След първата си среща с Обама премиерът заяви, че ние би трябвало да искаме противоракетна отбрана | webcafe.bg
newscafe

Борисов сит, иска ПРО

Webcafe.bg
09.04.2010, 10:16 (обновена 10.04.2010, 11:58)
Бойко Борисов и Барак Обама в Белия дом

Снимка: © БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов вечеря с президента Барак Обама и остана доволен от менюто

Премиерът Бойко Борисов отиде гладен на вечерята в Прага с американския президент Барак Обама, нахрани се хубаво и питателно и поиска да имаме ПРО.

И попитал докога ще се стои в Афганистан.

Преди да отиде на срещата в четвъртък вечер Борисов отговори така на въпрос за очакванията си от нея: "Гладен съм". След края й определи менюто като хубаво и питателно и заяви, че "ние би трябвало да искаме противоракетната отбрана".

По време на срещата с Обама Борисов е говорил по въпросите за противоракетната отбрана, Иран, Ирак, Афганистан и балканските страни. Обама, по думите на Борисов, е поискал да имат директна телефонна комуникация по проблемите за региона.

Премиерът се обяви и за „втвърдяване на санкциите" за Иран заради неговата ядрена програма:

„НАТО трябва да съумее да защити териториите на всички свои членки, за да бъдем защитени и ние. Освен това ако Иран продължат с този темп, ако сега ракетите им летят на 1200 км, могат да направят на по-голямо разстояние. Както президентът Обама каза надпреварата в това въоръжаване вече е явна. И ние трябва да мислим за следващите години", заяви Бойко Борисов.

Той обясни, че тези теми сега не са на дневен ред и в момента, в който бъдат официално поставени пред нас, ще ги вкара в парламента и ще се проведе дебат. "Ако става такъв въпрос - то ще става, ако се говори за противоракетна отбрана, то ние трябва да бъдем активната страна. Защото в момента, не искам да говоря, но централите ни нямат никаква защита", каза премиерът.

„Не знам дали знаете, хубаво е да не знаете. Но ние нямаме възможност в момента да реагираме. В тази посока ще вървят разговори, които много ясно и точно ще бъдат формулирани - че ПРО е елемент на НАТО и ако тази система бъде внедрена, ще пази глобално цяла Европа", обясни Борисов. Като аргумент за ПРО той извади иранската заплаха, която също е била сред темите на разговора с американския президент.

"Иран вече произвежда и има 20% обогатен уран, който става за ядрено оръжие, отказва да пусне проверки. В целия свят вече има единно мнение, което става все по-консолидирано - че това ще продължи като темп и като стратегия да произведат ядрено оръжие. Ракетите, които вече имат, могат да достигат България. Както президентът Обама каза - надпреварата в това въоръжаване вече е явна. Ние трябва да мислим за следващите години".

Според Борисов "светът в момента усеща един проблем - глобален, геостратегически и мисли как да се защити от него. Щом витае това напрежение, то във всички случаи ще следват някакви действия".

Бойко Борисов отбеляза, че американският президент е бил прекрасно и детайлно информиран за всички проблеми в региона и диалогът ще продължи. Следващите месеци ще покажат дали сме създали личен контакт или не, заяви премиерът. Обама благодарил на българската страна за приема на един затворник от Гуантанамо.

"НАТО сме семейство и нашите ангажименти и нашата сигурност са по-важни от всичко останало. Направихме прочит и на държавите, които да подкрепим за НАТО, говорихме за Македония и Хърватия и за ЕС", каза още Борисов.

Какво следва за общата сигурност, ако в Афганистан НАТО изгуби войната по същия начин, както Съветският съюз, и се изтегли оттам. Този въпрос е бил поставен на срещата на лидерите на 11-те страни от Централна и Източна Европа с Обама.

Борисов заяви, че за Афганистан тревогата на всички е, че след като Съветският съюз загуби войната, вече години наред гинат войници на НАТО от всички държави и резултат не се вижда.

По време на срещата, по думите на Борисов, е било споделено мнението на Обама, че в Афганистан трябва да се строят инфраструктура, болници, да бъдат изпратени инструктори за полиция и армия, а не само войници. "За да може, когато си тръгнат войските на НАТО, местното
самоуправление да е факт. Има горчив опит с Ирак", каза Борисов.

"Декларирахме солидарност, че участваме там, но аз зададох този въпрос - докога това ще го правим?", обясни премиерът.  Какво следва, ако както Съветският съюз изгуби войната, сега и НАТО да изгуби войната и да се изтегли от там? Идват талибаните, от там идват и в съседните
републики и стигат и до нас - южния фланг на НАТО", коментира Борисов.

По думите на премиера Борисов президентът Обама е бил добре запознат с проблемите на България, на страните от Централна и Източна Европа, търсил е и е обещавал подкрепа за решаването на проблемите. САЩ са проявили интерес и към ядрената енергия, газовата диверсификация и други въпроси, свързани с България.

На срещата с президента Обама е бил представен и новият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, която беше наш посланик там 7 години и сега се готви за нов мандат.

Обама към Централна и Източна Европа: САЩ не ви забрани!

Американският президент Барак Обама увери лидерите на 11 държави от Централна и Източна Европа, че страните им не са оставени на заден план в контекста на подобрените отношения между Вашингтон и Москва, заяви чешкият премиер Ян Фишер.

Фишер посочи, че подписаният вчера от САЩ и Русия нов Договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия е "сигнал, че двете свръхсили могат да комуникират в тази много деликатна област, да търсят компромиси и да намерят консенсус".

Официалното съобщение на Белия дом съобщи, че по време на вечерята участниците "са изразили мнението, че подобряването на отношенията между Вашингтон и Москва е намалило напрежението и е създало нови възможности за тях да подобрят своите отношения с Русия".

Всички "са споделили позицията, че трябва да се реагира конкретно на факта, че Иран не е изпълнил международните си ангажименти" по ядрения въпрос, се казва още в изявлението. Там се посочва и че Обама е благодарил на лидерите за участието им в операциите на НАТО в Афганистан.

Oще: барак обама  бойко борисов  нато  про 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.