"Контур Глобал" купи нови мощности в Източна Европа | webcafe.bg
newscafe

"Контур Глобал" купи нови мощности в Източна Европа

Webcafe.bg
28.10.2014, 19:18 (обновена 28.10.2014, 19:28)
Тец марица изток 3

Снимка: © Енел

"Контур Глобал" разшири влянието си с още 201 мегавата

Американската енергийна компания "Контур Глобал", която е собственик на българската централа "Марица-изток 3" ще разшири влиянието си, купувайки близо 201 мегавата действащи ВЕИ-централи в Австрия, Словакия и Чешката република.

Не е ясно на каква стойност е сделката, но след нея активите на компанията от възобновяема енергия достигат 1.4 гигавата.

Сделката увеличава присъствието на американската компания в Източна Европа, където "Контур Глобал" вече има мощности за производство на електроенергия в България, Украйна, Румъния, Словакия, Чешката република и Полша.

През май ДКЕВР поиска промяна на договорите за изкупването на електроенергия от т.нар. американски централи ТЕЦ "Марица - изток" 1 и "Марица - изток" 3, за да намали цената на изкупувания от двете централи той. Според ДКЕВР сключените през 2001 г. договори за изкупуване на ток не са съвместими с европейските изисквания за конкурентни пазарни условия и поставят двете централи в по-изгодно положение спрямо останалите производители на ток. В отговор компанията заплаши ДКЕВР със съд.

Oще: веи  възобновяеми източници  зелена енергия  контур глобал  марица изток  марица изток 3  мощности  тец  централи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани