Промяна в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, приета на първо четене, разреши на областните управители да продават имоти до 500 000 лева | webcafe.bg
newscafe

Премиерът се намеси свише за продажби до половин милион

Webcafe.bg
15.07.2010, 11:28 (обновена 15.07.2010, 15:09)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Час след като депутатите му разрешиха на областните управители да продават имоти до 500 000 лева, премиерът Бойко Борисов се намеси и ревизира сумата 50 пъти...

Час след като парламентът разреши на първо четене областните управители да продават сами имоти с данъчна оценка до половин милион, премиерът Бойко Борисов се намеси и смъкна летвата 50 пъти.

Сега с големите продажби се занимава Агенцията по приватизация.

Министър-председателят разпореди областните шефове да продават имоти - частна държавна собственост, чиято данъчна оценка е до 10 000 лева. На дискусията в пленарна зала се заговори, че преди второто четене сумата от половин милион лева ще бъде намалена, но до 250 000 лева.

Борисов отиде в парламента, за да обсъди няколко законопроекта с депутати, малко след като бяха одобрени на първо четене промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. И ревизира в движение приетото, след като преди това в зала опозицията обвини ГЕРБ, че искат да пълнят черните партийни каси и внасят политическа корупция с това предложение.

Автор на предложението за половиния милион е депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Законът беше подкрепен от 76 депутати от ГЕРБ и 4-има от "Атака". БСП и ДПС бяха против, а сините се въздържаха. Въздържали се имаше и от "Атака" и ДПС.

"С тази промяна даваме право най-ценната държавна собственост да се приватизира от 28 чиновника на ГЕРБ", заяви бившият министър на икономиката Петър Димитров.  Той обвини управляващите, че прокарават политическа корупция. "Не влизайте в поредната лобистка схема", призова Димитров. Според социалистите управляващите демонстрират политическа воля с решенията на партията и правителството си, но после се явява някой депутат, който изпълнява политическа поръчка.

Соцдепутатката Мая Манолова обвини ГЕРБ, че са се поддали на натиск на местните бизнес-лобита, които очакват да получат нещо срещу подкрепата си за изборите. По думите й така АП се превръща във "финтифлюшка", след като продажбите ще извършва ГЕРБ.

Заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров обвини ГЕРБ, че с поправките ще се опитат да напълнят черните си партийни каси преди местните избори догодина.

за да може огромната част от имотите да се продават от Агенцията по приватизация, поиска пък лидерът на СДС и шеф на икономическата комисия Мартин Димитров. Той обясни, че вече е поискал от Агенцията за приватизация да предостави информация за всеки от имотите за приватизация и на тази база ще бъде определен прага на данъчната оценка.

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията. Предложенията имат за цел да улеснят продажбите на държавни имоти, казаха депутати.

Сега, щат не щат, за второто четене ще трябва да се съобразят с разпореждането на премиера.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров смята, че областните управители все пак имат право да извършват приватизационни сделки, но за по-малки имоти с по-ниска данъчна оценка. Парламентарната икономическа комисия, която Димитров оглавява, вече е поискала справка от АП и от областните управители какви имоти подлежат на приватизация и каква е тяхната стойност. Когато пристигнат данните, ще прецизираме конкретната стойност, като аз пледирам тя да е минимална, каза Димитров.

 

Oще: ап  бойко борисов  герб  имоти  мс  опозиция  приватизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани