"Възглавнички" и "въжетата" за падналите | webcafe.bg
newscafe

"Възглавнички" и "въжетата" за падналите

Webcafe.bg, по БТА
01.03.2013, 10:30 (обновена 01.03.2013, 12:17)
Кристалина Георгиева

Снимка: © Sofia photo agency

Кристалина Георгиева: Хората трябва да решат на кого да дадат доверието си, за да бъде животът на всички ни по-добър

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е скептична към идеята България да вземе заем, за да излезе от кризата. В Брюксел тя изрази пълна увереност в действията на президента при разпределянето на исканията на протестиращите в България на възможни и невъзможни.

Комисарят даде и някои рецепти за социално подпомагане. Българският еврокомисар е сред спряганите за служубен премиер след оставката на правителството на Бойко Борисов. 

Убедена съм, че енергията на българите ще доведе до положителни промени, заяви пред български журналисти в Брюксел Кристалина Георгиева. Когато хората излязат на улиците, това означава, че имат трудности, към които трябва да се привлече повече внимание.

Това е увличане на гражданите в решаването на техните съдби, точно във времето, когато това трябва да стане - когато има избори. Хората трябва да решат на кого да дадат доверието си, за да бъде животът на всички ни по-добър, допълни комисарят. 

Георгиева изрази пълно доверие в президентската институция, която да доведе до товаисканията да могат да бъдат разпределени в категориите на възможни и за доброто на България, и в графата на онези, които не са възможни и не са за доброто на страната. 

Има предложения, които са разумни, например това да има повече държавен контрол върху монополите, за усъвършенстване и регулиране на управлението на монополите, отбеляза Георгиева. Според нея има предложения, които практиката в други страни е показала, че могат да доведат до повече беди, отколкото до подобряването на живота.

Тя даде пример с национализацията. Виждали сме, че само по себе си държавното управление не гарантира по-добро управление, дори напротив - може да бъде и по-лошо, поясни комисарят.

Национализацията може да доведе до големи рискове, да нанесе големи икономически щети на нашата страна, заяви тя. Георгиева поясни, че национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани. Национализацията означава да променим радикално икономическия модел, какво ще си кажат инвеститорите, които искаме да привлечем с ниските данъци, попита тя. 

В Брюксел тя коментира предложението на лидера на КНСБ Пламен Димитров за преразглеждане на бюджета и увеличаване на заплатите за сметка на малко по-висок бюджетен дефицит, който да бъде покрит чрез емитиране на дълг.

По думите й има разумни идеи, предлагани от хората - например по-внимателно да бъде оценявано кои са социално слабите, на кои трябва да се помогне. От практиката в света знаем, че социалната политика трябва да бъде построена на две нива. Едното е да поставим "възглавничка", да не паднат хората много лошо, а другата е да има "въжета", по които да се издигнат, ако са паднали, поясни Георгиева.

Има необходимост от социална поддръжка, но и от помощ за предприемачеството, особено за малкия бизнес, добави тя. Убедена съм, че резултатът от процесите сега у нас в крайна сметка ще бъде положителен, допълни комисарят. 

България има резерв, включително с това, че дългът е много нисък, но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво (трябват допълнителни пари) в помощ на икономиката. Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали, коментира комисарят. 

По нейните думи за България е изключително важно да решава проблемите, които изкараха хората на улицата, така че това повече да не се случва. Хората показаха, четоварът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор. Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си, заяви Кристалина Георгиева.

Oще: българия  граждани  заем  икономика  кристалина георгиева  президент  протести  улица 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

10 Harry | 02.03.201311:31

Глобалистична, либерастка кучка, тази ще ни закопае!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

9 Radenko Kostadinov | 02.03.201311:21

коце,
ако самият ти имаш някакви наистина градивни предложения по отношение на протестите сега и нещо, с което реално да помогнеш в момент, когато целият народ се намира на такъв кръстопът, моля...
Но да тръгнеш махленската като някой кибик отстрани да говориш кой-какъв-що бил и как нищо не се върши както трябва, то просто сам се дискредитираш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

8 koce | 02.03.201308:16

Каченият на върха на протестната вълна в София Ангел Славчев, ляв екстремист с „богата биография” на войнстващ съветофил, вече се изживява като „национален водач”. Развива бурна дейност по съставяне на „правителство в сянка”.

“Започнаха да работят експертни групи и в момента сформираме правителство в сянка, което да започне да генерира експертни мнения и да дава решения, а не само да иска. Обичайно, за да обслужат някои кръгове, започнаха да обясняват, че не знаем какво искаме. Напротив! Ние знаем какво искаме и сега ще покажем!”, откровеничи той пред БНР.

От устата на този „модерен младеж” , както сам се определя в услужливия ефир на Би Ти Ви, звучи като закана обещанието сега да ни покаже…

Защото вече ни е показвал. На организирания на 10 януари 2010 г. с негово участие незаконен контрамитинг срещу митинга на привърженици на демонтирането на съветския окупационен паметник в центъра на София, другарят Славчев не просто присъства на сборището на екстремистите със знамената на масовия убиец Че Гевара, но и е …”разконспириран” от лидера на другарите чегеваристи, днешен вожд на протестите в Пловдив Павел Иванов (него пък го интервюират в качеството му на нещо като „литератор”, който пишел книга).
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 01.03.201322:06

Работила била за СБ, алабала ... както каза някой - стринка. Май е по-добре Костов да дойде - той и без това иска. Така говорят всички, че все едно на никой не му се занимава, тая женица или е много проста с тия тривиални и леко наивно звучащи бюджетни разсъждения (честно, дори Дянков май показваше малко повече ум) или се опитва да се измъкне от назначение за "спасител", нещо което напълно бих разбрал чисто по човешки. Като си знаем как повечето ни политици служат на тоя и оня, навели са се полигамно на разни партньори, та като го знаем това може пък накрая да излезе, че точно българската ни простотия да ни измъкне, карайки всичките да се подплашат от противоречивите семейни нужди на партньорите ни. Едно време при социализЪма в нашия клас така избирахме комсомолски секретар - всчики бягат от стаят и който остане последен - той е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

6 peta_wawa | 01.03.201317:56

Тази стринка трябва по-често да я питат това-онова. Току виж одобрението и падне до по-приемливо ниво. На възглавничка, естествено.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 01.03.201315:11

"В къщата (държавата) на обесения не се говори за въжета Идея"

Народна поговорка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2011, 10:08

4 DIM | 01.03.201314:04

Омръзна ми от хейтъри!
Каквото и да се каже, веднага се намират форумци да плюят. Явно вече няма печеливша позиция за когото и да било.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 01.03.201312:36

Кристалина посъветва хората на кого да дадат доверието си!Какъв изумителен интелект за нас,простите хора,които не знаем какво да правим.А нея поздравявам за доверието на хората,от което тя се ползва
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

2 Radenko Kostadinov | 01.03.201312:15

Абсолютно същото си мислех и аз, докато чета статията... да хванеш който и да било от протестиращите на улицата би ти казал не по-малко изчерпателно "от какво има нужда България" и бля-бля-бля, как хората имали нужда от въжета, как дребния бизнес трябва да бъде насърчен.... Толкова общи приказки, които от една страна уж изразяват подкрепа към хората, а от друга се опитват да им кажат, че някои от исканията са невъзможни за изпълнение, защото били лоши за България... В крайна сметка, нека не забравяме най-важното: НИЕ сме си народа, НИЕ сме си гражданите и ако нещо е погрешно и "неправилно", то отново НИЕ ще си поемем отговорността за това, но нека не се опитват да ни казват кое е възможно и кое не, защото ТЕ са тези, които са наети да работят за нас и досега не го правеха никак правилно! Така че, както и самата статия завършва, нека политиците - преди да ни дават акъл кое е пагубно за държавата - да обърнат внимание на собствените си грешки, които дотук май докараха България почти до фалит.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 01.03.201311:38

"Едното е да поставим "възглавничка", да не паднат хората много лошо, а другата е да има "въжета", по които да се издигнат, ако са паднали, поясни Георгиева."

Това е гениално, как никой не се сети по-рано! Тази женица говори повече глупости и хвърля празно повече от президента дори. Думи, думи, думи, едри лепкави петна...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани