До 1000 лева достъп по депозитите в КТБ | webcafe.bg
newscafe

До 1000 лева достъп по депозитите в КТБ

Webcafe.bg
29.08.2014, 10:00 (обновена 29.08.2014, 10:35)
Румен Порожанов

Служебното правителство търси начин да осигури възможност за изтегляне на между 500 и 1000 лв от депозитите в КТБ, за да спадне напрежението сред хората, съобщи служебният министър на финансите Румен Порожанов в ефира на bTV, докато в страната се провеждат редовни протести заради затворената банка.

„Става дума за преструктуриране на кредитния портфейл - в рамките на период от около 18 месеца получателите на такава помощ да могат да имат възможност за временно изплащане на депозите", допълни Порожанов, но изтъкна, че „правителството не решава съдбата на банката". Състоянието на КТБ ще стане ясно след приключване на одита на БНБ.

Служебното правителство препоръчва поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност.

„Нашето желание е КТБ да заработи и да няма загуби на средства и изплащане на депозити, но правителството не решава съдбата на банката. Това, което в момента се извършва, е оценка на кредитния портфейл на банката, после ще се извършат одити дали има намаление на капитали. Надявам се да няма дупка, 5 милиарда е притеснително число", заяви още служебният финансов министър.

„Ние препоръчваме да се разгледат предложения на инвеститори - дали искат да участват в оздравителен план, с който да спасят банката, след което да индивидуализират параметрите на помощта", посочи финансовият министър. Той призна, че в София е имало специална мисия на Европейската комисия заради случая с КТБ, но и двете страни в срещата са пожелали тя да остане конфиденциална, защото е била работна.

Порожанов прогнозира, че ако не се наложи подкрепа на банковата система с публични средства, бюджетният дефицит на страната ще остане в рамките на 3%, каквито са европейските изисквания. „Ако се вземе политическо решение за подкрепа на КТБ с бюджетни средства, тези разходи ще надвишат 3% бариера за дефицита", предупреди финансовият министър, но успокои, че дори да бъде отворена процедура по свръхдефицит, тя не е „толкова драматични".

Токът поскъпва от 1 октомври

„Няма как да не се повиши цената на тока - тя беше изкуствено поддържана", категоричен бе финансовият министър. „Независимият регулатор, за който трябва да се прецени доколко е бил независим, е поддържал ниските цени", допълни Порожанов, с което защити поисканите оставки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Същото допусна от 1 септември и зам.-председателят на ДКЕВР Еленко Божков.

Порожанов посочи и още един проблем пред българската икономика - дефлацията, която създава проблем за конкурентно способността: „Заради това БВП, който е 81,6 млрд. лв. към момента, до края на годината се очаква да падне под 80 млрд. лв".

Oще: банка  бнб  депозити  ктб  румен порожанов  теглене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2013, 21:47

1 Стоян Трушков | 29.08.201422:31

Проблемите с Мизия и КТБ са най-важните и най-актуални за разрешаване от държавата в настоящия момент. Причините и за двата кризисни случаи са некадърното управление и престъпно бездействие на държавните институции. И тъкмо затова последните заедно с всички медии се опитват ( и то много успешно!) да внушават, че причините са външни, природни, необичайни и всякакви други, но не и най-вече по вина на държавните институции, тъй като в противен случай държавата като най-виновният участник в тези събития ще трябва да обезпечи на 100% загубите на потърпевшите граждани и фирми!!? Нещо повече – насажда се упорито и назидателно убеждението, че най-виновните са самите потърпевши, защото не са си застраховали имота - при потопа в Мизия, или защото са се полакомили от големите лихви при депозитите – при проблема с КТБ??!! И въпреки тези „неразумни“, „безотговорни“, „наивни“ постъпки на потърпевшите, държавата като майка-закрилница изплати по 300лв.!! на човек от Мизия, приюти в едно училище временно бедствуващите и им осигури за цели две седмици!! прехраната (макар,че загубите на един имот – сграда и покъщнина надхвърлят 30000-40000 лева!! )!! Разбира се не са забравени и потърпевшите от КТБ! Тези от тях с гарантираните депозити ще си ги получат на 100%, но с горе-долу предвидима начална дата и продължаваща до неопределен срок (може би десетки години!!) крайна дата!! А за останалите граждани и фирми (като най-лакоми!) - каквото остане от банката след нейната разпродажба!
Каква загрижена държава, какви открити, умни, човекосърдечни управляващи, какви загрижени само за човешките съдби партии, какви смели журналисти и медии търсещи само истината!!!
Хак да ни е! Заслужаваме си ги!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани