Враца отново с поделение през 2014 г. | webcafe.bg
newscafe

Враца отново с поделение през 2014 г.

Webcafe.bg
05.08.2013, 12:50 (обновена 05.08.2013, 13:05)
найденов

Снимка: © sofia photo agency

Разформироването на врачанския батальон било прибързано

През втората половина на 2014 г. наново ще бъде сформиран механизиран батальон във Враца. Това съобщава министърът на отбраната Ангел Найденов в отговор на депутатско питане за формированието в северозападния град. Предвижда се в поделението да работят 250 военни и цивилни.

„С разформироването през 2012 г. на механизирания батальон в гр. Враца необосновано и прибързано бяха снети налични отбранителни способности преди да бъдат изградени нови. При анализиране на този акт не бе намерено нито едно убедително доказателство, налагащо закриването на формированието", коментира министърът. Затварянето на базата доведе до протести в града, който се намира в най-бедния регион на ЕС.

По думите на Найденов, окончателното решение за възстановяването на поделението е било взето на 22 юли т.г. „Военното формирование ще има отговорност по трите мисии на Българската армия - национална отбрана, подготовка и участие в мисии и подпомагане на населението при бедствия и аварии.", обяснява министърът.

Направена е оценка на състоянието на инфраструктурата в два войскови района във Враца и е изготвен график за проектиране, ремонт и изграждане на съоръженията, които ще са нужни на механизирания батальон. Очаква се и подкрепа от страна на местната власт при подготовката на пътища, канализация, водопровод и ел.захранване.

Ангелов посочва още, че са определени и етапите за възстановяването на самото формирование. Според него реалистичен срок за приключване на целия процес е втората половина на 2014 г.

„Предвижда се за 1 година финансовите средствата за личен състав и текуща издръжка на военното формирование да са в рамките на 4 800 000 лева, а щатният състав от около 250 военнослужещи и цивилни служители да бъде за сметка на други военни формирования ", посочва още министър Найденов.

Стоп на съкращенията

Още от началото на юли Ангел Найденов говори за възстановяването на врачанския батальон. Освен това, военният министър отмени реорганизацията на бригадата „Специални сили" в Пловдив и така спря съкращаването на 300 души. Още 200 военни и 30 цивилни от авиобазата в Безмер запазиха работните си места.

Така военният министър влезе в конфликт с върховния главнокомандващ Росен Плевнелиев, според когото запазването на повече персонал ще намали разходите за инвестиции и ново оборудване.

Според президента спирането на пенсионната реформа в армията струва поне 30 млн. лева на година, а запазването на поделението във Враца струва поне 15 млн. лева за инвестиционни разходи и още няколко милиона за поддържане на персонала. Плевнелиев бе категоричен, че трябва да се посочи откъде ще дойдат тези пари.

Oще: ангел найденов  армия  батальон  враца  реформа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.