадено да шие униформи за Българската армия, но работи и по други поръчки от български и чуждестранни фирми.

Oще: интендантско обслужване  калофер  министерство на отбраната  уволнения  шивачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани