КЗК отмени два проекта за центъра на София | webcafe.bg
newscafe

КЗК отмени два проекта за центъра на София

Webcafe.bg
22.04.2014, 14:51 (обновена 22.04.2014, 15:11)

1 от 2 снимки Назад Напред

градска среда

Снимка: © sofia-agk.com

Архитектите от "НИКОНСУЛТ" ЕООД предложиха тунел под сегашното платно с жълти павета на бул. „Цар Освободител", като Градската градина се разшири до бившия царски двочер, но това породи сериозни критики и се наложи преработка на проекта-победител без подземно преминаване

Конкурсът за преустройство на централната градска част на София забуксува наполовина, след като Комисията за защита на конкуренцията отмени заповедта на главния архитект Петър Диков за класиране за втора и трета зона - ул. „Граф Игнатиев" и пространството пред бившия Царски дворец.

Именно този проект, спечелен от „Никонсулт" ЕООД, породи най-сериозни критики, тъй като предвиждаше тунел под сегашните жълти павета на бул. „Цар Освободител" и разширяване на Градската градина до сградата на Националната художествена галерия, бивши царски дворец.

Целта бе зеленина да замести сегашната дупка на мястото на взривения мавзолей на Георги Димитров, а подземни паркинги да поемат нуждите на софиянци и на депутатите, които заседават по комисии в близката сграда на бившия Партиен дом.

Становището на КЗК е, че журито не е отразило работата си според нормативните изисквания, което е довело до липсата на прозрачност при оценяването. Това бе основно възражение на гилдията на архитектите, представено на серия обществени обсъждания с главния архитект Петър Диков.

Стремежът на общината е да усвои 50 милиона евро по европейската програма за интегрирани планове за развитие, за да се даде сериозен стимул на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.

КЗК установи, че техническата комисия не е направила доклад и не е отразила по установения ред изследването на съдържанието на конкурсните проекти, не е създала индивидуални формуляри, както повелява наредбата и не е съставила изискваната сравнителна таблица за техническите показатели.

В мотивите на КЗК пише, че техническата комисия по конкурса е взела „немотивирано решение, че всички конкурсни проекти могат да бъдат допуснати до журиране".

За втора зона - „ул. „Граф Игнатиев", площадите „Гарибалди" и „Славейков", КЗК връща процедурата за ново разглеждане, оценка и класиране на конкурсните проекти.

На първо място тогава бе избран проект на „А.Д.А" ООД, предвиждащ трамваи - совалки по „Графа" със скорост от 10 км/ч, „светлинни острови" на дърветата и локациите за събиране на хора, както и „островна подредба" на сергиите по пл. „Славейков" и зеленчуковия пазар.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 22.04.201415:17

А с тия 50 млн. не може ли малко да "облагородят" кварталните улички, а?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани