"Сега": Кабинетът скри критики на МВФ | webcafe.bg
newscafe

"Сега": Кабинетът скри критики на МВФ

Юлияна Бончева, в. Сега
05.07.2013, 10:36 (обновена 05.07.2013, 21:18)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Неизвестно кой "умник" от Министерството на финансите е решил да цензурира във века на Интернет официално прессъобщение на международна финансова институция

Български управляващи за пореден път си позволиха да тълкуват и цензурират оценки на външни институции за държавното управление. Вчера Министерството на финансите пусна на сайта си информация за приключилата мисия на Международния валутен фонд.

Оттам научаваме, че мисията е похвалила новото правителство за готовността му да поддържа макроикономическа стабилност, да увеличи защитата за най-уязвимите и да прави структурни реформи.

Сравнение с оригиналното прессъобщение на МВФ разкрива, че в българската версия липсват важни забележки, свързани с намеренията на кабинета "Орешарски" да блокира пенсионната реформа, да раздува бюджетните разходи и да вдига минималната заплата. Подобни "редакции" имаше и по времето на бившия вицепремиер Симеон Дянков.

МВФ всъщност предупреждава кабинета "Орешарски" да не стопира пенсионната реформа. "Застаряването на населението и продължаващата емиграция поставят значителни средносрочни предизвикателства пред публичните разходи. В този контекст замразяването на процеса на повишаване на възрастта за пенсиониране и промените в правилата за индексиране на пенсиите биха означавали влошаване на устойчивостта на пенсионната система", се посочва в прессъобщението на МВФ.

В него се казва още, че ако управляващите все пак решат да отменят покачването на пенсионната възраст, това трябва да е съпроводено с компенсиращи мерки и намаление на разходите. Това е премълчано на сайта на финансовото министерство.

"МФ удобно е "пропуснало" и позицията на фонда, че не се налага актуализация на бюджета, т.е. че няма дупка от 1-2 милиарда лева", коментира вчера икономистът Георги Ангелов. Според експертите от Вашингтон целите, зададени в бюджета на България за 2013 г., са изпълними.

Очаква се българската икономика тази година да има ръст от 1% след 0.8% ръст през 2012 г., а въпреки трудната обстановка заложеният като цел 1.4% бюджетен дефицит е изпълним. От фонда препоръчват "да продължи подобрението на структурата и ефективността на разходите за повишаване качеството на публичните услуги в рамките на ограничените фискални възможности", т.е. повече ефективност и рязане на ненужни разходи в администрацията.

В същото време МВФ предупреждава, че "евентуален недостиг в приходите заради понижена икономическа активност или забавени плащания по еврофондовете не бива да се компенсира с потискане на разходите, заложени в бюджета, тъй като това ще постави под натиск крехкото възстановяване на икономиката". Това означава, че ако България потъне в рецесия, при лошо изпълнение на бюджетните приходи управляващите все пак ще трябва да вдигнат дефицита и да търсят пари за финансирането му. 

Според Георги Ангелов най-вероятно кабинетът "Орешарски" се готви да натовари държавата с нов заем от около 2 млрд. лв., а по обясними причини МВФ, който е потенциален кредитор на България наред със Световната банка и други международни финансови институции, не е против това.

Мисията на МВФ има нов шеф, правителството ни също е ново, затова тонът на забележките е доста мек. Приключилото посещение е само подготовка за същинската партньорска мисия на фонда у нас наесен, която ще постави по-точна диагноза. Междувременно стана ясно, че днес премиерът Орешарски ще запознае депутатите с причините да иска актуализация на бюджета за 2013 г. 

Кухи обещания

От МВФ коментират, че "плановете за намаляване на административните пречки пред бизнеса, за повишаване на ефективността в енергийния сектор и в основните публични услуги, включително в здравеопазването, както и повишаване на доверието в правната система и преодоляване на корупцията са от ключово значение за укрепване на растежа и заетостта, както и намаляването на структурната безработица".

Това, което ведомството на Петър Чобанов е пропуснало на сайта си, е забележката, че "властите трябва да имат предвид последствията от увеличаването на минималната заплата и минималните осигурителни прагове", при това в условия на "неприемливо висока" безработица.

На 30 май, в първото си интервю като премиер, Пламен Орешарски посочи, че приоритети на правителството ще са повишаване на заетостта, вдигане на доходите, замразяване на пенсионната възраст, създаване на равни условия за кандидатстване при обществените поръчки, повишаване на събираемостта на приходите и ограничаване на контрабандата.

Също тогава министърът на финансите предупреди, че социалните обещания, дадени от левицата в предизборната кампания, може да "останат на пауза", докато икономиката не се раздвижи и не създаде работни места. Но действията на правителството през първия му месец нямат нищо общо със заявката, направена от министъра на финансите в края на май. 

"МВФ подкрепи усилията на новото правителство на България за облекчаване на бюрократичните спънки за бизнеса на фона на продължаващите улични протести в страната", коментира АФП. Всъщност усилия за облекчаване на бюрократичните спънки до момента изобщо няма, има само кухи обещания.

Похвали със задна дата

На практика добрата оценка на МВФ за България се базира на прословутата "трудно постигната макроикономическа и финансова стабилност въпреки нестабилната политическа конюнктура, която е предпазила страната ни от най-тежките последици от световната криза".

Според експертите на фонда вътрешната несигурност и сътресенията на световните пазари през последните седмици не са оказали значителен пазарен ефект върху България, като доходността по облигациите и спредовете по суаповете за кредитно неизпълнение запазват нивата, наблюдавани при други държави отличници от Източна Европа с високи резултати.

http://www.segabg.com

Oще: актуализация  безработица  бюджет  криза  мвф  пламен орешарски  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2013, 22:15

2 Zritel | 05.07.201322:18

Предполагам, че "Сега" ще пуснат уточнение, но да отбележа - Част от внушенията в тази статия са цитат на Георги Ангелов. Други са неточен превод. Вижте коментарите във форума на "Сега", от тях става ясно, че журналистите са подведени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 05.07.201315:13

Орешаркси: експерт-икоМУнист! НЕ!
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани