"Ако може цялата държава да е с вятърни перки, щях да го направя, заяви премиерът Бойко Борисов в Техническия университет | webcafe.bg
newscafe

Държава с вятърни перки от Бойко Борисов

Webcafe.bg
25.10.2010, 15:16 (обновена 25.10.2010, 16:02)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Реформи се правят, когато има пари, каза Бойко Борисов. Тоест - реформи няма да има...

Оптимистична теория за българския народ разви премиерът Бойко Борисов в речта си пред Академичния съвет на Техническия университет, който днес чества 65-ата си годишнина. Освен студенти, преподаватели и ректорът Камен Веселинов, там беше и просветният министър Сергей Игнатов.

Реформи се правят, когато има пари, политиката ще отвори места за работа за инженери, а социологията у нас е вярна. В общи линии това обяви премиерът - и в добавка, и зелена енергия...

Клише е, че в условия на криза се правят реформи и се планира, заяви Борисов. По думите му "златното" време за реформи е било през 2008 г., тъй като те се правят, когато има пари. Така било и в "домакинството - когато имаш пари, сменяш уредите".

И ето и Борисов - тезисно, едно към едно.

Държавата на вятърните перки 

"Ако може цялата държава да е с вятърни перки, щях да го направя. Като отидеш в Северна България и все едно вечер си в приказките - червените лампички светят, стотици хиляди перки се въртят. Всички инвеститори само за едно говорят - възобновяеми източници - искаме перки и батерии. Добре, искате, по-малко пускаме".

"Ние залитаме в желанието да произведем максимално много висшисти, за които не винаги се намира работа. Ако приемем, че в България направим тръбопровода "Набуко", "Южен поток", колекторните връзки с Гърция и Турция, на практика сме газов център на Балканите. Това не си го измислям, просто тези неща, за които преговаряме и подписваме и сме в много напреднала фаза, говорят че ще станем газове център."

"Колко инженери, специалисти ще ни трябват? И аз не знам. Говорим за втора атомна централа ("Белене" - бел.р.). Старите арматуристи и техници, които правиха "Козлодуй" или не са живи, или са на по 80-90 години. Кой ще я строи? Имаме ли такива техници, заварчици и всичко останало. Ще са ни необходими хора за седмия реактор (на АЕЦ "Козлодуй" - бел.р.), рехабилитацията на толкова много ТЕЦ, ВЕЦ. Колко инженери, специалисти ще ни трябват? Няма такива изчисления..."

Ето ти и работа за инженерите

"Южната дъга на Околовръстното шосе ще е готова до пролетта... Догодина - спортната зала, ще излезе метрото. Разбрахме с Европейската комисия да дадат пари за мотрисите. Плюс каскадите, плюс "Люлин", плюс "Тракия", плюс "Марица", проектираме "Струма", този мандат ще я почнем, предостатъчно за инженерите работа. Плюс "Южен поток", "Набуко" и "Белене", мисля, че доста сериозни неща ще се свършват".

"В развитите индустриални държави - да си монтьор или техник в някой завод е толкова престижно, колкото и да си висшист. Когато си занаятчия и знаеш и можеш, заплатата ти е висока, както и обществения престиж".

"Спокойно, в един момент, както на едни места политиката губи или върви по-бавно, на друго става обратното. Политиката подготвя, подписва, създава условия, да имаме ресурс да поемем тези специалисти. И ще започнат да идва чужденци".

Времето за реформи мина - сега не им е времето

"С многоуважавания професор Веселинов имаме едно несъгласие, защото е клише твърдението, че в условия на криза се правят реформи и се планира. Аз питам приятели - кога правиш ремонт у къщи? Когато имаш пари и даваш на жена ти да прави ремонта, или когато нямаш пари? Когато имаш дългове и дефицит, или когато имаш излишък?"

"Златното време за реформи беше през 2008 г., когато държавата имаше излишък от 3-4 млрд. лева... Тогава можеш да съкратиш болници, защото  като съкратиш болниците, слагаш две - три - пет линейки за каране до следващата голяма болница.

Оставяш 120-130 болници големи и другото го връзваш със спешната помощ - един -два- двеста - триста милиона, колкото трябва, но имаш излишък - вкарваш ги и приключваш съ здравната реформа. В момента, когато не ти достигат пари, съкратиш с какво ще го замениш? Реформа се прави, когато има пари, не в безпаричие."

Моята социология е да слушам хората

"Аз съм оптимист в едно, забелязахте в последните седмици премиерите на колко държави и то сериозни, плюс  доклада от Брюксел и ако щете нещата, на които много не вярвам, но когато три четири социологически агенции потвърдят еднакъв резултат, значи горе долу е така.

Моята социология си е друга, като ходя по улиците слушам хората как се обръщат към мен. Като няма разлика през годините, значи всичко е наред".

"Да е жив и здрав Дянков, че търпи. Ако той не поема всички дето го изкарват какъв ли не. Ако беше  Игнатов, щеше да е раздал всичко и сега да вика ми - гамата - фа сол. Всеки, който дойде, вика, че е най-важен. Днес сме с инженерите, те са най-важни, вчера - докторите, театърът вика духовното е най-важно. Който дойде при нас, той е най-важен".

Вижте плувния комплекс "Цанков камък"

"Организирайте се с автобус, отидете на видите най-уникалният паметник на глупостта в Европа (Цанков камък - бел.р.). Чисто като инженерно съоръжение пак е най-доброто в Европа. Кандидатстваме за най-голям плувен комплекс в Европа. Представяте ли си, че са направили такива хидрогеоложки проучвания, че отдолу са карстови извори и на това място язовир не може да има.

Там са изляти стотици, хиляди кубически метри бетон. Направо е бетонирана планината. То е редко красиво, защото е терасовидно направено. Всичко е бетон, като погледнеш край няма - от тук до Централна гара плувен комплекс".

"Да продаваш "Кремиковци" за един долар, а да изливаш стотици милиони от Японската банка да му правиш пристанище. Това е жив подарък. Много ми е болезнено, защото не можем да закърпим 12 млн. лева, а 16 млн. долара  ще платя допълнително до края на годината заради падането на йената по японския заем. Да повторя ли пак? А 16 по близо 2 са 32 милиона.

Това ще платя за тази гениална идея да се вземе тогава заем от Японската банка, вместо да се работи с европейски пари. Сложете още 25 млн. евро по заема за "Белене". Било ли е нужно? Кому е трябвало? Това се трупа на нашата гърбинка."

"В момента инженери се връщат - вече над 300 висококвалифицирани специалисти. "Хюлет Пакард"- от 37 държави избра България за развойната си дейност. Там ще са още 2000 работни места и аз съм убеден, че още поне 700 ще се върнат. Това е много бавен процес -  20 години само в едната посока, за една година вече има драстична разлика..."

"Нека се възползваме като нация, от това че Гърция и Румъния са зле, Португалия, Испания, Ирландия. Сега излезе канцлерът (на Германия Ангела Меркел - бел.р.) и каза, че в България има воля, справят се с престъпността и корупцията. Това го чуват всички, които искат да дойдат и да работят с вас.

Да се възползваме от всичко това, бъдете по-големи оптимисти. Аз съм оптимист".

Oще: бойко борисов  инженери  проекти  ректор  реформи  реч  социология  технически университет  цанков камък 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.10.2010, 17:23

1 Firenze | 25.10.201017:54

Уверено вървим към поредната национални катастрофа начело с един полуграмотен пожарникар. Точно в момента когато на България и трябва гениален икономист е управлявана от човек който дори не говори чужди езици и не го е срам да си признае.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани