След РЗС и БСП и представители на Синята коалиция в парламента настояха вътрешният министър Цветан Цветанов да се оттегли временно от поста си | webcafe.bg
newscafe

И Синята коалиция препоръчва отпуска на Ц.Ц.

Webcafe.bg
22.10.2010, 12:31 (обновена 22.10.2010, 17:46)
цветан цветанов

След РЗС и БСП, и от Синята коалиция поискаха Цветан Цветанов да се оттегли временно от постовете си на вицепремиер и вътрешен министър, докато трае проверката срещу него...

След РЗС и БСП и представители на Синята коалиция в парламента настояха вътрешният министър Цветан Цветанов да се оттегли временно от поста си, докато трае проверката на произхода на доходите, с които си е купил апартаменти.

Повод за "препоръката" стана фактът, че вицепремиерът е получавал доходи като консултант по еврозаконодателство - по собствените му думи. Така беше обяснено разминаването в заплатата, която е получавал като лидер на ГЕРБ - 1200 лева, и натрупаните над десет пъти повече спестявания за 2 години.

Ако българският вътрешен министър е направил това, той по нищо не се различава от Ахмед Доган, който е изпрал едни пари чрез хидлроложки изследвания, които не може да извърши, обяви депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров пред БНР днес. По-рано, но по Нова тв, същото сравнение направи и лидерът на ДСБ Иван Костов.

Гяуров настоя Цветанов да напусне поста си до изясняване на произхода на имотното му състояние. Гяуров е член и бивш председател на антикорупционната комисия в парламента, която изготви доклада пред съда за конфликт на интереси при консултантския договор на лидера на ДПС Ахмед Доган по проекта "Цанков камък". Доган обаче беше оневинен от тричленния състав на ВАС, предсто обжалването на решението пред петчленка на ВАС.

Министър Цветан Цветанов обясни пред журналисти, че е давал консултации за криминогенната обстановка. Относно консултациите си за синхронизиране на българското и европейското законодателство, Цветанов заяви, че е изготвил доклад за това какви са условията за чужди граждани в България и какво се предвижда в закона за престоя им в страната. Цветанов не посочи кой му е платил за тези услуги. Министърът не коментира и 50-те хиляди лева, декларирани от стопанска дейност, тъй като въпросът бил фирмена тайна.

Социалистите и РЗС също настояват Цветанов да излезе в отпуска докато не бъдат изяснени спорните въпроси около него.

Цветанов обаче обяви, че не вижда причина да излиза в отпуск, докато продължава проверката на НАП за имотното му състояние. Той обясни атаките срещу него с добрите резултати от действията и работата на МВР. 

От обясненията на шефа на НАП Красимир Стефанов преди дни пък излезе, че за три дни Националната агенция по приходите на практика си е изяснила обстоятелствата по доходите на Цветанов, но въпреки това - и неизвестно защо, проверката щяла да продължи 2-3 месеца...

РЗС поискаха анкетна комисия

РЗС предложи вчера проекторешение за създаване на временна анкетна комисия, която да проучи дали Цветанов е създал и организирал счетоводни схеми, финансови операции и фиктивни дарения за т. нар. "черна каса" на ГЕРБ. В искането на РЗС е записано още, че трябва да се установи как вицепремиерът и семейството му са придобили недвижимото си имущество и дори как са правили ремонт и са обзавеждали имотите си. 

Депутатите на Яне Янев призоваха останалите парламентарни групи да кажат до края на седмицата ще подкрепят ли създаването на анкетната комисия в парламента. Според правилника за внасянето й са нужни 48 подписа.

БСП, която има 40 депутата, също поиска временна комисия. Яневите хора пък са осем.

Живко Георгиев: Би било тъжно, ако...

Би било безумно унизително и безкрайно тъжно за безспорния лидер на обвинителите Цветан Цветанов, който стана уязвим по контраобвинение, ако фактите на това контраобвинение се окажат по-достоверни от неговите собствени, казва в интервю за ГЛАСОВЕ социологът Живко Георгиев.

Изданието "Гласове" е на Явор Дачков, който е заместник-главен редактор на свързвания с Алексей Петров седмичник "Галерия".

Според социолога "при ГЕРБ лобизмът стана една от основните форми на корупционен натиск за взимане на решения. Що се отнася до организираната престъпност, тя преживя първоначалния натиск от страна на управляващите и се модифицира, но нямам усещането, че е прекършена".

"Безспорно поле за изява на организираната престъпност си остават контрабандата и пазарът на наркотици. Няма индикации, че като тенденция в това отношение нещо се е пречупило. Организираната престъпност мощно се пренасочи и до голяма степен има значим принос в това, което наричаме сива икономика.

Има я, разбира се, все още и в по-криминалните й прояви. Има някаква граница между т.нар. битова и организираната престъпност, която е силно размита, но и там не виждам някакви постижения. Но най вече провалът на борбата срещу организираната престъпност е в полето на съдебната система, тъй като тази престъпност си остана толкова безнаказана, колкото беше и преди. Не виждам основание да тръбим за някаква разгромяваща и окончателна победа над организираната престъпност". Това е един от отговорите на Георгиев.

И още: "...При "Октопод" имаше в по-голяма степен политически натиск. В делото срещу Доган не разчитам чак такъв политически хъс. В делото срещу Алексей Петров още от самото начало беше ясно, че тук има и силен политически мотив. Какво е генерирало тези мотиви, не ми се гадае..."

Според Живко Георгиев: "Самият Цветанов избра да води битката не толкова в тихите зали на съдебната система, а на широкото публично поле. Е, щом иска, да я води там, сега получава ответен удар в същото това публично пространство. Лошото за него е, че фактите, които бяха изнесени, навярно трудно ще бъдат опровергани.

Това са твърди факти и той ще трябва да се извинява. Честно казано, не виждам как би могъл да неутрализира нанесения му удар. Добре, може и да са законни всички тези сделки, но уязвен остава неговият човешки морал, а там нищо не може да се направи.

Обществото не прощава на онези, които имат претенцията да бъдат морални съдници, ако те се окажат недотам морални..."

РЗС извади нова порция срещу Цветанов - за пране на пари

Лидерът на РЗС Яне Янев огласи днес информация във връзка с твърденията, че фирми около Алексей Петров, включително и от "Лев корпорация", са финансирали ГЕРБ. По думите му вицепремиерът и предишен лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов е опитвал да прекара пари с неясен произход през фирми на "Лев Корпорация", които след това фирмата е трябвало да върне като дарение на ГЕРБ.

Посредникът бил Асен Урманов, който от 1997 г. работел в системата от фирми на "Лев Корпорация", а през 2005 г. оглавява експертния съвет по екология на Столичната община. Според данните, които предоставил на РЗС, през същата година Урманов участвал в предизборния щаб на ГЕРБ в София и като координатор е отговарял за районите "Люлин" и "Кремиковци". Той разполагал с документи, които доказвали, че фирми от кръга на "Лев Корпорация" са давали дарения на ГЕРБ, а книжата носели подписа на Цветанов.

Според РЗС именно Урманов е прекратил опитите на Цветанов да прокарва пари с неясен произход през фирми на "Лев Корпорация", които после трябвало да се върнат обратно в ГЕРБ под формата на дарения.

Доказателствата за думите на Янев и документите, с които РЗС казва, че разполага Урманов, обаче няма да бъдат представени скоро. Лидерът на РЗС заяви, че Урманов в момента е в чужбина - "заради натиск върху него и семейството му да свидетелства срещу Алексей Петров". Той е обещал следващата седмица да се завърне в България, но само при условие, че  ще може да се срещне с главния прокурор Борис Велчев или друг висш магистрат от Върховна касационна прокуратура.

Яне Янев заяви, че депутатите от РЗС ще чакат на летището Асен Урманов, "за да не му се случи нещо непредвидено с него". По думите му върху семейството на Урманов е оказван натиск от страна на хора, близки до управляващите. Като пример той посочи инцидент на 16 октомври, когато синът на Асен Урманов бил пребит с чукове в дискотека в Златна Панега. След това извършителите са били задържани и се оказали хора, които имат влезли в сила присъди, включително и за убийство.

Oще: бсп  димо гяуров  доходи  дсб  имоти  нап  отпуск  проверка  рзс  синята коалиция  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани