Оправдателни присъди за убийството на ямболската адвокатка | webcafe.bg
newscafe

Няма виновни за убийството на ямболската адвокатка

Webcafe.bg
09.10.2012, 17:58 (обновена 09.10.2012, 18:03)
съд

Адвокат Надежда Георгиева беше съсечена със сатър в дома си в София през 2000 година. Прокурор Милко Момчев посочи като основен мотив за убийството личните отношения между Надежда Георгиева и тримата подсъдими - Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова.

Софийски градски съд оправда и тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, предаде БГНЕС. Вчера прокуратурата поиска по 25 години затвор за тримата подсъдими. Според съдебния състав, те не са имали никакъв мотив да извършат убийството.

Адвокат Надежда Георгиева беше съсечена със сатър в дома си в София през 2000 година. Прокурор Милко Момчев посочи като основен мотив за убийството личните отношения между Надежда Георгиева и тримата подсъдими - Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова. Делото срещу Атанасова се водеше задочно, тъй като тя не е на територията на България.

По думите на Момчев, Надежда Георгиева е заела 10 000 долара на Орлин Аврамов. Той не върнал тези пари, при което адвокатката спряла да обслужва фирмата на Аврамов. Обвинителят цитира изказване на подсъдимия, че от фирмата му „се излиза само с краката напред".

По време на пледоарията си прокурорът обърна внимание и на приватизационна сделка на "Вини" Сливен, в която също имало интереси от страна на висши прокурори. В хода на делото няколко свидетели допуснаха, че бившият главен прокурор Никола Филчев е замесен в убийството й, но тези показания така и не бяха подкрепени от други факти.

Според прокуратурата, адвокат Георгиева е била във влошени отношения и със семейството на Пламен и Димитринка Калайджиеви, които се развеждат преди няколко години. Той посочи и че диктофонът със записите, които правела адвокатката, не е бил открит при огледа. Мотивът за т. нар. "компромати" бе основен в началото на разследването.

Според обвинението в убийството като помагач участвал и убитият през 2002 година военен прокурор Николай Колев. Той давал съвети и указвал как да заличат следите. Като доказателство Милко Момчев изтъкна и фасът с ДНК на Пламен Калайджиев, намерен при огледа.

Макар днес самият подсъдим в няколкочасовите си обяснения пред съда да отрече въобще да е пушил при срещата си с Надежда Георгиева. Прокурорът посочи, че той е намерен в един от ъглите на коридора и според оперативния работник, нямало как да е бил забелязан и изхвърлен при разчистването на следите.

"Не са събрани преки, но косвените доказателства са категорични за това, че няма друг човек в извършването на убийството, освен посочените", каза Момчев. Той подчерта и че убийството е извършено по особено мъчителен и особено жесток начин.

Oще: надежда георгиева  никола филчев  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани